Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Új Pick-gyár épül Szegeden

Szeged - Új, zöldmezős, korszerű gyárat épít Szegeden Csányi Sándor, a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa. Lapunk utánajárt a részleteknek: a több 10 milliárd forintos beruházás a két autópálya, az M5-ös és az M43-as csomópontjánál valósul meg.
– Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni Szegeden a tulajdonos – mondta el kérdéseinkre válaszolva Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor OTP-elnök azt szeretné, ha a Pick Szeged Zrt. feldolgozóegységei – és az új érlelőtorony is – egy telephelyen, egy korszerű gyárban lennének – folytatta –, így hosszú távra stabilizálhatnánk a cégcsoport versenyképességét és piaci pozícióját. De hogy a tervek megvalósuljanak, ahhoz az is kell, hogy uniós támogatásokat kapjunk.

Arra a kérdésre, mikor kezdik el a beruházást, Kovács László nem tudott időpontot mondani, mivel minden az EU-tól elnyerhető támogatások függvénye. Több 10 milliárd forintos beruházásról van szó – derült ki.

Fotó: Frank Yvette
korszerű gyárat épít Szegeden Csányi Sándor, a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa.
Fotó: Frank Yvette

– Több hónapja tárgyalunk Csányi Sándorral – tájékoztatta lapunkat Botka László, Szeged polgármestere. – Örülök annak a hírnek, hogy a húsipari üzemek integrációja Szegeden valósul meg, így a város az élelmiszeripar központja lehet, és újabb munkahelyek jöhetnek létre. Egyedi adókedvezményt nem adhatunk – erre az uniós csatlakozás óta nincs lehetőség –, de megtehetjük, hogy kedvező áron kínáljunk területet, és segítsünk az infrastruktúra kialakításában, valamint a meglévő gyárépületek hasznosításában is.

A terület azon a 200 hektáron lenne, amely az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, az 5-ös főút két oldalán helyezkedik el. Ezeket a hektárokat az állam most adja át a szegedi önkormányzatnak, szintén kedvezményes áron. Kovács László szerint itt a későbbiekben, ha a piaci helyzet úgy kívánja, tovább terjeszkedhet a gyár. Úgy tudjuk, a szintén Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő Sole-Mizo Zrt. is új üzemet építene – a szomszédban.

Új Pick-üzem épül Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba
Új Pick-üzem épül Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

A Csányi-birodalom


Csányi Sándor 2005-ben vásárolta meg a Picket és a Solét: az előbbit a pécsi székhelyű Délhúson, az utóbbit a szintén pécsi Mizón keresztül. Egy évvel később, 2006-ban bekövetkezett a húsipari és a tejipari cégek fúziója – Szeged javára, ugyanis mindkét cég központja a Tisza-parti városba került. A Pick és a Sole jelenlegi tulajdonosa a bankelnök befektetőcége, a Bonitás 2002 Zrt. A szintén a bankelnök által létrehozott Bonafarm csoport a mezőgazdasági termeléstől a feldolgozásig a teljes élelmiszeripari vertikumot képviseli, az ország egyik legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportja. Tagjai közé tartozik a Picken és a Sole-Mizón kívül a Csányi Pincészet, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi, valamint a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., a Fiorács és a Tendre Kft.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. dodoko 2010. május 06. 14:02
  „Sajnálom!
  Elkerülte a figyelmem:
  "Csányi Sándor OTP-elnök azt szeretné, ha a Pick Szeged Zrt. feldolgozóegységei - és az új érlelőtorony is - egy telephelyen, egy korszerű gyárban lennének - folytatta -, így hosszú távra stabilizálhatnánk a cégcsoport versenyképességét és piaci pozícióját."
  Csányi úr kérem, lehet, hogy téved!
  A meglévő két egységet - ipartörténeti jellegük külsőségeinek megőrzése közepette tehetné még korszerűbbé!
  Ez nem zárja ki, hogy zöldmezős beruházása az ott előállított késztermékek feldolgozási tehnológiájának teljes keresztmetszetét adja.
  (Vajon hogyan lehetnek kifizetődők egy adott márkájú termékre nézve
  az egy-egy országban az országon belü, de különböző helyeken, helységekben; illetve
  a világ különböző pontjain működő üzemegységek?)
  A funkcionális feladatokat a városban lévő üzemegységek egyikéből vezényelhetik, míg a termelés termékfajtákra specializálódva a három telephelyen folyna!
  A keleti piacok ismételt megnyiltával és szélesedésével még ez is kevésnek bizonyulhat!”
 • 105. Lugas6 2010. május 05. 09:43
  „Én örülök az újabb Pick beruházásnak, mert az szerette városunk további fejlődéséhez járul hozzá. Azt azonban nagyon sajnálnám, ha a Pick Tisza partján alapított ősi gyárában megszüntetnék a szalámi gyártását és lebontanák. Ez a gyár szerintem legalább olyan emblematikus épülete Szegednek, mint a Fogadalmi Templom. Hallottam az elbocsátásokról is, szomorú.”
 • 104. macs 2010. május 01. 19:50
  „Gerard,
  a munkahelyhez piac kell, olyan termék, amit jó áron el lehet adni. Ezek a dolgok többnyire komoly szaktudással rendlkező munkerőt igényelnek, aki ki tudja követelni magának a magasabb bért. Miért tudja, mert nincs belőle egy tucatnyi a kapun kivül, aki akár fele annyiért is hajlandó a beállni.
  Addig, amig nálunk a helyi piacra termelő, alultőkésített, cégek harcolnak egymáért a nagyobb szelet tortáért és belemennek egy negatív árspirálba, addig nem lesz normális bér. Rá lehet fogni a kormányra meg az adórendszerre, de ez csak ködösítés.”
 • 103. dodoko 2010. május 01. 17:47
  „Kedves Gerard, személyeskedés szintjén nincs helye érvelésnek.”
 • 102. Gerard 2010. május 01. 17:06
  „utópia..jó hely...nem tudom mikor lesz..nem is akarok ezzel foglalkozni...korrekt befektetők kellenek, nem parasztvakítás, akik valóban munkahelyeket teremtenek, bővülő létszámmal..”
 • 101. Gerard 2010. május 01. 16:59
  „macs...tulajdonosi kör ..otp: 85% külföldi,15% magyar,azért volt a hozzászolásom..mert dicshimnusz zengi körül a tagot, közben meg vakítás az egész...ma munkahelyek kellenek nem agyalás..mert 1 bezár,meg csinálok másikat,akkor az nem nekünk jó, nő a tőkefelhalmozás az magával hozza a munka kizsákmányolás fokának emelését is..”
 • 100. macs 2010. május 01. 16:16
  „Gerard,
  a cégeket mindenhol a világon hitellel alapítják, annak reményében, hogy a működésük során kitermelik a hitelt és kamatait, majd a profitot.
  Egyébként, ha jól tudom az OTP tulajdosainak jelentős része külföldi befeketető. Csányi egy a részvényesek között.
  Olyan világ sose volt, sose lesz, amikor mindenki egyformán részesül a javakból, azt úgyanis kommunizmusnak hívják, amit úgye nagyon útálunk. Az is igaz, hogy az emberiség évszázadok óta álmodozik egy olyan világről, ahol mindenki egyenlő, de ezt mindig az utópiák közé sorolták.”
 • 99. Gerard 2010. május 01. 13:37
  „dodoko....szval csak annyit 2004-ben 1milliárdos vagyona volt a tagnak...azóta összekaszált , 200milliárdot..
  ja ...eu-s pénzt, meg behitelezte sajátmagának a cégeket.. OTP...azt ennyi az okosság...és a lakosság mennyit tudott félre tenni? 60 ezer családot kilakoltatás fenyeget..azaz ha 3 fő 1 család az annyimint 180ezer fő..Szeged lakossága 170ezer...te okoska..

  én is örülök beruházásnak ..legyen sok..de ne ugy 1épül..másik megszünik...mert az már büzlik a lenyulásról...most csinál másik céget azt a Tisza partit eladja..a melosok átmennek és a vagyon gyarapszik..

  az olyanok mint te ..meg örülnek...mert csak az agya addig ér..ameddig a cikk...”
 • 98. EXENTER 2010. május 01. 12:07
  „Két "elfelejtett " szó, nem az LGT előadásában :
  Tisztesség
  Kizsákmányolás
  Az OTP nyeresége az elmúlt évben 120 milliárd volt.
  Lefordítva - ha mondjuk egymillió ügyfele volt, mindegyiktől 120.000 Ft-t kaszált...”
 • 97. dodoko 2010. április 30. 19:50
  „Bocsánat, de a pályázattal kapcsolatos meglátásom lemaradt.
  Miért ne venné igénybe a beruházó az EU-s pályázati pénzt? Miért fizesse a saját tőkéjéből, hogy ne növekedjen az országba hozott tőke? Nem értem, mi az érthetetlen ebben.”
 • 96. dodoko 2010. április 30. 19:41
  „Sem nem nyalok oda, sem nem tartozom "oda".
  Nem kívánok Csányi kéretlen prókátora sem lenni. Arra pedig számos példa van világszerte, hogy a semmiből lett milliomos, millirádos valaki - Lottó 5-ös nélkül!
  A magam részéről egyszerüen csak örülök, hogy ide tervez egy nagy beruházást. E tervből nekem nem következik, hogy a közelmúltban korszerűsített húsüzemeket leállítanák!
  Az alacsony bérek és magas eladási ár valóban korrigálandó! Bízom benne, nem csak a gyár közgazdászai, de Csányi úr is ért ennyit a gazdálkodáshoz. Ha nincs miből megfizetni a magas áratm hiába a termelés! Túltermelési válság! Gyárbezárás, elbocsátások, nem sorolom. (Országos gond - majd csak ráeszmélnek már "illetékesék", hogy tisztességes munka után, tisztességes bér jár, vásárlóerő (élelmiszer, lakás, gépkocsi, utak, beruházások, stb) megteremtése nélkül nincs bevétel, nincs fejlődés.
  Biztos haszonnal jár az OTP-nek, és minden pézintézetnek a náluk vezetett lakossági folyószámlákon átfolyó bér. Ebből (is) igen nagyot kaszálnak. Törvény szabályozhatja ezen banki folyamatokból eredő haszonot is, a profit utáni adó egyensúlyára figyelemmel.

  Változatlanul hangsúlyozom: egyetlen fillérjét sem irigylem, mert az észmunkáját nem vagyok/lennék képes teljesítni. Azt pedig végképp képtelen lennék elviselni, hogy lépten-nyomon szapulnak, ha sapka van rajtam azért, ha nincs azért!

  Ha bárki lehet Csányi, akárki megpróbálhatja!”
 • 95. Dema 2010. április 30. 17:04
  „94. EXENTER "ss-hez /simlisek seftesek/ tartozhat ill. odanyal."
  Ez nem semmi duma!! :D :D :D simlisek, seftesek klubbja! :D:D:D”
 • 94. EXENTER 2010. április 30. 16:02
  „Ésszel + tisztességgel ekkora vagyonra itt nem lehet szert tenni. Aki ezt próbálja bemesélni, az szintén az ss-hez /simlisek seftesek/ tartozhat ill. odanyal.
  Én több mint negyven éven át építettem országunkat, Úgy gondolom, nem neki, meg a Prinznek, Kulcsárnak.
  A munkásait is fizethetné jobban, a termékeit is adhatná olcsóbban, azért még lenne mit aprítania a kaviárba...”
 • 93. kugel 2010. április 30. 11:42
  „Na lehet ísteníteni a Csányi urat,milyen nagy tervekkel gondol szegedre.Csak éppen olyan dolgokrol nem esik szó hogy a jelenlegi pick dolgozók szinte semmit nem keresnek a munkájukhoz képest,egyre rosszabbak a kafatéria feltételek.Hiába a húsipari szakszervezet,bércsökkentésről beszélnek.Mivel Csányi úré az OTP is és a pick alkalmazottak szinte 95 százaléka oda kapja a fizetését,akkor mondhatjuk nyugodtan hogy Csányi úr egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.EU-s támogatás kell 1 iszonyúan gazdag embernek az új gyárához?Az új élelmiszer gyártól még sokan fognak éhezni!!”
 • 92. Csirén 2010. április 30. 08:32
  „87. Sajnálhatod is <moderálva> Próbáld utánosni, és a semmiből valakivé válni.
  Undorító amit itt összehordanak egyesek.”
 • 91. Nahát! 2010. április 30. 07:16
  „Sokaknak minden beruházásról (illetve ehhez elegendő pénzzel rendelkező emberről)
  rögtön becsmérlési, gyűlölködési kényszere támad.

  "... legyen minden kis társam olyan, mint én vagyok..." naív álma gazdasági öngyilkosság!
  A kommunizmus volt a legjobb példa a kísérletre. Szavakban.

  Ha meg valaki lopott, akkor fel kell jelenteni, a bíróságnál jobb módszert nem tudok.

  Persze a szóbeszéd is fontos! Sokaknak. Hinni meg bármit szabad.”
 • 90. odysseus 2010. április 30. 00:16
  „a legjobb hír az autópálya ideérkezése óta.”
 • 89. SP 2010. április 29. 20:58
  „Csányi úr beszállhatna
  a sertéstelepek szagtalanításába is. A gyár bővítése sertéstelep kapacitás növelést, szagtöbbletet okozhat. Szalámi szagú légfrissítő illat jobban tetszene mint az ürülék szag. Ennyi sertésszagot már nem lehet a macskámra fogni.”
 • 88. zehn 2010. április 29. 20:34
  „Ez egy jó hír. A Picknek komoly hagyománya van. Szegedi cég és munkahelyet is teremtenek.Hasonló beruházásokat szívesen üdvözölnék.”
 • 87. geza 2010. április 29. 19:58
  „Ha jól tudom Kapolyi cégén keresztül hozzák be MO-ra a földgázt, azaz "beépült" az orosz fél és a magyar közé, és a (párt)kapcsolatokat még ipari miniszterként alakította ki. Csányi meg a betétesek (OTP volt az egyetlen bank) pénzét adta saját magának/cégének kölcsön a vásárlásaihoz.
  (de lehet én tudom ezeket rosszul, akkor sajnálom téves infók).”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május elsejére tiszta lesz Szeged

Közel 50 millió forintból tisztul Szeged – a tavaszi nagytakarítással május elsejére végez a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 300 munkatársa. Tovább olvasom