Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Új rendszer az egészségügyben: kórházkeringő

Csongrád megye - Utaznak a betegek a legjobb orvosokért, műszerekért az egészségügy új rendszerében, amely egy hónapos türelmi idővel lépett életbe hétfőn. Néhány példával világítjuk meg, mit jelent a változás páciensnek, hozzátartozónak megyénkben.
Makóra, Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Kalocsára vagy Budapestre utalják tovább a kórházi ellátást igénylő ambrózfalvi betegeket az új egészségügyi rendszerben, attól függően, hol kaphatják meg a legmagasabb szintű ellátást. Szenvedélybetegségükre például legközelebb a településtől 171 kilométerre lévő Kalocsán találhatnak gyógyírt. Belgyógyászati, szülészeti ellátásért közel 30 kilométert utaznak Makóra, ha neurológiai panaszaik vannak, vagy csecsemőjük, gyermekük igényel segítséget, a vásárhelyi kórházba utalják, 41 kilométerre otthonuktól. Fül-orr-gége gyógyászati ellátást Szegeden kapnak – 60 kilométeres út után.

Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!
Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!

Többször megírtuk: átalakult július elsejétől a kórházi és betegirányítási rend hazánkban. Országosan 15 kórházban szűnt meg a sebészet, a belgyógyászat és a szülészet – ezeken a környékeken az érintetteknek a lakóhelyüktől távolabb lévő, de elvileg jobban felkészült – képzettebb orvosokat foglalkoztató, jobb műszerekkel rendelkező – kórházakba kell menniük. Egy hónapos türelmi idő van: addig mindenkit ellátnak a korábban megszokott módon.

A gyógyító ágyak 5 százalékát szüntette meg a szaktárca, három progresszivitási kategóriába sorolva az osztályokat. Az alapszinthez a rutinbeavatkozások tartoznak, a középszinthez a komolyabb, de nem életet veszélyeztető ellátások, a bonyolult, speciális tudást és tapasztalatot igénylő esetek ellátása a felső szinthez. Ezek alapján írták újra a betegirányítási rendet. Beszámoltunk róla: Csongrád megyében a legnagyobb vesztes a makói kórház, amely 40 aktív ággyal lett kisebb.

Minden út Szegedre vezet

Az országban csak Szegeden kezelnek megfelelő felkészültséggel politraumatizált agyi sérülteket – ha valaki ilyen sérülést szenved, Pécsről, Budapestről vagy Nyíregyházáról is ide szállítják.

Megszűnt a gyermekosztály, csupán szakorvosi és ügyeleti ellátás lesz. Ha valakit be kell fektetni, azt ha lakhelye a Marostól lefelé van, Hódmezővásárhelyre, ha felfelé, akkor Szegedre viszik. Ugyanígy járnak el a neurológiai betegekkel. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása 2-esről 1-es progresszivitási szintre változott, Szirbik Imre polgármester pedig nyílt levélben fordult az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárhoz az ortopédiai ellátás megőrzése érdekében. A kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin optimistább: szerinte az intézmény szinte azonos profillal működik tovább.

A háziorvosoknak, mentőknek, betegeknek tehát újra kell tanulniuk a rendszert. Ehhez ad segítséget a tek2012.gyemszi.hu, amely keresőkkel, térképekkel mutatja be, hogy az egyes településeken élő betegek melyik ellátást hol kapják meg. Néhány eseten keresztül mutatjuk be az új szisztémát.

A makói térséghez tartozó Ambrózfalva betegeihez hasonlóan kacskaringós utat járhatnak be a Szentes környéki településeken élők. Árpádhalomról – és a megye összes településéről – Kalocsára kerül az addiktológiai ellátást igénylő páciens, és a speciális szakképzettséget, felszereltséget igénylő gyermek plasztikai, helyreállító és égéssebészet is csak Budapesten érhető el. Bel- vagy gyermekgyógyászt Szentesen, ortopédiai szakembert vagy szívsebészt Szegeden, reumatológust viszont Hódmezővásárhelyen kell keresnie az árpádhalmi páciensnek. Egy csanyteleki beteg például 28-féle ellátásért utazik Szegedre, 15-öt kap meg lakhelyéhez közelebb, Szentesen – de egy-egy esetben előfordulhat, hogy Kalocsára, Vásárhelyre, Deszkre vagy a fővárosba irányítják tovább. Nyilván ugyanezt az utat kell bejárniuk a hozzátartozóknak, barátoknak, ha látogatni akarják.

Több mint 30-féle ellátásért kell Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is. A vásárhelyiek helyben remélhetnek gyógyírt belgyógyászati vagy épp csecsemő- és gyermekgyógyászati esetekben, de csecsemő és gyermek fül-orr-gége gyógyászért például Szentesre, pszichiátriai kezelésért Makóra kell utazniuk. A hagymavárosiak ugyanezt az útvonalat neurológiai, reumatológiai panaszok esetén járják be.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. szandokán 2012. július 05. 09:32
  „Kivánom Szócska Miklósnak és az összes fideszes képviselőnek,hogy ha egészségügyi ellátásra szorul bármelyik hozzátartozójuk,akkor előbb vigyék el őket országkirándulásra,és amikor célbaérnek már csak a koporsóméretet keljen róluk levenni.”
 • 25. X_Y 2012. július 05. 07:18
  „Beindult a Tajgetosz akció.
  Betegnek lenni aljas liberálbolsevik árulás a Nemzeti Együtthülyülés Kúrmánya ellen :)”
 • 24. Együgyű 2012. július 04. 17:52
  „,,Új rendszer az egészségügyben: kórházkeringő"
  Mindenki, aki akarja erről is a tanulságot levonhatja!
  A rendszerváltás óta a mindenkori politikai pártok csak a hatalom megszerzésére koncentráltak. A választások megnyerése után nem foglalkoztak (nak) érdemben a néppel csak a saját jövedelmükkel és a magánvagyonuk gyarapodásával. Mi a helyzet a jelenlegi kormánnyal? Nyertek 2/3-al az utóbbi választások alkalmával. Tehát a rájuk szavazó 2/3 túlnyomó többségét eredményesen megvezették. A parlamenti 2/3-ukkal minden intézkedésüket a nép akaratára hárítják. Két év óta kettesek tömegeire hárítják a sza. működésüket!
  Orbán Viktor, Matolcsy György és a kiváltságos, érinthetetlen slepp fájdalmas, folyamatos, kokszit, sallert, ad és taktikai atombombákat dob az Új Magyarország kiszolgáltatottaira. A megosztottság miatt ezt teheti is töretlenül! Minden réteg a maga fontosságát akarja hangsúlyozni és a többi csoportot pedig a saját érdekében a földbe döngölni. Az utolsó eddigi taktikai atombomba támadása a jogos I-II rokkantak ellen volt. Mert Ők nem tudnak a 21. századi rabszolgamunkában részt venni és a legelesettebbek. Most eljött az idő a jelenlegi és LEENDŐ betegekre történő taktikai atombombacsapásra is. A saját vezetőink taktikai szőnyegbombázást fognak végrehajtani a kormányzásuk alatt az eddig megtűrtek ellen? Van azonban megoldás! Az egészséges középkorúak, fiatalok meneküljenek el az országból. A többi itthon maradt nációra meg lassú halál fog várni!
  Éljen az Új Magyarország, amely Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű, Orbán Viktori II. uralkodású!
  A visszafele menő vissza mutogatás is mehet a tehetetlenség palástolására!
  Ezt a kormányt remélem valakik nem az eddigi elszámoltatások alapján fogják elszámoltatni tetteikért?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Félremagyarázni az írásomat szabad, mint eddig mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 23. adamantium 2012. július 04. 17:48
  „az emberek és a kormány karöltve évek óta üldözi el az orvosokat, oda jutottunk, hogy egyes helyeken már nincsenek elegen ahhoz, hogy korrekt ellátást biztosítsanak, de a folyamat jelenleg is tart és pár éven belül annyira kevesen lesznek, hogy megyénként jó ha egy kórház fog működni”
 • 22. spiler 2012. július 04. 17:02
  „DOBÓL ,,,igazad van de ne gondolkozz,ne kinozd magad,,,,,,,én egy normális ,szakértő,pártonkívüli -pártot nem említő ...”
 • 21. Anmari51 2012. július 04. 16:48
  „Anmari51
  Kis ironiával mondhatnánk jó nekünk, mert Szeged Egyetem város majdnem teljes körűen eltud látni bennünket az egészségügy, nagyon kevés kivételllel. Csakhogy ez eddig is így volt, ha valamilyen képdiagnosztikai vizsgálatra utalt a házi orvos, vagy szakrendelőből a kezelő orvos hiába volt időpont kérve az semmit nem jelent. Empatikus hozzá állással még érthető is, velem is megtörtént több alkalommal. Ültem az ÚJ Klinikán MR, CT előjegyzett vizsgálatra még is várnom kellett szinte minden alkalommal több órát, mert hoztak az osztályról bent fekvő beteget műtét előtti sűrgős vizsgálatra, egy másik alkalommal Kiskunhalasról meg szintén a házon belülről hozták a balesetet szenvedett beteget soron kívül! Természetes az elsőbbségük az ilyen eseteknek! Szinte minden eü ellátás, vizsgálat végzésére meg van a szükséges műszerezettség, nagy tudású felkészült orvos team még is sokat kell/kellett várni eddig is! Mert évtizedek óta regionális gyógyítás történt. Vagy pl. üljön már be bárki szintén az Új Klinika ortopéd sebészet, vagy az idegsebészet ambuláns rendelésére. Ott múlik el "az élete", ráadásul természetes fény és levegő nincs mivel alagsorban kaptak helyet az ambuláns rendelések és a diagnosztikai műszervizsgálók is. A máshonnan, távolabbról érkező betegekhez képest csupán annyi az előnyük, hogy szegedi lakosok vagyunk, vagy Szeged közvetlen vonzáskörzetében él a kedves beteg. Sajnos az egészségügy "nem most lett beteg " idősebbek és aki maga, vagy közvetlen családtagja volt már beteg 15,- 20 éve, akár még régebbi időre is vissza tekinthetünk eredmény pont olyan "vérszegény" mint most. Csak annyi a változás, hogy nem nagyon titkolják aki beteg az nem számít, csak nyűg az állam, a társadalom nyakán hiszen költi a TB pénzét! A hételején voltam a házi orvosomnál szóba hozta a doktornő, hogy még szinte semmit nem tud az új betegirányítási rendszerről, mondtam tegnap példával ilusztrálva bemutatták a tévében. Ehhez ad segítséget a tek2012.gyemszi.hu működik megnéztem. Talán az a legnagyobb gondja a házi orvosoknak, hogy két nappal az "élesben" alkalmazás előtt kapták meg a gyakorlatban alkalmazndó instrukciókat. De a legszomorúbb azaz, hogy nincs pénz az egészségügyre, oktatásra és kultúrára ezek a legfontosabb részei a mánank, a holnapnak és a jövőnek is!!!!!”
 • 20. balihoho 2012. július 04. 16:25
  „Irgalom! Ezek a kétharmados szavazók bizalmával vissza élők, rosszabbak még Molnár Lajosnál is! Az ATV egyik műsorában már a vizitdíjat is vizionálták.”
 • 19. klj-54 2012. július 04. 15:31
  „Az lenne a kisebbik gond ha csak én nem érteném a dolgot.
  Gond az, hogy szegény körzeti orvosom tanácstalanul olvasgatta a kapott és kinyomtatott anyagát!
  Közben hallom a Kossuth rádióban az egyszerű elme (Szócska) nyilatkozatát, hogy ez olyan, mint amikor anno a csillag téren a házak már álltak de járda még nem volt.
  Majd a lakók kitapossák.
  Szeretném hallani egy esetleges beteg halálnál mit fog rikoltozni Lézer Janó, Szíjjártó Brutális Péter?
  Ha nem rólunk emberekről lenne szó akkor azt mondhatnám, hogy röhelyesen kispályás ostoba a kormányunk.
  De mert betegek életéről van szó, így csak a siralmas és a szánalmas jelzők jutnak eszembe.”
 • 18. Senor 2012. július 04. 14:54
  „T. cikkíró!

  A Délmagyar mellett sok újság átvette, hogy a súlyos agysérülteket mindenhonnan Szegedre viszik. Ez igaz, de csak REHABILITÁCIÓS kezelésre (tehát nem akut ellátásra).
  A cikkírás előtt érdemes lenne a szabályzatot PONTOSAN elolvasni, mert így megtéveszthetik az olvasót.

  Senor”
 • 17. macs 2012. július 04. 14:45
  „Nekem valamiért Molnár Lajos és Horváth Ágnes jut eszembe. Ők is ilyesmit akartak, mondván ahol a megfelelő műszerezettség és szaktudás van, oda menjen a beteg. Tegye mindenki a szívére a kezét, amikor kiderül, hogy valakinek a családban komoly gondjai vannak, mit kérdez elsőként az ismerőseitől, "tudtok egy jó szakorvost?" és ha kell a világ végére is elviszi a beteget.
  Nem tetszett anno a 300 forintos vizitdíj és a 600 forintos kórházi napidíj, kérdezem, most hogy tetszik a legalizált hálapénz?
  Kérdés. Makón marad a szülészet és csak a gyermekosztály szűnik meg?”
 • 16. dabo 2012. július 04. 14:43
  „magyar egészségügy= ha nem tudod megfizetni a magánorvost, magánkórházat, szép csendben d@g@olj meg otthon!”
 • 15. gretzki 2012. július 04. 13:43
  „abri47
  Értelmes javaslattal mire mész 2/3 többséggel szemben? Úgyis az van, amit ők akarnak, bármilyen eszement ötletet kitalálnak végigviszik a törvényalkotásban.. Stadionépítés helyett talán az egészségügybe kellet volna fektetni a milliárdokat. De amíg OV a miniszterelnök, fontosabb a stadion, mint bármi más..”
 • 14. deszkás 2012. július 04. 13:42
  „ABRI 47! Még igazad is van DE MIT IS TETT A MOST 112/3-os PÁRT ?????????????? Idézzem Szijártót,Kósát,Lázárt? Na ugye. A javaslatom:ismerje be a jelenlegi kormány EZÉRT (IS) GYŐZHETTÜNK. MÉG A VÁLSÁGOT IS LETAGADTÁK!”
 • 13. abri47 2012. július 04. 12:57
  „A sok szidalmazás helyett szívesen olvastam volna értelmes javaslatokat. Persze az nincs. Akkor nem kell csodálkozni, hogy a kormány is csak ennyit tud. Több mint 20 éve mondják, hogy kellene valami reform, mert bedöglik a rendszer. Minden eddigi kormány tudta, hogy népszerűségvesztéssel jár, ezért hagyták inkább lepusztulni idáig. A diplomásokat nem érdekelte a dolog amíg áradt a para. Most, hogy a népesség nagy része elszegényedett, és leapadt az aranybánya, rögtön ki akarnak menni külföldre. Elnézést azoktól akik tisztességgel helytállnak.
  Sztem az a baj, hogy még mindig nem értik az emberek, hogy egyre több a beteg. Egyre hatékonyabb módszerek állnak rendelkezésre a diagnosztikában és a gyógyításban is, miközben egyre kevesebb a befolyt bevétel. Többek között azért is mert aki csak megúszhatja az nem akar fizetni járulékot.”
 • 12. gretzki 2012. július 04. 12:52
  „Na, te is tetőtől talpig fidesznyik vagy..

  Spiler hozzászólásában hol vannak emlitve a szocik?”
 • 11. harsona2011 2012. július 04. 12:52
  „9. DobóI 2012.07.04. 12:08

  Nekem teljesen mindegy, hogy milyen hibbant politikai erő miatt halok meg. A jelenlegi szélsőbalos kormány egészségügyi intézkedései nem tudom, hogy kinek vagy minek az érdekét szolgálják, de azt látom, hogy nem a közszolgáltatás javítása a cél.

  Dobói
  Ha valaki nem ért egyet a politikusok hülyeségével,akkor az már csak szoci lehet ? Mivel július van, már sok kilométert kell utaznod, hogy kivizsgáljanak ! Annyi jó hírem van, hogy az állatorvosi rendszer még nem változott !”
 • 10. papika56 2012. július 04. 12:32
  „Aki ezt kitalálta, aláírta ezt a népírtást --kívánom, hogy ha neki v. a családjának szüksége lesz orvosi ellátásra --a mentő v. autó ÓRÁKIG, TÖBB SZÁZ km. tegyen meg a beteggel 45 fokos melegben !!!”
 • 9. DobóI 2012. július 04. 12:08
  „7. spiler 2012.07.04. 10:53

  Miért akkor majd prosperitást fognak produkálni a koszos szocijaitok. Ők pusztitották le és rabolták ki az egészségügyet. Lásdd : nyomott Kökény Mihály, szakvizsganélküli Hordágy Ágnes, Vojnik "jumurdzsák" Ágnes..”
 • 8. deszkás 2012. július 04. 11:00
  „Betegút? Van benne 490 km-es távolság is.”
 • 7. spiler 2012. július 04. 10:53
  „na ugykátom sokan várják a 2014-et”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nap után kirúgták a deszki jegyzőt

Méltatlanság miatt azonnali hatállyal megszüntette a deszki képviselő-testület Román Éva jegyző köztisztviselői jogviszonyát. Azt nem tudni, miért volt méltatlan a posztjára. Tovább olvasom