Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Új, saját épületet kapott a 96 éves Délmagyarország

A Délmagyarország hazaérkezett – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap az új sajtóház avatásán megköszönve a lap tulajdonosának, hogy bízik a magyarországi gazdasági környezetben. Jonathan Harmsworth, a tulajdonos Daily Mail médiabirodalom elnöke kijelentette: a lap eddigi fejlődése adott bizalmat a további befektetésekhez.
Pap Klára, Szammer István, Szetey András, Jonathan Harmsworth és Szili Katalin az új székházban. Fotó: Karnok Csaba

A Délmagyarország hazaérkezett – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap az új sajtóház avatásán megköszönve a lap tulajdonosának, hogy bízik a magyarországi gazdasági környezetben. Jonathan Harmsworth, a tulajdonos Daily Mail médiabirodalom elnöke kijelentette: a lap eddigi fejlődése adott bizalmat a további befektetésekhez. Ezt a bizalmat köszönte meg Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója.

Kétszázötven vendéget fogadtunk. Fotó: Karnok Csaba
Fennállásának csaknem száz éve alatt egyszer sem lakott saját tulajdonú épületben a vidék harmadik legöregebb napilapja, a Délmagyarország. Egyik belvárosi palotából a másikba, összesen tizennégyszer költözött. Tegnap azonban bekövetkezett a történelmi pillanat: másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházással avathatta fel a Lapcom Lap-
kiadó és Nyomdaipari Kft. azt az új sajtóházat, amely már nemcsak a lapszerkesztésnek és -kiadásnak ad otthont, hanem egy médiaközpontnak is, a médiabirodalom további, délkelet-európai terjeszkedési bázisának.

A beszédeket követően Szili Katalin, Jonathan Harmsworth és Szammer István együtt vágta át a nemzetiszínű szalagot. Fotó: Schmidt Andrea
Az avatás ceremóniája emlékezetes marad Szeged számára: mintegy 250 illusztris vendég, színvonalas kulturális műsor és fogadás keretében adtuk át rendeltetésének a Szabadkai út 20. szám alatt a 3500 négyzetméteres üvegpalotát. A díszvendég, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azzal kezdte beszédét – utalva a lap, a kiadó és a nyomda történetét bemutató kisfilm befejező mondatára –, hogy a Délmagyarország hazaérkezett. A lap történetében minden nevezetes dátum a májushoz kötődik, az első lapszám kinyomtatása, a tulajdonos ősének szegedi látogatása – folytatta –, és most egy korszakos beruházás befejezésére is ebben a hónapban kerül sor. Befejeződik az ország egyik legnagyobb médiaberuházása, egy sajtócentrum létrehozása: amit eddig a szerkesztőség „szoftverben" tudott, ahhoz egy méltó „hardvert" kapott – mondta az Országgyűlés elnöke.

Nógrádi Zoltán fideszes és Sándor Klára SZDSZ-es képviselő együtt érkezett. Fotó: Schmidt Andrea
Az újságírókhoz szólva Szili Katalin kijelentette: saját lelkiismeretüknek és az olvasóknak tartoznak felelősséggel, a mindenkori hatalomhoz pedig kritikusnak kell lenniük. „A lap történetében a mi országunk történelme is benne van: rendszerváltással, privatizációval, s az otthonra találással együtt" – mondta. Megköszönte a tulajdonosnak, a Daily Mail and General Trust (DMGT) elnökének, hogy bízott a gazdasági környezetben, amikor ezt a beruházást idehozta, aki ugyanis épít, az bízik a jövőben.

Jonathan Harmsworth, Lord Rothermere, a brit anyavállalat, a DMGT elnöke – akinek dédnagyapja a Daily Mail immáron nemzetközivé vált sajtóbirodalmának alapítója volt, s akit egykor a szegedi egyetem díszdoktorává avattak – családja régi magyarországi kapcsolataira utalt avató beszédének elején. Azzal folytatta, hogy a Délmagyarország hat évvel ezelőtti megvásárlása jó befektetésnek bizonyult. Köszönetet mondott a menedzsmentnek és a lap valamennyi munkatársának elhivatottságukért, munkájukért. A fejlődés bizalmat adott a további befektetésekhez – mondta –, az új épület pedig új lehetőséget kínál a szerkesztőségnek. „A mi cégünknek fontos, hogy tehetséges emberekbe fektessen" – hangsúlyozta Lord Rothermere.

Púder és harcsafilé

Az avatóbeszédeket követően a Szegedi Kortárs Balett mutatta be Mozart-táncok című produkciójából Barta Dóra koreográfiáját, a Napkirály udvarának különleges, pikáns világát felidéző Púder című epizódot. Különleges, pikáns volt az ízvilág is, amely vendégeinket fogadta a svédasztalnál: ehettek többek között libamájkrémmel töltött karajt, rozmaringos, rántott pulykamellfilét besamellel, kétféle füstölt sajttal, sonkával töltve, harcsafilét roston, vajas burgonyával. A fehér és a bézs színekbe öltöztetett körasztalok, székek különleges hangulatúvá varázsolták a leendő üzemet. A Lapcom Kft. a falon külön táblán tüntette fel a beruházáson dolgozó valamennyi alvállalkozó nevét elismerve azok munkáját.

Szammer István, a nemzetközi médiavállalkozás magyarországi, győri központjának, a Lapcom Kft.-nek az ügyvezető igazgatója így kezdte mondandóját: „Ez az épület szebb, mint a győri". Arra utalt, hogy az ottani, több mint tíz éve átadott sajtóháznál korszerűbbet alkottak Szegeden az építők, akiknek munkájáért köszönetet mondott. Kiemelte a szegedi önkormányzat segítségét, a generálkivitelező Integrál-Hexa Rt. és alvállalkozói tevékenységét, azt, hogy kilenc hónap alatt elvégezték a munkát. Név szerint említette meg Edward Hawkinst, a DMGT ingatlanmenedzserét, Tárkányi László projektmenedzsert, Kozma Balázs projektvezetőt, Pap Klárát, a Délmagyarország Kiadó igazgatóját, és elődjét, Pásztiné Mészáros Évát. Megköszönte a tulajdonosnak, hogy elhitte, érdemes Magyarországon, Szegeden beruházni. Szammer István kijelentette: a Szegeden dolgozók saját sorsukat és a kiadó sorsát is kezükben tartják.

A beszédeket követően Szili Katalin, Jonathan Harmsworth és Szammer István együtt vágta át a nemzetiszínű szalagot. Lord Rothermere a szalag egy darabját – és az ollót is – eltette emlékbe.


„Székfoglaló"

Az avatás ceremóniáját a leendő nyomdában, az új sajtóház első szintjén rendeztük, ahova majd 2008-ban költözik a nyomdagép. Erről a további beruházásról is kíváncsian tettek fel kérdéseket vendégeink, akik kihasználva a lehetőséget, felmentek az első emeletre, a szerkesztőség és a kiadó szintjére, hogy a panorámában, valamint az impozáns berendezésben gyönyörködjenek. Elmondták: eddig még csak a filmekben láttak egy légterű szerkesztőséget, és sosem gondolták, hogy Szegeden hasonló épül. Többen „székfoglalót" tartottak, kipróbálva az ülőalkalmatosságokat, amelyeket hamarosan a Délmagyarország munkatársai használnak. 

Tervező és építő

Bodrossy Attila győri építész, a Dimenzió Kft. igazgatója álmodta meg az új sajtóházat a tervezőasztalon. Az ő munkái közé tartozik a Kisalföld nyomdájának és szerkesztőségének helyet adó épület megtervezése is. Mint elmondta, ott először nyomdát adtak át, majd miután láttak tartalékokat az épületben, terveztették meg a szerkesztőséget is. Szegeden ideálisabb megbízást kapott, hiszen itt eleve eldöntötték, hogy több funkciója lesz a sajtóháznak. Szerinte az épület „mesél" ezekről: a tördelést a homlokzati szinuszlemezek elforgatása jelenti, „lapokból" áll az épület, a nyomdafestéket pedig a fekete szín jelképezi. A szintén győri székhelyű, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Integrál-Hexa Rt. kilenc hónap alatt építette fel az új sajtóházat. Imre István elnök-vezérigazgató elmondta, nagy öröm számukra, hogy újra Szegeden dolgozhattak, hiszen itthon érzik magukat: a Tisza-parti városban ők húzták fel az újszegedi tb-központot, az egyik Spart, valamint a piarista gimnáziumot. A Kisalföld nyomdáját is ők építették, a Délmagyarország brit anyavállalatának vezetői tehát „régi ismerőseik". 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kúti csomópont: átépítés két év múlva

Az Anna-kúti csomópontot csak két év múlva építik át. A képviselő-testület pénteken dönt arról, ki… Tovább olvasom