Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Új szakmai minimumfeltételek az egészségügyben

Csongrád megye - Új szakmai minimumfeltételek léptek életbe a hónap elején az egészségügyben. A legtöbb intézményben még most mérik fel, megfelelnek-e ezeknek, és ha nem, mit kell pótolniuk. Az infrastrukturális hiányosságok mellett a legnagyobb gondot vélhetően a létszámhiány okozza majd.
Május 31-én megjelent, és június 1-jétől hatályba is lépett a szakmai minimumfeltételeket újrafogalmazó miniszteri rendelet, amely alapvetően módosítja a hazai egészségügyi rendszer működését. A jogszabály a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást, valamint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókra vonatkozóan tartalmazza a szükséges tárgyi és szakmai minimumfeltételeket. Ezek ismeretében az intézményeknek nyilatkozniuk kell, hogy milyen ellátásokat biztosítanak jelenleg, illetve milyen ellátás biztosítását tudják vállalni. A követelmények megvalósítását a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók esetében november 1-jéig, míg a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében 2013. március 1-jéig ellenőrzi a működési engedélyt kiadó hatóság, vagyis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Eddig nem volt következménye

Eddig is léteztek szakmai minimumfeltételek, amelyek egy részének az intézmények anyagi forrás híján képtelenek voltak megfelelni. Ezért egyfajta hallgatólagos megegyezés zajlott az intézmények és a hatóság között: a teljesítési határidőt folyamatosan tologatva a kórházak számára nem volt következményük a hiányosságoknak. Hogy ezek után mi lesz, vagy egyáltalán lesz-e következménye, ha valaki nem tud megfelelni a minimumfeltételeknek, azt egyelőre nem tudni.  

A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak jövő hét keddig kell nyilatkozniuk arról, hogy megfelelnek-e a progresszivitási szintjükhöz mért elvárásoknak, illetve milyen tárgyi feltételek hiányoznak. – A tételes felmérések kiértékelése után tudjuk majd megmondani, hogyan érinti az új szabályozás az egyetemet, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tárgyi és infrastrukturális feltételekkel nem szokott probléma lenni – mondta el Záborszki Annamária egészségbiztosítási igazgató. Hozzátette: a dolgozói létszámot, amely általában a minimumfeltételek kritikus pontja, eddig nem mérték fel, csak az ágyszámokat. – Lesz olyan osztályunk, ahol nem felelünk majd meg ez alapján a 3-as progresszivitási szintnek. Az infektológián például a szükséges 40 helyett csak 33 ágyunk van. Ezzel azonban nem is tudunk mit kezdeni, hiszen fizikailag nincs lehetőség a bővítésre.

A makói kórház – ha a struktúra a tervek szerint alakul – megfelel majd a minimumfeltételeknek a progresszivitási szint szerinti besorolás alapján. – A sürgősségi osztály esetében növelnünk kell a létszámot, mivel a gyerekellátást is biztosítanunk kell. Ez azonban megoldható belső átszervezéssel – mondta el Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet igazgatója.
– Egyelőre nem felelünk meg minden feltételnek, de dolgozunk rajta, hogy megoldjuk – fogalmazott Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója. – Bizonyos fejlesztésekre szükség van, ezeket most ütemezzük és tervezzük. Most úgy gondolom, nem lesz probléma.
A témában a vásárhelyi és a szentesi kórháztól nem kaptunk információt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasbiztosítás - napi pár 100 forint is sok

Csak minden harmadik utas köt biztosítást, amikor külföldre megy, holott csak napi pár 100 forintot kellene kifizetnie. Tovább olvasom