Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Új szerepkörben a tudomány

Szeged - Szeged részesedése nőtt az akadémiai kutatásokban annak ellenére, hogy átalakult az MTA kutatóintézeti hálózata, és itt is csökkent a csoportok száma. A Szegedi Tudományegyetem 4 karán összesen 11 akadémiai kutatócsoport nyert több mint 286 millió forintot a 2012–2016 közötti munkájához.
Az erőforrások koncentrálása a célja a Magyar Tudományos Akadémia soha nem látott mértékű átalakításának. Pálinkás József MTA-elnök nyilatkozataiból kiderül: az Akadémiának a központi költségvetésből való részesedése 2010-ben tovább csökkent, de 2011-ben már minimálisan növekedett, s ennek alapján az idei költségvetés tárgyalásakor az OTKA-pályázatokhoz 1,8 milliárd, az Akadémia fejezetéhez pedig 5,5 milliárd forintos többlettámogatást remél. Mégis hangsúlyozza: a jelenlegi helyzethez képest csak a rendelkezésre álló összegek növelésével semmi sem változna.
Az erőforrásokat koncentrálni kell a kutatásintenzív egyetemeknek is. E felfogás áll annak hátterében, hogy a 2012 és 2016 közötti időszakra beérkezett 164 pályázat közül csak 54 nyert, és a korábbiaknál jóval kevesebb pénzt kaptak a felsőoktatási intézményekben és közgyűjteményekben működtethető akadémiai kutatócsoportok. A támogatásra javasolt pályázatok finanszírozásának aránya a kért összeghez viszonyítva 69 százalék. A Szegedi Tudományegyetem részesedése azonban nőtt az akadémiai kutatásokban.

Ki működtesse a műszereket?

Nem kapott pénzt elképzelései megvalósításához az MTA-nál pályázó kutatók 67 százaléka. E körben is érintett az SZTE néhány, a korábbi ciklusokban kiemelkedő eredményt hozó, iskolateremtő tudósa. Így bizonytalanná vált az általuk irányított kutatók helyzete, a korábban elnyert támogatásból vásárolt műszerpark elhelyezése és működtetése. E probléma megoldása sürgető, hiszen e tudósok teljesítménye is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az SZTE kutatóegyetem.

Míg a 2003–2006 közötti ciklusban 19, 2007 és 2011 között 12, addig 2012-től 11 szegedi akadémiai kutatócsoport részesült támogatásban. Ám e csökkenés mértéke Szegeden jóval kisebb, mint a 32 százalékos országos: hazánkban az előző akadémiai ciklusban 79, idéntől 54 tudományos team dolgozhat állami pénzforrást használva. Az SZTE részesedése folyamatosan nőtt: a 2003- beli 11-ről 15-re, majd idéntől 20 százalékra. Ez azt jelenti, hogy most minden ötödik akadémiai kutatócsoport a szegedi egyetemen dolgozik, sőt: az országban a tudományos munkára így elköltött állami támogatás (1 milliárd 458 millió forint) minden ötödik forintja a Tisza-parti universitason hasznosul.

4 szegedi egyetemi karon (a bölcsész-, a természettudományi és informatikai, a gyógyszerész- és az általános orvostudományi karon) működik akadémiai kutatócsoport. Ezek közül több – például a Csapó Benő (BTK), Csirik János (TTIK), Fülöp Ferenc (GYTK), Totik Vilmos (TTIK) által irányított – 2003 óta folyamatosan dolgozhat. A legnagyobb összegű (több mint 39 millió forint) támogatást Tamás Gábor (ÁOK) nyerte.

Az előző két ciklus valamelyikében már kapott és most is nyert anyagi támogatást munkájához Dékány Imre (TTIK, ÁOK), Kiss Tamás (TTIK); illetve az ÁOK-ról Kemény Lajos, Tamás Gábor, Varró András. Új név Ivanics Máriáé, de a Berta Árpád által korábban támogatott vonalat viheti tovább a törökségi népek kulturális örökségét vizsgálva. Új szereplőként Vécsei László (ÁOK) Neuroprotekció: kísérletes és klinikai adatok című témakörrel nyert támogatást.

Olvasóink írták

 • 3. kispacni 2012. január 03. 11:10
  „folyt. A legkisebb éves támogatás is 13 millió forint és nem tudhatod hány fős a csoport ott. Vannak 3-4 fős csoportok is
  , és akkor kijön a bérkeret. Az MTA csoportok támogatását legalább 60 % bérkeret, és a kutatócsoport vezetője nem kaphat a csoportkeretből javadalmazást, mert kötelezően egyetemi státuson kell lennie. Vagyis egy 13 millió forintos éves támogatás kiteszi 2 tanársegéd és egy adjunktus bérét.
  A kutatási forrásokat egyéb pályázatokból kell szerezni. Az elbirálásnál kiemelt fontossággal dönt, hogy a kutatócsoport pályázóképes (vagyis van olyan tehetséges), hogy tud szerezni OTKA, NIH (volt NKTH), ETT, EU-FP támogatásokat a kutatásra vagy sem. Ez a pénz tényleg bérekre, konkrétan uj állásokra fordítandó nagyon helyesen.”
 • 2. kispacni 2012. január 03. 11:01
  „1 hammada_flet
  Kicsit olvassál utána jobban. Itt a teljes gyöztes lista, az évi támogatással. Vagyis a csoport neve mögött szereplő összeg az éves támogatás.
  http://mta.hu/mta_hirei/akademiai-kutatocsoportok-tamogatasa-2012-es-2016-kozott-128001/”
 • 1. Hammada_Fleet 2012. január 03. 08:18
  „Kár, hogy az egyébként korrekt összefoglalóból kimaradt a lényeg: a magyar kutatás újból megalázó arculcsapást volt kénytelen elszenvedni. Az évi 5-6 millió forint éppen az éhenhaláshoz elegendő egy kutatócsoportban. Szégyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok Kübeken

Kübekháza - Súlyos rongálások történtek a falu több pontján december 31-ére virradóra – adta… Tovább olvasom