Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Új szobor a Széchenyi térre - IV. Bélát öntik bronzba

Szeged - Napi 12-15 órát dolgozik csongrádi műtermében Tóth Béla és fia, Dávid: az alkotópáros IV. Béla szegedi lovas szobrát formálja, hamarosan indulhat a bronzba öntés. A szegedi Széchenyi téren pedig elkezdték építeni a posztamenst. A városalapító szobrát május 21-én, Szeged napján avatják.
– Ilyen hatalmas szobrot még nem készítettem. De nemcsak ezt éreztem kihívásnak a szegedi önkormányzat IV. Béla lovas szobrára kiírt pályázatban, hanem annak is örültem, hogy ismét együtt dolgozhatunk Dávid fiammal – ismeri el Tóth Béla. A csongrádi művész műtermében apa és fia az utolsó simításokat végzi nyertes alkotásuk 1:1 léptékű agyagmodelljén. Ezt hamarosan megnézi a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértő bizottsága és a megrendelő. Ezt követően kezdődik a bronzba öntés. A mű – a talapzattal együtt – összesen 7 méter 80 centiméter magas lesz.

A szoboralap már elkészült Szeged szívében, a Széchenyi tér OTP-palota felőli parktükrében. (E helyen állt 1912 és 1930 között a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló – jelenleg az Aradi vértanúk terén látható – lovas szobor.) Szeged legnagyobb terének több hete körbekerített darabján most a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkásai dolgoznak.

A pályázaton Tóth Béla és fia, Dávid elképzelése nyert. Fotók: DM/DV
A pályázaton Tóth Béla és fia, Dávid elképzelése nyert.
Fotó: DM/DV

A csongrádi Török Péter kertész tervei alapján – a szegedi parktükör kitűzését, az automata öntözőhálózat átalakítását, a díszburkolat előkészítését végzik.

– A szobor talapzatának terveit az öcsém, Tóth Tamás készítette – árulja el a csongrádi szobrász. A családi összefogás hangsúlyozásával arra is utal, miként lehetséges mindössze 30 millió forintból, illetve négy és fél hónap alatt elkészülni ilyen monumentális alkotással. A talapzat rézsűs, és 80 centiméter magas dombhátra kerül. A szegedi várat idézi – 3 méter széles, 115 centiméter vastag, 3 méter 45 centi magas, bontott téglával borított, tetején mészkő koronával – a szobor talapzata. Ezzel is utalnak az alkotók arra, hogy IV. Béla építette újjá az országot a tatárjárás után.

A szegedi Széchenyi téren áll majd a városalapító király lovas szobra.
A szegedi Széchenyi téren áll majd a városalapító király lovas szobra.
Látványterv

– Beszélgettünk: mindketten elmondtuk saját elképzelésünket. Rajzok születtek. „A ló jól mozdul. Jó a ritmus" – mondtuk apám egyik vázlatára. Aztán a ló fejtartásáról, a király alakjáról egyeztünk meg, s formáltuk együtt – kapunk ízelítőt a közös alkotás folyamatáról az ifjú szobrászművésztől, Tóth Dávidtól. IV. Bélát – aki 1246-ban Szegedet városi rangra emelte – erőteljes uralkodónak ábrázolják, kezében kettős kereszttel.

13 alkotó 15 pályaterve közül 1 a nyertes

A IV. Béla (1206–1270) szobrára kiírt pályázatra a november 30-i határidőig 13 alkotó 15 pályatervet mutatott be. A maketteket a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért bizottság december 7-én véleményezte. Ezt figyelembe vette a szegedi közgyűlés, amikor december 11-én úgy döntött, hogy a szoborra és talapzatára bruttó 30 millió forintot szán, és a Tóth Béla–Tóth Dávid szerzőpárost bízza meg a lovas szobor megvalósításával. A bronzból készülő, másfélszeres életnagyságú szobor avatását IV. Béla koronázásának 775. évfordulójára emlékezve május 21-én, Szeged napján tartják.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. dblaci 2010. május 21. 22:00
  „kettőskereszttel szebb lett volna, de a zsidópárti városvezetéstől már a szobor is nagy dolog, úgyhogy nem bántom. Majd ha már csak ez lesz hátra kijavítjuk.”
 • 66. flexsnake 2010. február 22. 23:22
  „65. vágóhíd legyen, ő is nagy ember :D Egyébként a szádba még mindig rakathatsz hidat és hívhatod tőlem józsinak is :P”
 • 65. Lugas6 2010. február 22. 17:52
  „A szoborral kapcsolatosan jutott eszembe, hogy illő volna valamelyik új hídját Szegednek, IV.-Béláról elnevezni.”
 • 64. bélás 2010. február 22. 11:32
  „Bocs. szobor”
 • 63. bélás 2010. február 22. 11:31
  „Tudtam hogy szobór lesz, de én spec Botka mesterre szavaztam, mert annyit tett értünk .”
 • 62. Füvesember 2010. február 21. 21:45
  „Néztem ezt a látványtervet. Szerintem nincs vele semmi komoly baj. Egy egészen rendes szobor lesz.
  Van azon a téren sokkal szerencsétlenebbül sikerült alkotás is. Szerintem sem kellene mindenből politikát csinálni.
  Majd csinálnak a politikusok. Lesz egy új szobrunk. Ennyi itt a hír, nem több. Amúgy a többi pályamunkára is kíváncsi lettem volna. Volt Szegednek már díjnyertes látványterve: Partiscum (luxus)irodaház Újszegedre....Egy kocka!
  Ha az nyert, milyen lehetett a többi... Ennek kapcsán sokkal érdekesebb kérdés, hogy kik döntenek és milyen szempontok alapján. Na tök mindegy, szerintem a szobor nem rossz.”
 • 61. Moon 2010. február 20. 21:02
  „Ez elég gyenge alkotás már csak a ló miatt is. Ha már szobor és az ugyebár művészi alkotás akkor ettől szerintem sokkal magasabbra kellett volna rakni a mércét. Vagy ez a modern művészet ami józanul gyenge az kissé illumináltan hunyorogva már művészi? Ha egyszer állatot mintáznak akkor illene először tanulmányozni magát a modellt. Szerintem.....”
 • 60. szatyi 2010. február 20. 20:16
  „Kedves vmagdi.
  Lehet, hogy igazad van, hogy nem a fórumon tanulunk helyesen írni, de ... Korábban azért illett volna! Még ha diszlexiás is az ujjad.”
 • 59. flexsnake 2010. február 20. 17:41
  „57. ez egy törpeló, a hunok amikor lemásztak a sziriuszról ilyen űrlovakon jöttek.
  Az is szokás volt hogy királyok jogarral a kezükben lovagolnak. Sőt ez a speciális ló úgy tud lépkedni mint egyik másik sem, ha így lépne eldölne a saját súlyától.....”
 • 58. flexsnake 2010. február 20. 17:38
  „17. ha fentről szarnak le az az elismerés jele, ha oldalba hugyoznak, na az a gáz ;)”
 • 57. ferdzso 2010. február 20. 17:16
  „Nézve a látványtervet, látott a művész már igazi lovat? (Élőt.) Kicsi a fantáziám, és lehet, hogy ez a ló, és lovasa "szürreális" ábrázolása? Ha élne ilyen forma állat, nem mernének embert ültetni rá, mutogatnák, mint a genetika csodáját, lóhoz hasonlító mutánsként. (Vagy ez csak vicc?) Nézzen már meg a művész Úr egy igazi ló ábrázolást, az "Aradi vértanúkon", vagy az épp felújított "Dugó" épp vissza helyezés alatt lévőt! Na azok lovak! Ez? Nem hiszem ,hogy ennyi csak a tudás....Ja, és még annyi: a "Hős szovjet emlékmű", anno,(a komcsik) tudtak talapzatot csinálni, ha mást nem is...Nem szégyen azoktól sem tanulni, ami jó, az jó...”
 • 56. maci52 2010. február 20. 13:52
  „Ünnepélyes átadás,párt és állami vezetők,szallag,pezsgő,kaja,Botka László kezet fog Botka Lászlóval,kitünteti Ujhelyit,gratulál Mesterházynak,Lenin rendet ad Lendvaianak,Szekeres díszsortüzet vezényel,a szobrászt meg elviszi az APEH adócsalásért.”
 • 55. gróf 2010. február 20. 11:20
  „Jééé, már kész is?! Na ebéd után be megyek a SzéCSenyi térre és megnézem jobban....hátha élőben több fikázni valót látok rajta!”
 • 54. LukSzusz 2010. február 20. 10:52
  „Csak 30 milla????
  Ennyiért palotát lehet venni,néhány lélegeztető gépet,stb,de hiába az üzlet az üzlet.
  Éljen Botka,az ő mellszobrának is lassan kell nézni valahol helyet annyira fényezte magát a közgyűlésen,ill.alázta a nem Maszopos Szegedieket.”
 • 53. vmagdi 2010. február 20. 09:44
  „51.
  En se kotekedek, mert nyelvtanilag a te intesed se helyes, a harom pont utan space, ha egy mondat (es ez csonka mondat), ha ketto, a mondatot nagybetuvel kezdjuk.
  Pld igy: Kedves Vmagdi a hozzaszolasodat kijavitanam: IV. Bela (az e betun vonas) a helyes megoldas, mert a tulajdonneveket nagybetuvel irjuk. Erre az a valaszom, igen kedves forumozotarsam, igazad van, nekem a typing nem writing, es diszlexiasak az ujaim is :), de pontosan tudom a helyes megoldást, normalis esetben nem is a forumon tanulunk helyesen irni, ezert nincs buntudatom, hogy rosszra tanitom a polgartasaim.”
 • 52. vmagdi 2010. február 20. 09:33
  „greg mondjuk az inkviziot leszamitva, igaz ez meg az apeh :)))))))”
 • 51. .suhym. 2010. február 20. 09:28
  „IV. Béla...a tulajdonneveket nagy kezdőbetűvel írjuk!”
 • 50. gubanc 2010. február 20. 09:10
  „Álmodik a nyomor! Szellemi nyomor.Hol tartunk Urak, ha egy szoborról csak az jut az eszünkbe, hogy
  hazudik, s utálom, meg öntsük bronzba, meg ku.....ha... anyád! Meg hogy kerül ide a roma bál.
  Nekem csak egy szakmai véleményem van.
  A Széchenyi téren hál istennek egészalakos szobrok vannak. Kivétel a Fidesz által felszentelt torzó,
  amely Klébersberg szobor. Többet érdemelt volna.”
 • 49. greg 2010. február 20. 08:55
  „vmagdi: sötét középkor hehehe, látszik komcsi volt a töri tanárod. A középkor éppen ellenkezőleg, nem volt sötét, hanem mindennek a közepe. Vagy is a legjobb kor volt. :D”
 • 48. abcdef 2010. február 20. 08:42
  „Szeretném látni a többi tizennégy pályaművet.Elképzelhetetlen, hogy ez volt a legjobb.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békacomb, elvitelre

Ha csupán az illatokkal is jól lehetne lakni, tegnap délben már a Roosevelt téri Halászcsárda előterében pukkadásig teltünk volna. Tovább olvasom