Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Új tűzvédelmi házirend kell

Csongrád megye, Szeged - Január 1-jével új tűzvédelmi szabályokat vezettek be, amelyek a társasházakra is érvényesek. A kifüggesztett szabályzatoknak tartalmazniuk kell készítőjük nevét, elérhetőségét és aláírását.
Egyre több a lakástűz

A Magyar Közös Képviselők Egyesületének adatai szerint az elmúlt tizenöt évben folyamatosan nőtt a lakástüzek száma. 2002-ben 6462 lakástűz volt Magyarországon, 2012-ben 9029. A tűzesetek több mint felét az elavult és tűzveszélyes elektromos hálózatok és a fűtőberendezések okozták.
– Mi már 2012-ben megcsináltattuk és nagy méretben kifüggesztettük a liftben a társasház tűzvédelmi szabályzatát, amit minden egyes háztartás postaládájába bedobtunk. Az már más kérdés, hogy igen rövid időn belül tönkretették a műanyag borítást – mutatta a lift hátsó falán a csavarok helyét Bartha Zoltán.

Zoltán, aki körbevezetett minket a makkosházi Gyöngyvirág utca 8. alatti társasházban, a ház működtetésével foglalkozó bizottság egyik tagja.

A tárolókhoz vezető ajtón matrica mutatja, hogy itt lehet áramtalanítani a lépcsőházat, és itt található a tűzoltó készülék is. Ezt ugyanaz a kulcs nyitja, mint a bejárati ajtót, így szükség esetén bármelyik lakó be tud jutni – mondta. A lépcsőházban arra is ügyelnek, hogy a lépcsőfordulóban egy méter sugarú körben ne legyen akadály és kétméteres magasság alatt sem tárolnak semmit.

A tűzvédelmi szabályzatoknak a jövőben tartalmazniuk kell készítőjük nevét, elérhetőségét és aláírását. A társasházkezelők felelőssége a házirend elkészíttetése egy tűzvédelmi szakemberrel. Az eljárás költsége 5–15 ezer forint. Az új előírásokat március 31-éig kell teljesíteni. A Gyöngyvirág utcai társasházban ezt már időben megtették. A szabályzaton ott szerepel a készítő neve, címe és elérhetősége.
 
Ebben a Gyöngyvirág utcai panelházban minden rendben van. Mint Bartha László, a társasház működtetésével foglalkozó bizottság egyik tagja mutatja, a szabályzat megfelel az előírásoknak. Fotó: Frank Yv
Ebben a Gyöngyvirág utcai panelházban minden rendben van. Mint Bartha László, a társasház működtetésével foglalkozó bizottság egyik tagja mutatja, a szabályzat megfelel az előírásoknak.
Fotó: Frank Yvette

A jogszabály a háromszintesnél magasabb, tíznél több lakó- és üdülőegységet magukban foglaló épületek tulajdonosait kötelezi a szabályzatok elkészítésére. Ennek többek között tartalmaznia kell azt, hogyan riasztják a lakókat tűz esetén, a menekülés módját és útvonalát, a dohányzásra, tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó előírásokat.

Az év elejétől a hatóság ellenőrizheti az előírások betartását. A katasztrófavédelmi szakemberek szintenként vizsgálják, hogy biztosítottak-e a menekülési útvonalak, vagy hogy hátráltatja-e az épületből történő biztonságos és gyors kijutást egy rács, nehezen mozdítható tárgy.

– Ha egy társasháznak nincs kidolgozott tűzvédelmi szabályzata, első körben határidő megadásával felszólítjuk a hiányosságok pótlására – tájékoztatott Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt is elmondta: ha az utóellenőrzésre még mindig nem készültek el, tűzvédelmi szabály megszegése miatt 20 és 60 ezer forint közötti pénzbírságot szabnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tanítani szeretnék! Szabad?

Csak tanítani szeretnék! Szabad?
Nyugalmat szeretnék, hogy taníthassak - ezt az egy mondatot írta egy tanár a tiltakozó nyilatkozatra, amelyhez már 30 ezren csatlakoztak. Tovább olvasom