Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Új urnatemető nyílt Szegeden, a Bajai úton

Az elhunytak túlnyomó többségét évek óta hamvasztatják a hozzátartozóik Szegeden. A Bajai úti krematórium látványhamvasztást vezetett be és új temetőt nyitott.
Hatszemélyes családi urnasír az első parcellában. Fotó: Gyenes Kálmán
Húsz éve épült, azóta jelentett nyűgöt a Bajai úti halotthamvasztó melletti kegyeleti helyiség. Több millió forintot emészt fel csupán a fenntartása. Ráadásul nem is egy, hanem két monumentális ravatalozócsarnok tátongott, most az egyiket felújította és pluszszolgáltatásokat vezet be a Testamentum Kft. A napokban a krematórium tövében új temető nyílt: a Bajai úti urnatemető. A másfél hektáros sírparkot a Testamentum Kft. 2 millió forintból létesítette a halottégető mellett. A bejárat előtt parkolót és buszfordulót építettek.

– A hozzátartozók az előcsarnokban gyülekeznek, majd melléjük, az üvegfallal és függönnyel elválasztott szomszédos terembe toljuk az elhunytat – vezetett körbe Hódi Lajos ügyvezető. A rokonok és barátok hamvasztás előtt az üvegen át vehetnek búcsút. Tíz-tizenöt perc után a holttestet az égetőkemencébe viszik és megkezdődik a hamvasztás. Ezt a másfél órát a rokonság kivárhatja. A családtagok átsétálhatnak a büfébe, ahol üdítőt, kávét és aprósüteményt fogyasztva beszélgethetnek. Az igazgató hangsúlyozta: nem halotti tor rendezésére vállalkoznak, de szívesen segítenek kényelmesebbé tenni a várakozást. A hamvakat közben a kiválasztott urnában a ravatalozóban helyezik el. Itt hangosítás, kandeláberek, modern, színes üvegberakás és díszes emelvény biztosítja a szertartás meghittségét. Az épületbe még padlófűtést is felszereltek – bár nem használják. Mobil fűtőtesttel melegítenek. Az ünnepélyes búcsúztatás után az elhunyt földi maradványait a kiválasztott sírhelyhez szállítják.

Az új urnatemetőben hat urnás családi sírhelyeket készítettek elő, rá tetszés szerint kerülhet emléktábla, de parkosítani, virágot ültetni csak a kft. munkatársainak lehet. Parcellát készítettek „különleges urnamodulok" számára, például, ha kiáll az urna egy része a földből és ferde lapot helyeznek rá. Az új szolgáltatásokról a temetkezési cég honlapján, DVD-n és videón informálódhatnak az érdeklődők. Egyelőre megrendelést még nem kaptak. Az egyéb szegedi temetőkhöz képest most árengedményt adnak az új sírkertben és a szokatlan, új szolgáltatások igénybe vevőinek.


Változás

A szegedi temetők – az Alsóvárosi kivételével – telítettek. A temetési szokások változnak, egyre több a helykímélő urnás szertartás: évek óta a szegedi holtak 70 százalékát hamvasztatják a hozzátartozók. A városban évente 1400-1600 temetést rendeznek, a többségük, 1100 hamvasztás utáni urnás, és csak a fennmaradó pár száz testtemetés. A koporsók felét a Belvárosi temetőben helyezik örök nyugalomra, 8-10 hantolás jut Gyálarétre és Tápéra, a többi elhunyt a felekezeti temetőkbe kerül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits… Tovább olvasom