Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Új utak az egészségügyben

Csongrád megye - Vasárnaptól új rend működik az egészségügyben. Csongrád megyében a legnagyobb vesztes a makói kórház, amely negyven aktív ággyal lett kisebb. A szentesi kórházban viszont úgy tűnik, megváltoztatják a minisztériumi döntést: az ígéretek szerint megmaradhat a gyermekosztály és az ortopédsebészet is. Az új beutalási rend életbe léptetéséhez egy hónap türelmi idő áll rendelkezésre.
Új struktúra lép életbe július elsején az egészségügyben. Átszabták az intézmények területi ellátási kötelezettségét és az osztályok progresszivitási szintjeit is, vagyis azt, hogy milyen szintű ellátást kell biztosítaniuk. Több intézményben is jelentős változások álltak be – egy részük érinti a beutalási rendet is. Vagyis: jövő héttől nem biztos, hogy oda kell menniük a betegeknek, ahova eddig.

Az átszervezések legnagyobb vesztese a makói kórház lett. Negyven aktív ággyal lesz kevesebb a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetben, három szakmát pedig elveszített. – Megszűnt a gyermekosztályunk, csupán szakorvosi és ügyeleti ellátást biztosítunk majd. Ha valakit be kell fektetni, azt ha lakhelye a Marostól lefelé van, Hódmezővásárhelyre, ha felfelé, akkor Szegedre viszik – mondta el Dehelán Aurélia orvosigazgató. Ugyanígy járnak el a neurológiai betegekkel. Náluk csak a krónikus ellátás marad meg a belgyógyászaton belül, 8 ágyon. A mentő a stroke-osokat a sürgősségi ellátás után a másik két város valamelyikébe szállítja át. A betegeket nem érinti, a kórházat azonban annál inkább a szülészet megszűnése: bár az újszülöttek továbbra is Makón jönnek majd világra, a finanszírozást a vásárhelyi kórház kapja meg. Ugyanakkor bővült a pszichiátriai osztály területi ellátási kötelezettsége: ugyanannyi ágyon most már Vásárhely térségének nagy részét is fogadniuk kell.

Mentő a szegedi klinikánál. Az új rendszer bejáratására egy hónap türelmi időt kaptak az egészségügyi intézmények. Fotó: Karnok Csaba
Az új rendszer bejáratására egy hónap türelmi időt kaptak az egészségügyi intézmények.
Fotó: Karnok Csaba

Szentesen megszüntették a fertőzőosztályt. A fertőző betegeket ezután is fogadják, de az eddigiektől eltérően, területi ellátási kötelezettség nélkül, ráfigyelve az ilyen jellegű betegségekre a kórházon belül. A járóbeteg-ellátásban ugyanakkor ezen a szakterületen bővülés várható. A gyermekellátás és az ortopédia kérdése még nem körvonalazódott, Farkas Sándor országgyűlési képviselő azonban a jelenlegi állás szerint sikeres tárgyalásokat folytatott az osztályok megmentése érdekében. – Bár a minisztériumi döntés szerint 2-es helyett 1-es besorolási szintre kerültek, vagyis a gyermekosztály csak egynapos ellátást biztosíthatna, a traumatológián pedig nem végezhetnének ortopédsebészeti műtéteket, az ígéretek szerint ugyanúgy működhetnek majd a jövőben is, mint eddig. Ráadásul lesz gyermek fül-orr-gégészet, amely eddig nem létezett Szentesen.

A deszki kórházban nem történt lényeges változás. – Az aktív tüdőgyógyászati fekvőbeteg-ellátásban a területi ellátási kötelezettségünk továbbra is Csongrád megye – mondta el Bálint Beatrix főigazgató. – Ezenkívül kaptunk regionális feladatot is, vagyis 3-as progresszivitási szint besorolást. Olyan eseteket is küldhetnek tehát hozzánk, amelyeket a helyi intézmények nem tudnak ellátni. Ez egyébként eddig is így működött, most azonban ezt hivatalosan is leírták. A szükséges személyi és tárgyi feltételeket ehhez ugyan még teljesítenünk kell, de dolgozunk rajta.

Mentők

A beutalási rend módosulása érinti a mentőket is. Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója elmondta: emiatt egyelőre nincs szükség kapacitásmódosításra, de az átmeneti hónapban folyamatosan értékelik majd a forgalmi adatokat. Ha szükség lesz átszervezésekre, ezek alapján javaslatot tesznek rá.  

A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak eddig is minden szintű ellátási kötelezettségei voltak – ez elsejétől sem változik. – Egyedül az infektológia progresszivitási szintje módosult: 3-asról 2-esre, mert a szükségesnél kevesebb ággyal működik – mondta el Záborszki Annamária egészségbiztosítási igazgató. Ágyat vagy osztályt azonban egyik intézet sem vesztett.

A hódmezővásárhelyi változásokról nem kaptunk információt sem az intézmény vezetőjétől, sem a fenntartó GYEMSZI-től.

Az intézmények szombaton veszik át az új működési engedélyeket. Bár július elsejétől új rendelkezések lépnek életbe a betegellátásban, a kórházak egy hónapig még nem küldhetik el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna. Azt a beteget is el kell látniuk, akit még a korábbi beutalási rend szerint vittek be, a kezeléseket be kell fejezni. Ennek megfelelően a kórházak a területen kívüliektől egyelőre nem kérhetnek pénzbeli hozzájárulást az ellátásért, amely annak kompenzációja, hogy ezekért a betegekért számukra az OEP nem ad finanszírozást.

Nyilvános várólista, engedélyhez kötött hálapénz
Szintén július elsején indul az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, amelyen bárki nyomon követheti, hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben. A szintén ezen a napon életbe lépő új munka törvénykönyve is érinti az egészségügyi ellátást. Az új szabályozás ugyanis tiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatója belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el egy harmadik féltől – vagyis hálapénzt csak akkor kaphatnak az orvosok, ha írásban is deklarálják az intézményekben, hogy ezt engedélyezik.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. klj...54 2012. július 02. 20:27
  „Bocs, meleg van, elnéztem a helyet :(”
 • 20. klj...54 2012. július 02. 18:37
  „@ sling:
  Egyetlen szerény kérdésem van feléd:
  Te is tudsz mutatni főiskolai végzettségei igazoló okiratot nevedre szóló lecke könyvvel?
  Amúgy megjegyezném, hogy a kamion vezetéséhez az átlagnál magasabb IQ kell mostanában.
  Nem szoktam megsértődni az ilyen megjegyzéseken, mert tökéletesen tisztában vagyok mi szokta ezt a fajta frusztrációt okozni nálatok.

  Hidd el, nem tehettek róla ezért nincs harag részemről!”
 • 19. macs 2012. július 01. 12:53
  „Most olvasom, hogy kb. 5000 olyan orvos van a rendszerben, akinek az életkora egyenlő vagy több, mint 62 év. Nos, ha őket nyugdíjazzák, akkor komoly bajok lesznek. Jó néhány kórház nem fog megfelelni az elvárásoknak, tehát nem működhet. Tehát, nyugi, nyugi. Lesznek még osztály, vagy esetleg kórház bezárások.
  Sőt, az egyetemi klinikák fokozottan veszélyeztetett "állatfajok", hiszen az egyetemi tanárok is, egyben klinikai osztályvezető orvosok, docensek is, nyugdíjba fognak menni.”
 • 18. suan3 2012. július 01. 09:07
  „NEM vagyok a hálapénz mellett, de logikusan végiggondolva, ha nem lenne, akkor a rendszer már évekkel ezelőtt összeomlott volna. Hogy miért? Mert egy orvos sem lett volna, aki ennyi fizetésért az országban maradt volna. Ha továbbra is tiltaná a kormány, akkor az államnak kellene pótolnia ezeket az összegeket, amit gondolom nem bírna, tehát az orvosok szépen kiszállingóznának az országból olyan helyre, ahol rohadtul meg sem fordul a fejükben, hogy hálapénzt fogadjanak el, mert egy napi ügyeletből meg van az a pénz, amiért itthon egy egész hónapot dolgoznak.

  Ebből egyébként szerintem az lesz, hogy minden marad a régiben, már ami a hálapénzt illeti, mert egy beteg sem fogja kérni a dokumentumot, ami igazolja, hogy az adott orvosnak van-e engedélye borítékot elfogadni.

  Egyébként meg a vásárhelyi Kórház biztosan nem fog rosszul járni, mert Lázár ezt úgy sem hagyja, nem véletlenül nem nyilatkoztak az ügyben.”
 • 17. t680822g 2012. július 01. 07:04
  „Csúnya lett volna, ha Szentesen megszüntetik az Ortopédiát! A pénzes Szegediek oda jártak térdprotézis műztétre, mert Szegeden finoman szólva 30 %-ban elkúrják a páciens lábát... Ismerősöm járni se tud évek óta, Szegeden műtötték, másik, meg nem meri bevállalni a térdprotkóműtétet Szegeden...”
 • 16. keresztény 2012. július 01. 04:51
  „10. DMagóg!
  Úgy látom nomen est omen. Lehet hogy el vagyok maradva, de ez nem abból látható szerintem, hogy nem értem miért is fizetnek a vásárhelyi kórháznak a makói szülészek munkájáért?! Ennek nem sok köze van a megyei jogú városi státuszhoz.”
 • 15. smalltown 2012. június 30. 23:26
  „ez aztan Egeszsegugyi Reform - igazan buszkek lehetnek magukra! Barmok.”
 • 14. dean23 2012. június 30. 22:17
  „Ha a vörösök lennének hatalmon már ott óbégatna SzijjÁrtó, hogy megölik a drága álompógárokat a tündérmesében!”
 • 13. jha 2012. június 30. 21:36
  „Akinek ez nem tetszik, az két év múlva MENJEN EL SZAVAZNI ÉS NE A FIDESZRE SZAVAZZON!!!”
 • 12. DMagóg 2012. június 30. 18:52
  „Most akkor mi lesz a "Mindszenti Beteg" sorsa? Túléli?”
 • 11. DMagóg 2012. június 30. 18:38
  „8.xene@freemail.hu 2012.06.30. 18:10!

  Igen! Ki(nép)szavaztatták a "szerény" vizitdíjat (is), most beszavazták a hálapénzt! A vizitdíj nem tette ki egy feles Unicum (egy fél doboz cigi) árát, ám hálapénzként ez lehet, hogy kevés lesz!”
 • 10. DMagóg 2012. június 30. 18:21
  „7.keresztény 2012.06.30. 17:58!

  El vagy maradva egy brossúrával: Már régen HódmezőLázárhely Megyei Jogú János! Sőt!”
 • 9. Ellenzéki 2012. június 30. 18:13
  „Lázár János, vásárhelyi polgármester/államtitkár megtiltotta, hogy a vásárhelyi kórházzal kapcsolatban bármilyen információ bárhonnan elhangozzon!
  Oka, egyszerű, kiemelt elbánásban fog részesülni a vásárhelyi kórház!
  Mert ugye egy államtitkár - polgármester városának az dukál!

  Mágoriné?
  Ő kérem egy apró alkatrész a FIDESZ szavazó gépezetében, méghozzá egy jelentéktelen, filléres alkatrész!
  Ő egy megélhetési politikus!”
 • 8. xene@freemail.hu 2012. június 30. 18:10
  „6. DMagóg 2012.06.30. 17:58
  "Lesz pénz az egészségügyre, ha a fidesz nyer!"

  Persze, hogy lesz...úgy hívják, hogy hálapénz...csak abból mondjuk nem fognak új műszereket venni a kórházba....
  Meg ott van mellette a chipsadó is....
  De, akinek lesz pénze, hogy fizessen külön biztosítást (ugye van valami ötletelés, hogy a cégek vagy adott esetben aki akarja saját maga fizethet még a TB mellé egy kis plusz-összeget), annak ugye nem kell majd kivárnia a hónapos sorokat a különféle műtétekre...

  A 300Ft-os vizitdíj nem volt jó...cserébe (majd és most is) fizetünk sokkal több hálapénzt...erre szavazott az ország, nem kell siránkozni....”
 • 7. keresztény 2012. június 30. 17:58
  „Lám így lesz a Makón született csecsemő születési helye Hódmezővásárhely:)”
 • 6. DMagóg 2012. június 30. 17:58
  „Ne vitassuk, hogy a szocik rendkívülien pancser módon csinálták. Egyetlen kérdés: Ezek jobban csinálják? Mikola elvtárs azt mondta: Lesz pénz az egészségügyre, ha a fidesz nyer! Nyertek! Ők! Mi nem!”
 • 5. OkosKata 2012. június 30. 17:04
  „Hajrá Mágoriné! Remélem nem tud tükörbe nézni!”
 • 4. anya5353 2012. június 30. 15:37
  „" bár az újszülöttek továbbra is Makón jönnek majd világra, a finanszírozást a vásárhelyi kórház kapja"
  MI VAAAAAAAN?????”
 • 3. papika56 2012. június 30. 15:36
  „Szégyen-gyalázat amit Makóval műveltek ! Több milliárdos EU s pénzből felujjították --most bezárják !!
  A nagy lobbozás -???? MÁGORINÉ ??????KÖSZÖNJÜK !!!!!
  Ma pl. egy jóóóó kis jelenetnek voltam szemtanúja !
  Makón a Lidl-ben volt ez a kedves mágoriné ----mindenki útálattal nézte--és 1 még utánna is köpött !!
  Mágoriné NE menjen ki az utcára --mert még más is történhet !!
  Köszönet : orbán és bandája, remélem az EKG görbéjük kiegyenesedik !”
 • 2. balihoho 2012. június 30. 14:24
  „A Fidesz által ellenzékben, keményen bírált Molnár Lajos elhíresült reformja, igaz némi változtatással, de új életre kelt! Ez aztán az igazi Fideszes köpönyeg forgatás! Az is érdekes, hogy a vidéki Fidesz egyik legnagyobb fellegváráról, Hódmezővásárhelyről, semmi információ nincs! Vissza jön a beteg hurcolós korszak! Ha netán az újabb ide oda hurcolásban, meghal egy súlyos beteg, vajon Lázár fog e majd ordítozni?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmelweis-nap: orvosokat tüntettek ki

Az egészségügyben adható legmagasabb szintű kitüntetést, Batthyány-Strattmann-díjat vehetett át Magdits Lajos szegedi háziorvos. Tovább olvasom