Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Új városrész születik Szegeden

Szeged - 26 építészcsapat jelentkezett eddig, hogy júniusig kitalálja, mi legyen az egykori szegedi Démász-telep helyén. A nemzetközi tervpályázat résztvevői szombaton járták be a Kossuth Lajos sugárúti régi gázgyárat.
Titkos az a pályázat, amelyet a tulajdonos EDF Démász Zrt. és a szegedi önkormányzat a régi, Kossuth Lajos sugárúti 2,6 hektáros Démász-telepre kiírt. Megírtuk: a feladat megálmodni, mi legyen a 2009-ig működő egykori gázgyár helyén. Magyarországról az urbanisztikai társaság egyedül ezt a területet válogatta be az EUROPAN nemzetközi tervpályázaton induló 16 európai ország 49 városa közé. Negyven éven aluli építészek jelentkezhetnek a világ minden tájáról, akik valamelyik uniós ország egyetemén szerezték diplomájukat. Eddig 26 csapat regisztrált, névtelenül. Az elképzeléseket június 30-áig kell beadni, a nemzetközi zsűri december 15-én hirdet eredményt.

– Soha ennyi szakembert nem mozgatott meg a felhívás. Európai összehasonlításban is átlagon felüli a résztvevők száma – tájékoztatott a szombati hivatalos bejáráson Szabó Árpád, az EUROPAN magyar koordinátora. Mint egy városnéző csoport, olyan volt a több mint két tucat fotózó, videózó huszonéves. Ki a párjával, ki másod-, harmadmagával érkezett, hogy az angolul beszélő idegenvezetőt meghallgassa. Mindenki inkognitóban maradhatott, csak Sz. Fehér Éva városi főépítész és a házigazda áramszolgáltató munkatársai mutatkoztak be. Ennek ellenére megismertünk szegedi építészeket a csoportban, és elcsíptünk angol és talán bolgár mondatfoszlányokat.

Felvillanyozta a feladat a pályázókat - nem épül termelőüzem. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kiürített objektumok közül leginkább a nyugdíjazott hőerőmű 45 méter magas téglakéménye, a régi csarnokok hatalmas belterű, alul zegzugos épülete villanyozta fel a társaságot. Ezek jelképei az 1894-ben beindított gázgyárnak, emiatt megőrzésre javasolják a verseny kiírói. Három részletet ajánlanak még átmenteni: az elbontott hűtőtorony nyolcszögletű betonlábát, a Kossuth Lajos sugárút és a Damjanich utca sarkán álló irodaépületet, ahol korábban a villanyszámlát kellett befizetni, valamint a Szatymazi utcai fronton húzódó jó állapotú irodaépületet. Egy a lényeg, hogy az újjászülető erőműtelep hangulatában és új funkciójában beilleszkedjen a lakótelep, Öreg-Rókus, a forgalmas sugárút, a közeli kollégium és a kialakuló öthalmi egyetemi komplexum adta városszövetbe. Lehet belőle vásárcsarnok, kiállítókomplexum, rendezvényterület, de iroda, üzlet, lakóház is parkokkal, mélygarázzsal. Ami kizárt: termelő létesítmény és bevásárlóközpont.

Növényház, fantázialakás

Növényház, galéria, fiataloknak való fantázialakások – csupán néhány ötlet, amelyet a résztvevőktől hallani lehetett. Ám ha közelebb léptünk, poénkodva az ebédre terelték a szót, és hogy mit dózerolnának le. Egy külföldi pályázó megkérdezte, politikai okokból hatszögletű-e a tűzivíztározó. Mire a házigazdák elmosolyodtak: ha erről lenne szó, itt minden ötágúra épült volna.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Morpheus_RexXx 2011. április 13. 12:45
  „Csomagolóüzem és parkosítás, mondjuk 1-2 kiállító és programteremmel. pl. autósiskola vagy átképzőközpont...
  Az első elősegítené a felzárkózást sokaknak... de ahogyan itt már írták, nem az ország erősítése a cél... :S”
 • 57. karma 2011. április 12. 20:25
  „50 mgn
  Szegeden nincsen szaki?A villamos pályán csehek dolgoznak ez,hogy van?Kevesen tudják (azok is hallgatnak)aki rábólintott a beruházásra Cseh a felesége.Vastagon fog a ceruza mert azt a sok nullát leírni...Hát így dölnek el a dolgok Magyarországon.”
 • 56. karma 2011. április 12. 20:06
  „Titkos pályázat?Akkor a nokiás doboz már eldöntötte ki lesz a kivitelező cég csak bohóckodnak,hogy hiteles legyen.Mért nem nyilvános a pályázattal csinálják fele annyiba kerülne.”
 • 55. Füvesember 2011. április 12. 14:51
  „Remélem, ebből lesz is valami...
  Nem úgy, mint az új híd lábánál 4 éve "épülő" Partiscum luxus irodaházból. (Amikor 2007. aug. 21-én kivágták ott az erdőt, azt hallgattuk, hogy ez fogja fellendíteni Szeged gazdaságát...) Kamu volt! Minden nyáron rimánkodni kell, hogy legalább a parlagfüvet vágják le... A pozdorja "kerítést" meg régen széthordták a hajléktalanok fűtőanyagnak. Amúgy Újszeged kellős közepén van! Igaz, az egy régi városrész, úgyhogy le van szarva!
  Ennek az "új szegedi városrész"-nek is eléggé kamu szaga van. de, ne legyen igazam!”
 • 54. geza 2011. április 12. 13:33
  „Kecskemét - Több vágányt is átépítenek a kecskeméti vasútállomáson, hogy megfelelően tudják majd fogadni a Mercedes gyárhoz érkező vonatszerelvényeket.
  DM cikk”
 • 53. Evelyn_26 2011. április 12. 12:48
  „Nem épül termelőüzem? Akkor Bohács verheti a fejét a falba, készítheti a torkát hogy kimondja: láááátványberuházás készül!”
 • 52. macs 2011. április 12. 11:28
  „50. mgn ,
  "Magyarországról az urbanisztikai társaság egyedül ezt a területet válogatta be az EUROPAN nemzetközi tervpályázaton induló 16 európai ország 49 városa közé. Negyven éven aluli építészek jelentkezhetnek a világ minden tájáról, akik valamelyik uniós ország egyetemén szerezték diplomájukat."
  Ha figyelmesen elolvasom a fentieket, akkor nem értelek. Attól hogy egy pályázat nemzetközi, miből gondolod, hogy nem indulhat rajta magyar tervező? Indulhatnak és összemérhetik magukat a világgal.
  Én inkább attól tartok, hogy a végén nem lesz belőle semmi, mert lesznek olyanok, akik különféle dolgokra hívatkozva, megtámadják az építkezést.”
 • 51. Szeka 2011. április 12. 11:01
  „Mint egykori dolgozónak rossz látni, hogy mi lett az egykori munkahelyemből. De bízok benne, hogy valami értelmes célra használják fel. Pl.:olcsó bérlakás-park”
 • 50. mgn 2011. április 12. 10:44
  „OKE, hogy nemzetkozi, DE magyar epiteszek KOZOTT nincsennek fantaziadus frissenvegzett fiatalok.
  Meg ne adjak nekik az eselyt, szegenyek legalabb tudnanak szamai tapasztalatra hivatkozni az oneletrajzukban.”
 • 49. maradando 2011. április 12. 03:04
  „A történelmi egyházaknak egy közös Imaház megvalósitását kellene szorgalmazni.”
 • 48. Mignon 2011. április 12. 02:14
  „Szegeden, amikor emlekezetem szerint "uj varoszresz" született,
  az Rokus volt.

  Akkor meg csak egy nagy kukoricaföld volt ott, de
  lassan kezdtek kialakulni a Rokusi körut, a Szamos es a Nyitra utca leendö körvonalai.
  Minden fel-, es ki volt asva...
  A Volan teherautok hordtak oda ejjel-nappal a homokot.

  Sandorfalvarol, a homok banyabol.

  Azota, nem is jartam arra, de
  Szegeden ilyen nagy beruhazasra, azt hiszem
  csak az idösek emlekeznek...”
 • 47. tom_peris 2011. április 11. 23:10
  „Ez egy szép kezdeményezés hogy fiatal... még kreatív építészeknek adjuk a feladatot...

  talán valami formabontó dolog születik amire büszkék lehetünk!”
 • 46. tol 2011. április 11. 22:58
  „vegye meg a város, aztán úgy szól, ahogy akar...”
 • 45. piccola 2011. április 11. 21:05
  „Zsoltee0716
  Igen, hiszen olyan sokan vagyunk és főleg olyan gazdagok, ugye? Gondolkozol is, vagy csak írsz?”
 • 44. antikos 2011. április 11. 20:39
  „Na ez kell még... Még egy szükségtelen beruházás... Inkább már az elkezdetteket kellene befejezni!”
 • 43. Senko01 2011. április 11. 19:12
  „Az arányokat figyelve, talán termelő egység kellene. De lehet bármi, csak kerüljön sokba, és ne érjen semmit, és éljen a fityesz, majd Ő megoldja.”
 • 42. Jozsoci 2011. április 11. 18:04
  „Ne engedjék, hogy a kivitelező gödröt ásson ott, mert úgy marad!”
 • 41. szatyi 2011. április 11. 18:00
  „"38. N.P. 2011.04.11. 17:14 "

  Nem pontosan erről beszéltem, de ha korlátlan a tulajdonosi jogom, ha nem... Ne a fél város mondja meg, hogy mit szeretne látni az én telkemen!”
 • 40. aquila0126 2011. április 11. 17:56
  „"Negyven éven aluli építészek jelentkezhetnek a világ minden tájáról" Ez meg mit jelent???
  Amúgy a házigazdák valszeg nem értették a poént, a hatszögletű víztározóval kapcsolatban, vagy csak nem akarták?”
 • 39. Zsoltee0716 2011. április 11. 17:43
  „Felvillanyozta a feladat a pályázókat - nem épül termelőüzem.

  Az unió ilyet nem enged ide, hello ez az ország felvásárló piac!”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépkarabélyt és lőszereket találtak Röszkénél

Gépkarabélyt, pisztolyt és lőszereket találtak a pénzügyőrök egy német személygépkocsiban elrejtve a röszkei határátkelőhelyen. Tovább olvasom