Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Új vesével a világ legjobbja - 6 érmet nyert Göteborgban Gombos Imre úszó

Szeged - Hat érmet hozott a múlt heti Transzplantáltak Világjátékáról Göteborgból a Szeged-Szentmihályon élő 48 éves, kétgyermekes édesapa, Gombos Imre. 16 éve él új vesével.
1995-ben, 16 évvel ezelőtt kapott új vesét a korábban gépkocsivezetőként dolgozó Gombos Imre. Nem telt el 3 év a műtét után, amikor a férfi elhatározta: újra „mozogni" kezd, mert sportolni muszáj. Az úszást választotta, de álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd világbajnokságokon szerepel, és érmekkel tér haza.

Mielőtt megbetegedett, focizott, a mihálytelki csapatban játszott. 1982-ben, a születésnapján lépett a pályára utoljára, egy hétre rá vették ki az egyik veséjét. 13 évig élt egy vesével, megbarátkozott azzal a gondolattal, hogy nem is dolgozhat. Mégis azt mondta: nagy szerencséje volt, hogy amikor a második veséje is felmondta a szolgálatot, csak fél évet kellett az új szervre várnia. A dialízist, a géphez láncoltság állapotát nehezen viselte.

– 1998-ban ráálltam a mérlegre, 102 kilót nyomtam – mesélte Gombos Imre, hogyan jegyezte el magát az úszással. – Gondoltam, ez így nem mehet tovább. Reggelente elmentem a Gombába úszni, és ott találkoztam először a transzplantáltak szövetségének tagjaival. Eleinte sakkoztam a csapatukban – még a budapesti világbajnokságon is részt vettem. Amikor Kanyó Dénes világbajnok búvárúszóval is barátságot kötöttem, minden megváltozott. A sportembert az uszodából ismertem: rajta keresztül kerültem a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub senior szakosztályába, és járhattam az edzésekre. Azóta mindennap másfél órát úszom reggelente.

Gombos Imre a 6 göteborgi éremmel. Fotó: Schmidt Andrea
Gombos Imre hat érmet hozott a múlt heti Transzplantáltak Világjátékáról Göteborgból.
 Fotó: Schmidt Andrea

Majd jöttek sorra a sikerek, a rendszeres utak és a csillogó érmek a Transzplantáltak Világjátékairól. Költségei 90 százalékát a Magyar Szervátültetettek Szövetsége állja. Gombos Imre 21 érmet nyert Európa-bajnokságokon, de a világbajnokságokon elért eredményeire – köztük a múlt héten Göteborgban megszerzett 6 dobogós helyezésre – a legbüszkébb.

– Ezeket az eredményeket nem értem volna el, ha nincs mögöttem a szegedi Diaverum Dialízis Központ orvoscsapata, köztük dr. Kiss Éva főorvos. Nekik köszönhetem azt is, hogy nem adtam fel, és figyelek magamra: a vérnyomásomra, a súlyomra, a pulzusomra.

Érmek

Gombos Imre 2003-ban a franciaországi Nancyban, a transzplantáltak világbajnokságán 200 és 400 méteres gyorson ezüstérmes lett. 2009-ben Ausztráliában 200 gyorson aranyérmet kapott, 400 méteren második, 100 méteren harmadik helyezett lett. 2011-ben, a svédországi vb-n, Göteborgban – egy héttel ezelőtt – megismételte Ausztráliában elért eredményeit, és még 100 méter háton, vegyes és gyorsváltóban bronzérmet kapott. Összesen 6 medállal tért haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri jegy féláron? - közösségi vásárlás

Közösségi vásárlási szolgáltatást indított a Delmagyar.hu. Nézze meg, hogyan juthat 50-90 százalékos kedvezményhez. Tovább olvasom