Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Új vezető a szegedi klinikai központ élén

Pál Attila professzort bízta meg a szegedi egyetem rektora a múlt hétfőn létrehozott klinikai központ vezetésével. Az új vezető szerint a klinikai leépítéseket nem lehet folytatni, de a költségvetési szigort továbbra is tartani kell. A professzor szerint is végre kell hajtani az integrációt októbertől.
Az egyetemi szenátus hétfői integrációs döntésével egy időben jelentette be Szabó Gábor rektor: Pál Attilát, a szülészeti és nőgyógyászati klinika igazgatóját bízza meg a klinikai központ vezetésével, amíg a posztról nem írnak ki pályázatot. Egy héttel korábban megszűnt a szegedi egyetemi orvoscentrum, mivel a fogorvos-tudományi kar nem csatlakozott a társuláshoz, amelynek törvényi feltétele: legalább három karnak kell alkotnia.

Az új vezető egyelőre nem tudja, pontosan hogyan alakul a klinikai központ – ami a betegellátó egységek, nem a különböző karok központja – gazdálkodási rendszere, mivel még számos kérdésben tájékozódnia kell. Pál professzor elmondta: bár a jövőben az lenne jó, ha a központ saját forrással gazdálkodhatna, a jelenlegi helyzetben az egyetem védőernyője mindenképp szükséges a klinikák biztonságos működéséhez.
Mint korábban megírtuk, a finanszírozott teljesítmény csökkent az egészségügyi átalakítás óta, többnyire emiatt küzd az orvoscentrum jelenleg 2,6 milliárdos adóssággal. Friss kinevezése miatt a professzor még nem döntött róla: ki alkotja majd a központ menedzsmentjét – de megbízatása mellett továbbra is gyógyítana és vezetné a női klinikát.

Mint mondja, továbbra is tartani kell a költségvetési szigort, úgy látja, vannak még rejtett források a klinikák működésében. Először is szeretné áttekinthetőbbé tenni az intézmények gazdálkodását, megkeresni az összes megtakarítási lehetőséget, hiszen több bevételre jelenleg nem számíthatnak. Példaként említette a rezsiköltség ésszerűsítését. A betegellátásban viszont szerinte a béreken már nincs mit spórolni, elbocsátásokra ott már nem kerülhet sor. Mint mondja, a beteget tisztességgel el kell látni, amihez elég nővér és orvos kell: ebből a szempontból egyes klinikák most a szakadék szélén táncolnak. A leépítés azért sem folytatható, mert a betegellátás mellett oktatni és kutatni is kellene az egyetemi klinikákon – ami bizonyos létszám alatt nem megy.

Bízik benne, hogy az egészségügyi kormányzat mindezt felismeri augusztusra – mikor végleges döntést kell hoznia az integrációról az egyetemi szenátusnak –, és módosítja a finanszírozást.
Az integrációt ugyanis Pál Attila szerint is végre kell hajtani októbertől, és bízik benne, hogy az egészségügyi kormányzat belátja: az integrációval kialakuló magasabb szintű ellátás nemcsak szegedi, hanem országos érdek is – így besegít pénzügyileg annak lebonyolításába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helga és Edina – a kitűnő ikerpár

Első osztály óta minden év végén mosolygós ötösök díszítik a szőregi ikerpár bizonyítványait. Szabó… Tovább olvasom