Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Új világba csöppentek a néptáncosok

Szeged - 25 táncos lép színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitódarabjában a Szeged Táncegyüttesből. A Zorba, a görög előadásai után sincs megállás, mert jön a néptáncfesztivál.
– Teljesen más mozgásvilágot kellett elsajátítaniuk az elmúlt hónapokban a táncosainknak. Sokkal plasztikusabb a balett, más a zenei világ, más a ritmika. A felkérés óriási megtiszteltetés volt, hogy a Győri Balettel együtt dolgozhatunk az újonnan felállított szabadtéri színpad nyitó előadásán a Dóm téren – mondja Gombos András, a Szeged Táncegyüttes vezetője.

A Zorba, a görög című előadáson 25-en szerepelnek a néptáncosok közül, olyan 18-20 éves fiatalok, akik még ilyen típusú mozgással nem találkoztak.

– Az elmúlt három hónapban igyekeztünk minél jobban elsajátítani a táncokat, és nagyon jó partner volt ebben Harangozó Gyula, a darab koreográfusa. Vele április óta sűrűn találkoztunk, lelkesen dolgozunk együtt. Azt gondolom, rendkívül technikás kis csapatot fog látni a közönség. Olyan képi, hangi és mozgásvilága van a darabnak, ami nem csak a táncot kedvelők számára élmény – halljuk az együttes vezetőjétől.

Az 1955-ben alapított Szeged Táncegyüttes, illetve a mellette működő Dr. Martin György Alapfokú Művészeti Iskola együtt közel 800-900 főt számlál.

A nemzetközi néptáncfesztiválon is fellép a szegedi együttes. Fotó: Hollósi Zsolt
A nemzetközi néptáncfesztiválon is fellép a szegedi együttes. Fotó: Hollósi Zsolt

Vajon egy-egy táncos darab meghozza a fiatalok kedvét a néptánchoz? – Nem tudom, hogy van-e összefüggés a kettő között. Az biztos, hogy évek óta egyre többen csatlakoznak az együttesünkhöz, ami pozitív visszajelzése annak a munkának, ami nálunk folyik. Szegeden mindig is népszerű volt a néptánc. Voltak hullámok, amikor a néptánc iránti lelkesedés fölerősödött, például a gyöngyösbokréta idején az 1930-as években, az 1950-es években a népi együttesi mozgalom, aztán az 1970-es évek táncházmozgalma. Most a Fölszállott a páva ismételten pozitív fellendülést hozhat – jegyzi meg Gombos András.

Rögtön a Zorba, a görög előadásai után, a jövő héten kedden kezdődik a 26. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyen a Szeged Táncegyüttes három felnőttcsapattal vesz részt. Az együttes vezetője azt mondja, igyekeznek minél színvonalasabb és szebb produkcióval a közönség elé állni a nagyszínházban és az újszegedi gálaműsorban is július 11-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes tárlatvezetések

Hosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a Móra Ferenc Múzeumban csütörtökönként. Tovább olvasom