Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Újabb Domaszékről ellopott autót találtak külföldön

Domaszék - Rövid időn belül már a második olyan autót találták meg sértetlen állapotban külföldön, amelyet a domaszéki tanyavilágból loptak el. Feltehetőleg a zöldhatáron észrevétlenül átlépő illegális határsértők folytatják útjukat a magyar autókkal.
Szlovéniából került elő néhány nappal ezelőtt egy személygépkocsi, amelyet április végén loptak el ismeretlenek a domaszéki tanyavilágból. Az autólopás mostanában nem egyedi a forgalmas és viszonylag jómódú környéken. Szerdán írtunk arról, hogy domaszéki tanyája garázsából lopták el ismeretlenek még február közepén Czérna Pálné Zsuzsanna Toyota kisbuszát, amelyet néhány nappal később sértetlen állapotban találták meg az olasz rendőrök egy Rimini melletti kis faluban.

A kistelepülés külterületén elindultak a találgatások: a zöldhatáron észrevétlenül átsiklott határsértők, külföldi vendégmunkások, netán szervezett bűnözői csoport állhat a lopások hátterében? A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy autólopásra specializálódott bűnözői csoport jelenlétét a környéken ki lehet zárni. Hogy illegális határsértők követik el a bűncselekményeket, sokkal valószínűbb feltételezés.

Zsuzsanna is azon a véleményen volt, hogy autóját migránsok vihették el: amikor kisbuszát sértetlen állapotban visszakapta Riminiben, olyan piszok és büdös volt járművében, hogy belülről az egészet még Olaszországban ki kellett tisztítani.

Az ellopott járművek és körözött személyek adatait a rendőrség a Schengeni Információs Rendszerbe (SIS) táplálja be, amelyhez az uniós tagállamok összes rendvédelmi szerve hozzáfér – Olaszországban és Szlovéniában is. Magyarországon egy kísérleti szakaszt követően élesben 2007. december vége óta használják a személyek és tárgyak ellenőrzésére szolgáló nemzetközi nyilvántartást.

A nem uniós országból származó állampolgár és járműve adatát minden esetben ellenőrzik a SIS segítségével a Csongrád megyei határátkelőkön. Az uniós rendszámú autók és állampolgárok ellenőrzését pedig szúrópróbaszerűen, az ellenőrzést végző határrendész rutinja, megérzése alapján végzik el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a fődíj lapunk játékán

Nyereményjátékunk fődíját június 21-én a szegedi Széchenyi téren sorsoljuk ki. Csak annyit kérünk: a sorsolás pillanatában legyen az előfizetőnk! Tovább olvasom