Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Újabb fejlesztési tervek Szegeden

Szeged - Négy kiemelt jelentőségű projekttel toldotta meg a közgyűlés a polgármester 10-es listáját. A városnak a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban fontos a Gyálaréti Holt-Tisza, a reptér, a nagysebességű vasút és a dorozsmai felüljáró.
A szeptemberi közgyűlés elé Botka László polgármester tíz projekt tervét terjesztette be, amelynek a megvalósítását kiemelten fontosnak tartja a város a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban. Megírtuk: a fejlesztések összköltsége közel 60 milliárd forint. A listán szerepel egy tudásváros az ELI mellett az öthalmi laktanya területén, a Tisza belvárosi szakaszának turisztikai célú fejlesztése, innovációs központok és inkubátorházak a klinikai központ területén, a déli Tisza-híd, 30-40 újabb trolibusz, helyközi és távolsági autóbusz-pályaudvar az Indóház tértől keletre, a közvilágítás korszerűsítése, a távhőszolgáltató-rendszer fejlesztése, az Odessza lakótelep rehabilitációja, a Széchenyi tér rekonstrukciója.

A tízes lista Hüvös László fideszes önkormányzati képviselő, valamint a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság javaslata alapján további négy tervezett projekttel bővült. Hüvös a részben a körzetéhez tartozó Gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációját lobbizta be a listába. Több milliárd forint értékben kellene ugyanis kikotorni a medret és kicserélni a vizet. Megszüntetnék az élővilágot veszélyeztető befolyókat, amitől a holtág jelenleg iszapos és büdös. Ezután következhet a tereprendezés, hogy hasonlóan nézzen ki a terület a közel fél milliárd forintból rendbe tett újszegedi Holt-Maroshoz. A tervben a Szegedhez tartozó szakasz rehabilitációja szerepel, de annak csak úgy van értelme, ha a röszkei felét kistérségi összefogással Szeged és Röszke, illetve a kezelő Atikövizig együtt pályázná meg.

A Gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációját is felvette a közgyűlés a kiemelt projektek listájára. Fotó: Frank Yvette
A Gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációját is felvette a közgyűlés a kiemelt projektek listájára. Fotó: Frank Yvette


A Juhász Gyula (Fidesz–KDNP) vezette bizottság a reptér kereskedelmi célú fejlesztését is megszavazta. A jelenlegi létesítmény forgalmi épületét bővítenék, a füves „repülőgép-parkolót" lebetonoznák és bővítenék. Nagyobb léptékben meghosszabbítanák az 1200 méteres kifutópályát, ehhez a Bajai utat süllyesztenék, felemelnék vagy „elkanyarítanák". Ugyancsak felkerült a listára a nagysebességű vasút terve a Budapest–Szeged–Temesvár vonalon, amely egy teljesen új, zárt pályán közlekedne. Tartozna a projekthez egy újabb Tisza-híd is, mert a leendő déli Tisza-hídon csak a közúti forgalom és a tram train mehetne. Listára tetette a bizottság a Dorozsmai úti vasúti sorompó helyére tervezett felüljárót. Nem támogatták a reptér melletti ingatlan kereskedelmi célú fejlesztését, ez magántulajdonban van.

Ehhez képest a szavazás érdekesen alakult: a közgyűlés 14 igen és 13 tartózkodás mellett megszavazta a listát. A szocialista frakcióval együtt mondott igent Hüvös László. Tartózkodott a Fidesz-frakció, valamint Keresztúri Farkas Csaba jobbikos és Szentistványi István LMP-s városatya.

Hogyan tovább? A kiemelt projektek listája nem végleges, még bővülhet. A tízes kört és a Gyálaréti Holt-Tisza projekttervét már alaposan előkészítette a város, megvannak a kiemelt projekt kritériumaihoz szükséges tervek, a bizottság javaslataiból a reptérre megvan a fejlesztési koncepció, a másik két projektet egyelőre csak megnevezték – tájékoztatott Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője. Ha a jövő évi költségvetésben lesz valamelyikre vagy akár mindre pénz, tovább haladhat az előkészítés. A város kiemelt projektjeinek nevesítéséről a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság dönt.

Olvasóink írták

 • 7. szegedivagyok 2012. október 14. 09:43
  „6. Tambitoma 2012.10.14. 07:41

  ???”
 • 6. Tambitoma 2012. október 14. 07:41
  „2. szegedivagyok 2012.10.11. 16:03

  Lesüllyesztése!

  Ekkora baromságot. Egyszerűen átszervezni! De azt senki nem tudja a repülőtér területe kicsi!
  Az egész szépsége a tervezéshez már lehet pénzt utalni Vagyis a terv tervezéséhez! De fejlődjön szeged de akkor fejlődjön”
 • 5. szegedivagyok 2012. október 13. 10:54
  „4. Lugas6 2012.10.12. 21:56

  ettől tartok én is.mármint attól,hogy csak sóhaj volt.”
 • 4. Lugas6 2012. október 12. 21:56
  „,,Szegedivagyok"
  ,,Felszállt végre a fehér füst a repülőteret illetően?" Szerintem semmiféle füst nem szállt fel, csak egy óhaj. Csak valami jó nagyot kellett sóhajtani, mert repülőtér építésben lemaradtunk Debrecen- , Győr- és Pécstől és ez ügyben is évtizedek óta megy a politikusok huza-vonája.”
 • 3. Lugas6 2012. október 12. 21:45
  „,,Ugyancsak felkerült a listára a nagysebességű vasút terve a Budapest-Szeged-Temesvár vonalon, amely egy teljesen új, zárt pályán közlekedne. Tartozna a projekthez egy újabb Tisza-híd is, mert a leendő déli Tisza-hídon csak a közúti forgalom és a tram train mehetne."
  No ehhez csak annyit, hogy már 30-éve tervben van a Temesvár felé menő gyorsforgalmi vasútvonal. Már annak idején is arról szóltak a Délmagyarországban megjelent hírek, hogy a rendező pályaudvar előtt, a Szabadkai út és a Tompai kapu út között, a vasút város felé eső oldalán, az ott lévő széles parlagon fekvő területen alakítanák ki az új vasúti megállóhelyet. Mivel hogy onnan a nemzetközi vonatok már nem mennének be a Szeged-pályaudvarra, hanem egyenesen mennének tovább, közvetlenül az új Téli-kikötő mellett a Tiszán átmenő vasúti hídon át Temesvár irányába. Az új szegedi nemzetközi pályaudvarról a közeli villamos végállomás 100-200m-es meghosszabbításával, valamint egy buszforduló kialakításával könnyedén megoldhatnák az érkező utasok elszállítását a városba. NO DE MIKOR??? Szerintem ezek a mostani tervek is csak amolyan választás előtti KACSÁK....”
 • 2. szegedivagyok 2012. október 11. 16:03
  „Felszállt végre a fehér füst a repülőteret illetően?Eddig ez tabunak számított, mert volt vagy még van is,akinek szálka a szemében a repülés.Az elgondolás jó, de attól tartok felpuhul az elképzelés mire a megvalósulás elindulna.

  Végre felismerték,hogy az 55-ös úttal kell valamit kezdeni (a repülőtér vonatkozásában), bár az útpálya lesüllyesztése lenne a legdrágább megoldás.”
 • 1. lukrecia 2012. október 11. 15:11
  „Penz penz --tapsi tapsi tapsi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenderültetvényből akarta megoldani anyagi gondjait

113 tő, egyenként mintegy kétméter magas kendernövényeket foglaltak le a röszkei rendőrök. Tovább olvasom