Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Újabb fordulat a Mars téri szemétügyben

Szeged - Ügyvéd képviseli a Mars téri piac üzletbérlőit a szemétdíj ügyében. Megírtuk: a szemétszállításért is fizetniük kell, annak ellenére, hogy ez nincs benne a bérleti szerződésükben.
– Felszólítottam a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetőjét, álljon el attól a jogtalan gyakorlattól, hogy külön szemétszállítási díjat ró ki a csarnokok üzletbérlőire, valamint törölje az eddig jogtalanul kiszámlázott díjakat – mondta el Kodácz Kinga ügyvéd. – A bérleti szerződésekben ugyanis az szerepel, hogy a bérleti díjban benne van az őrzésen, takarításon, közös vízen és áramon kívül a szemét elszállítása is.

Kodácz Kinga ügyvédet a Kisosz, valamint 27 kereskedő bízta meg, a legtöbben tagjai az érdekképviseletnek. A kft. arra hivatkozott, hogy a 2013. január 1. óta hatályos piaci rendtartás szerint a szemétszállítási díjat a bérlőknek a bérleti díjon felül kell megfizetni. Az ügyvéd azonban észrevette, hogy a piaci rendtartást 2012. december 20-án változtatták meg, kifejezetten a „szemétdíj" miatt. Ugyanakkor a bérleti szerződések több évvel ezelőttiek: a bérlők azzal a feltétellel kötötték meg azokat, hogy a szemétszállítási díjat a kft. viseli. A kft. jogi képviselője válaszolt az ügyvéd levelére: érvelése szerint azért nem tartalmaz szemétszállítási díjat egyik bérleti szerződés sem, mert az összeget a bérleti díjon felül kell fizetni.
Azóta az ügy magasabb szintre emelkedett: az ügyvédi iroda levelet írt a szegedi önkormányzatnak, a jegyzőnek, valamint a Szegedi Vásár és Piac Kft. – amely önkormányzati cég – felügyelőbizottságának is.

Megírtuk: tavaly januárban vezette be a Szegedi Vásár és Piac Kft. azt, hogy a kereskedőknek a bérleti díjon felül a hulladék elszállításáért is számláz. Az 1 egységnyi helyiségek után 5000–6350 forintot, a dupla alapterületért 12 ezer 700 forintot kellene fizetni. Vannak, akik már 100–120 ezer forinttal tartoznak, mégsem akarják rajtuk behajtani az összeget. Úgy tudjuk, több bérlő „külön alkut" kötött: megállapodott egy összegben a vezetéssel. – A kereskedők többségével már külön megállapodást kötöttünk az üzlet méretétől, a képződő szemét mennyiségétől függően, az eredeti bérleti szerződést melléklettel egészítettük ki – reagált erre az információra április 8-án megjelent cikkünkben Erdei Péter ügyvezető igazgató. – De a többiekkel is szeretnénk megállapodni.

Olvasóink írták

 • 6. furioso 2013. május 22. 08:02
  „Véleményem szerint nem kell itt verni a habot, a bíróság majd eldönti kinek van igaza. Mint ez már több esetben megtörtént a piaci bódék és egyéb ügyekben. Várjuk meg a bíróság döntését!”
 • 5. info 2013. május 21. 22:35
  „egyoldalú szerződés módosítás-" A kft. arra hivatkozott, hogy a 2013. január 1. óta hatályos piaci rendtartás szerint a szemétszállítási díjat a bérlőknek a bérleti díjon felül kell megfizetni."”
 • 4. Fatboy35 2013. május 21. 10:44
  „Nagyon remélem a kereskedők nyernek a vérszívó piócákkal szemben.Régóta szakmában dolgozó ismerősömtől hallottam, amennyi pénzt a Mars téren már beszedtek ott mindennek aranyból kellene lenni.”
 • 3. expro 2013. május 21. 09:56
  „""A bérleti dij magába foglalja a a ..közös területek közüzemi közös viz, áram, gáz, fütés stb)költségeit, a csarnok és piacterület őrzését,rendfenntartását, a közös terület takaritását, karbantartását.
  ....a bérlemény üzemeltetése során képződött hulladék és szemét elszállitásáról a ....piaci hulladéktárolóba.. bérlő köteles gondoskodni. A bérlő viseli az általa bérelt helyiségeben a megigényelt mérőórás közüzemi szolgáltatások
  a ..víz.. az ,,áram,, a gáz.. a fűtés ..költségeit.
  Furcsa egy szerződés mit ne mondjak, ..”
 • 2. online 2013. május 21. 09:30
  „"A bérleti szerződésekben ugyanis az szerepel, hogy a bérleti díjban benne van az őrzésen, takarításon, közös vízen és áramon kívül a szemét elszállítása is." Később: "A kft. jogi képviselője válaszolt az ügyvéd levelére: érvelése szerint azért nem tartalmaz szemétszállítási díjat egyik bérleti szerződés sem" Azért ez így aljasság. Benne van, amúgy meg nincs benne?”
 • 1. kormoska 2013. május 21. 09:29
  „Na,folytatódik a cirkusz!
  Újabb gumicsont az embereknek amin rágódhatnak.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp Norbert nyerte el a pünkösdi király címét Ópusztaszeren

A Fedor nevű lovát megülő fiatalember nyolc lovas közül bizonyult a legjobbnak. Tovább olvasom