Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újabb H1N1-beteg krízisben

Szeged - Légzési nehézségekkel egy fiatal nőt szállítottak csütörtökön Szegeden az egyik klinikai intenzív osztályra. Ezzel háromra nőtt a H1N1-vírus szövődményeivel ott küzdő betegek száma.
Újabb fiatal nő került csütörtökön a H1N1 okozta szövődménnyel, súlyos légzési nehézségekkel az egyik szegedi klinika intenzív osztályára – tudtuk meg Molnár Zsolttól. A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét (AITI) vezető egyetemi tanár azt is elmondta: változatlanul kritikus az állapota annak a 40 éves szegedi asszonynak, aki egy hónapja várandósként került hozzájuk. Hasonlóképpen súlyos az ugyancsak a H1N1-vírussal küzdő doktornő állapota, akinek szervezetét továbbra is lélegeztetőgép támogatja.

Újabb H1N1-beteg krízisben. Illusztráció: Segesvári Csaba
Újabb H1N1-beteg krízisben.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– Van visszaút! – hangsúlyozta a professzor. Példaként említette, hogy náluk évente körülbelül 500 beteg kerül lélegeztetőgépre, és csaknem 70-80 százalékuk gyógyultan távozik.

Magyarországon jelenleg 346 embert ápolnak kórházban H1N1-vírusfertőzés miatt, harmadával többet, mint az előző héten. Közülük 29 ember szorult gépi lélegeztetésre, ami duplája az azt megelőző hetinek.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Lutetia 2009. december 04. 14:32
  „Hát az bizony baj. Úgy tudom, hogy aki érzékeny valamelyik összetevőre, annak a háziorvos nem adhatja be, hanem kórházban adják be, ahol azonnal ki is ütik az esetleges allergiás reakciót. Már többeket oltottak így be H1N1-gyel. Érdemes volna utánajárni.”
 • 43. utazó81 2009. december 04. 14:23
  „És mit tegyen az aki fémérzékeny,mert annak nem adják be a szurit.”
 • 42. bethelguse78 2009. december 04. 12:33
  „igen, hónapok alatt senki nem tudja eldönteni, hogy vmi jó-e vagy sem. De az biztos, hogy senki nem örüne egy súlyos tüdőszövődményekkel járó influenza fertőzésnek.
  Örüljünk, hogy van egyáltalán vmi oltás, ami ki tudja meddig hatásos, hiszen mint tudjuk, ez egy gyorsan mutálódó vírus.
  A Sabin-cseppek idején meg kinek jutott volna eszébe bármit is aláírni, mikor rengetegen haltak vagy nyomorodtak meg általa.
  Pl. én hálás vagyok, hogy annak idején a szüleim minden oltássorozatot hagytak nekem beadni. Nem hinném, hogy bármelyik is ártalmas lett volna a szervezetemre.
  Ellenben 2x vettem fel az elmúlt 10 évben a Fluval A+B-t, nem tudom eldönteni, hogy használt-e vagy sem, ugyanis kb. 15 éve nem kaptam influenza fertőzést.”
 • 41. Lutetia 2009. december 04. 11:37
  „37. Az általad kért bejelentés már megtörtént. Az országos tisztifőorvos részéről, vagy 620 alkalommal. Tévében, rádióban folyton beadták a hírekben. Személyesen Neked postázzák ki?
  39. Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél kell bejelentést tenni. Keressetek rá az interneten, ott meg fogjátok találni, mi az eljárás, ha szabálytalanságot észleltek.
  41. Ezt meg honnan veszed? A nemoltásnak sokkal nagyobb a rizikója, ezt szajkózzák az egészségügyi hatóságok is.
  Egyébként pedig úgy gondolom, hogy ha kezdetben volt is kétkedés egyészségügyi berkekben, a helyzet változásainak ismeretében az addig oltás-ellenes szakemberek túlnyomó része egyértelműen az oltás mellett foglalt állást. Hangsúlyozom, ők sem tudhatták eleinte, hogy ennyire súlyossá válhat a helyzet. Szóval maga a helyzet változott meg, és ennek fényében javasolják - és veszik fel maguk is - a védőoltást. Nem hiszem, hogy még mindig azon kellene lamentálnunk, hogy miért nem így gondolták 1-2 hónappal ezelőtt. Most több információ birtokában vannak a járványt és a betegség lefolyását illetően.”
 • 40. katuska1955 2009. december 04. 11:23
  „40. Hozzászoló! A Sabin- cseppeknél nem kell a szülőknek aláírni, hogy saját felelősségre adassák be. A kétség, hogy ennél miért? Ezekre a választ miért nem adja meg senki? Ezek a dolgok adnak okot a kétkedésre!!!!”
 • 39. cumania 2009. december 04. 11:14
  „Kb annyi rizikó az oltásban is van, mint a nemoltásban...tökmindegy...”
 • 38. bethelguse78 2009. december 04. 11:04
  „"A H1N1 influenza A vírus(A/H1N1) az influenza vírus egy altípusa, amely előfordul kacsáknál, sertéseknél és az embernél, de megfertőzhet sok más emlősfajt továbbá pulykákat. Emberekben és sertésekben a H1N1 influenzavírus 1918-ból spanyol nátha néven vált ismertté. Ez az altípus okozott több tízmillió halálesetet az emberek között. A 2009 tavaszán egy korábban ismeretlen a H1N1 altípusú vírus terjedt Észak-Amerikában, és okozott a közelmúltban egy újabb világjárványt (H1N1 járvány 2009)."

  Persze nem várhatjuk el az emberektől ill. a médiától, hogy nemzetközi szakirodalmat (népegészségtan, közegészségtan) tanulmányozzanak - akár angol, német vagy francia nyelven - de megvannak rá az illetékes hatóságok és szervezetek. Nekik ez lenne a dolguk. Nekünk pedig már meg kellene tanulnunk, hogy a média több évtizede nem a hiteles tájékoztatásról szól... tisztelet a kivételnek. Noha (úgy gondolom) ma már talán az információ gyorsabban terjed a vírusnál - mint tegyük fel 1918-ban.

  Az oltásról röviden pedig: Magyarország büszke lehet több évtizedes oltási rendszerére, hiszen nem kell túlozni, de a világon kevés helyen ilyen jól szervezett... és ezt nem magyarok gondolják így. Hány gyermekbénulásos esetről hallottunk a polio-vakcina bevezetése óta (talán Sabin-cseppek néven többeknek ismerős)? Pedig azok ÉLŐ!, legyengített vírusokból készülnek.
  Másrészt, nincsen olyan hatásos terápia, amely ne járna valamilyen mellékhatással vagy ne lenne rizikója, szövődménye. Aminek nincsen, az nem hatásos!

  Ezután mindenki döntse el saját maga, oltat vagy nem.”
 • 37. SP 2009. december 04. 10:31
  „A rádióban elhangzottak szerint az
  oltó pontokon a kismamák ellátása ingyenes!
  Szegeden az újszegedi oltóponton NEM így van.
  A híradással ellentétben ennek ellenére kifizettették a 3000 Ft. Igaz számlát azt adtak.
  Pontosítani kellene a tájékoztatásokat, mert ellentmondásos hírek jutnak el a lakossághoz.
  Hol kell visszaigényelni a manit ez esetben?”
 • 36. cumania 2009. december 04. 10:09
  „Most olvastam, hogy már a papoknak is kiadták (igen nyomatékosan!), hogy beszéljék rá a híveket az oltásra!
  Az orvosok is meg lettek fenyegetve, ezért nem várhatunk hiteles tájékoztatást.”
 • 35. amata 2009. december 04. 09:49
  „I

  Igen tisztelt nem tudom milyen HATÓSÁG!

  Nem ismerem önöket, mert ARCTALANOK. Kérem sok tanácstalan honfitársam nevében, hogy végre valljanak színt. Jelentsék ki, hogy kell mindenkinek ez az oltás, mert világméretű járvány van, vagy jelentsék ki felelősségük teljes tudatában az ellenkezőjét. Elég a pánikból, elég abból hogy emberek milliói egymást kérdezgetve tanácstalanul álljanak.

  i”
 • 34. katuska1955 2009. december 04. 09:47
  „Szégyen egy országban, hogy ennyi a félretájékoztatás! Egyik héten valamit leközölnek, 2 nap múlva az ellenkezőjét nyilatkozza ugyanaz az ember.PÁNIK, PÁNIK, PÁnik!!! Ez a cél, így az immun is csökken a stessztől, és még többen elkapják a fertőzést! Két dologra lennék kíváncsi, hogy egy négyhetes kismama ha felveszi a védőoltást milyen tapasztalat szerint nem okoz a magzatnak problémát, hiszen erről nem lehet még visszajelzés, hiszen az első kismamák akik az első három hónapban felvették még nem szültek. Más országban meg, ha felvették, ott nem ez a fajta oltóanyag van. A másik pedig, miért kell aláírni a papírt, hogy saját felelősségre vesszük fel? Sokkal többen jelentkeznének pánikkeltés nélkül is, ha nem kellene a papírt aláírni!!!!”
 • 33. joy 2009. december 04. 09:07
  „Isten adja, hogy elkerülje minden terhes nő a fertőzést!
  <moderálva>”
 • 32. icus 2009. december 04. 09:04
  „Úgy tudom,hogy Hódmezővásárhelyen a múlt hét végén meghalt egy 18éves lány,akinél szintén kimutatták a H1N1-et.Furcsának találom,hogy erről semmit sem lehetett hallani.”
 • 31. babuja 2009. december 04. 08:38
  „Lenke:
  "És nem kell fikázni amiatt, mert mi épeszűek így gondolkodunk, ti hiszékenyek csak oltassatok :))"

  Az nem fikázás, hogy a nem oltókat épeszűnek kategorizálod, az oltókat meg hülyének, ugye? Szerintem mindenkinek tiszteletben kellene tartani a döntését.

  Szerintem mindenkinek a magánügye, hogy oltat, vagy sem. Dönteni kell, aztán abbahagyni a témázást az ügyön. Az épeszűség nem itt kezdődik. Azon az alapon oltassam, vagy ne oltassam be magam, hogy a döntésem után ki fog épeszűnek tartani? Az a hülye, aki a másikat az oltás alapján tesz épeszű vagy éppen nem épeszű kategóriába. Én viszonylagos nyugalmat szeretnék elérni.
  Miután "épeszűtlen módon" beoltattam magam, némileg megnyugodtam, ki mertem menni az utcára, nem ijedtem meg más egy-egy köhintésére, a boltba is elmerészkedtem, és a hírek sem sokkoltak, megnyugodtam. A teljes immunitás még nincs meg; bánom, hogy nem tettem meg hamarabb. Az ilyen oldalak, kommentek miatt késlekedtem. Most nyugodtan olvasom az okos, hozzáértő, kompetens hozzászólásokat. A nem beoltottaktól nem félek, és nem is heccelem, bántom őket.”
 • 30. Lutetia 2009. december 04. 08:11
  „http://index.hu/kulfold/2009/12/03/visszaszorult_az_uj_influenza_nagy-britanniaban/
  A cikkből az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában a nyár közepén tetőzött a járvány. Ezt Magyarországra vetítve megállapíthatjuk, hogy még legalább 4-5 hónapba is beletelik, mire nálunk is a járvány visszaszorulásáról lehet majd beszélni.”
 • 29. webcreativ 2009. december 04. 07:54
  „Minden napra jut valami H1N1 pánikkeltő hír? Még a végén én is beparázok ettől az influenzától.”
 • 28. csonakos 2009. december 04. 07:15
  „lenke! itt van egy hiteles ember sms-e aki gyászol!
  Az SMS szövege a következő:

  "Hajrá Magyarország! Üdvözöllek a 24 évesen elhunyt fiam nevében is. ... Hála néhány felelőtlen vagy érdekből zavart, káoszt teremtő személynek, bármennyire szerette volna ellátni magát védelemmel, már késő volt. A H1N1 megelőzte. Most, a híreket hallgatva, mit gondol a zavart keltők csapata? Kit érdekel, kinek a tulajdonában van egy cég, amely egyébként hatásos szérumot gyárt? Minket az érdekelt, hogy használjon, minden egyéb számunkra másodrendű."

  Az apa elmondta, hogy fia sokáig habozott, oltassa-e magát vagy sem: "Persze, elmehetett volna a fiam az orvoshoz, ki tudta volna fizetni a vakcinát, de ő se tudta, mi a jó megoldás. Nem tudom hibáztatni, hiszen még néhány nappal ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy az orvosok, ápolók jó része sem oltatja be magát. Amikor a munkahelyén elkezdték a vakcinák beadását, a fiam már megbetegedett. Sokáig küzdöttek az életéért a kórház intenzív osztályán, de nem tudták megmenteni."

  STOP
  Lehet mégis nálad van gond?”
 • 27. Lenke 2009. december 04. 07:08
  „A védőoltás sem véd 100%ban, ezt sokszor elmondták már mindenfelé.”
 • 26. neménvoltam 2009. december 04. 01:12
  „Szeretem ezeket a "mi tudjuk" - "ti nem tudjátok" embereket. Az egész világ hülye nekik "csak én tudom a tutit, ti hiszékeny pórnép." Má´ megint a lengyel eü miniszternél tartunk... Mindjárt jön az izraeli:D, Aztán az FBI, ufók ja és az mszp.”
 • 25. Nostradamus 2009. december 04. 00:41
  „Egyrészt egyáltalán nem pártszimpátiától függ, hogy valaki beoltatja-e magát vagy sem. Nagyon sok keményen jobboldali is beoltatta magát, és a balosok közül meg sokan nem, szóval ez egy baromság. A helyzet az, hogy maga a szakma is megosztott még mindig, csak ha nem pártolják az oltást, azt csak magánemberként merik elmondani. Ha az orvosok is különbözőképpen látják a dolgot, hogyan várható el egy laikustól, hogy kétsége se legyen a döntése helyességéről (már ha tud dönteni)?”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stúdióbotrány a megyei közgyűlésen

A megyei közgyűlésen a stúdióügy mellett a szegedi huszáremlékmű is szóba került. Tovább olvasom