Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Újabb halálos baleset a be nem kötött öv miatt

Hódmezővásárhely - A KSH elemzése szerint a balesetben elhunyt sofőrök 72 százaléka nem használt biztonsági övet. Tegnap egy 47 éves férfi csapódott busznak Hódmezővásárhely és Szeged között: nem volt bekötve, kirepült az autóból, szörnyethalt.
– Édes jó istenem, édes jó istenem – mormolta sokkos állapotban annak a 47 éves férfinak az ismerőse, aki tegnap reggel életét vesztette egy közúti balesetben a 47-es úton. A Hódmezővásárhelytől alig pár kilométerre lévő Kökénydombi csárda közelében történt tragédiát a kiérkező családtagok nehezen tudták felfogni, zokogtak, a miértekre keresték a választ.

Hódmezővásárhelyről Szeged felé tartott a szélső sávban tegnap reggel egy 47 éves férfi, a Kökénydombi csárdánál Peugeot-jával utolért egy közutas munkagépet.

Hirtelen irányt váltott, áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd frontálisan összeütközött a Szentesre tartó Tisza Volán-busszal. A helyközi járat a szalagkorlátnak szorította a 206-os Peugeot-t, kocsinak és a busznak is kitörtek az üvegei, az autó sofőrje kirepült a járműből. A rendőrség közlése szerint a gépjármű vezetője nem használta biztonsági övét, a helyszínen életét vesztette. A busznak az eleje és az első ajtaja rongálódott meg, a kocsi teteje felszakadt, ajtói eldeformálódtak. Mivel a Peugeot az oldalával csapódott a busznak, légzsákjai nem nyíltak ki. A sofőr az anyósülés felőli ajtón zuhant ki. A buszon hárman sérültek meg könnyebben, az utasokat egy mentesítő járat elszállította.

Nem volt bekötve: meghalt a busszal ütköző autó sofőrje. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az elmúlt napokban ez már a második olyan halálos közlekedési baleset, ahol a sofőr nem használta a biztonsági övet. Múlt csütörtökön egy temetésre tartó csongrádi állatorvos vesztette életét, miután autójával Ópusztaszer és Baks között egy balra ívelő kanyarban kisodródott, és fának csapódott. Az ütközés olyan nagy erejű volt, hogy az 53 éves sofőr kizuhant az autóból, és a helyszínen életét vesztette.

Szakemberek mindig elmondják, a biztonsági öv használata csak egy mozdulat. A rendőrök évről évre felhívják az autósok figyelmét arra, hogy az öv életet menthet. A rendőrség felmérése szerint a balesetek során övhasználattal 50-60 százalékkal jobbak a túlélési esélyek. Az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved. Biztonsági öv nélkül már a 30 kilométer/órás ütközés is lehet halálos.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a balesetben elhunyt sofőrök 72 százaléka nem használt biztonsági övet. Egy 2011-es Csongrád megyei adat szerint a térségünkben történt 20 halálos közlekedési balesetből mindössze három sofőrnél volt az öv becsatolva, 17-nél nem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbilincselve vitték el a Kárász utcai kávézóból

A rendőrség szerint szombaton este tíz órakor a kávézó alkalmazottai kértek rendőri segítséget, mert egy férfi zavarta viselkedésével a többi vendéget. Tovább olvasom