Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Újabb hangfelvétel a káromkodó SZKT-igazgatóról

Szeged - Be sem léptette tagjait az SZKT egyik szakszervezete, de a pénzt levonja tőlük a cég – mondja a másik szakszervezet elnöke. Közben egy újabb hangfelvétel is előkerült a káromkodó igazgatóról.
– Számviteli törvényt sért álláspontunk szerint az SZKT vezetése azzal, hogy a Szegedi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) tagjaitól úgy vonja le a tagdíjat, hogy nem tettek belépési nyilatkozatot. Ráadásul a pénz továbbításához szükséges megbízó nyilatkozat hiányos, és azon, valamint a bankszámlán az SZTDSZ neve nem egyezik meg – közölte a társaságnál működő másik érdekképviselet, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke. Szabó István megjegyezte, ha egy szakszervezet hivatalosan nem lépteti be a tagjait, akkor tagdíjat sem szedhet.

A dolgozók nyilatkozatában egyértelműen szerepelnie kell, melyik szakszervezetnek a tagjai, nevesítve milyen számlára kéri az átutalást. Nem elég a fejlécben szerepeltetni egy szakszervezetet. Ennek ellenére az igazgató engedélyezi, hogy a fizetésekből levonja a cég a díjakat, és a pénzt az SZTDSZ-nek átutalja. Ezt az elnök a cégvezetőnek jelezte egy október elején tartott egyeztetésen, az ügyvezető megígérte, hogy kivizsgálja a problémát, de eredményről nem tud.

Török László, a BTDSZ helyi főbizalmija szerint jogban járatlan kisemberekről van szó, akik közül többen megkeresték. Tisztázni akarják, hová lett a pénzük, ha belépési nyilatkozatot sem tettek, és hogy az összegeket visszakaphassák. A BTDSZ konzultációt kezdeményez a menedzsmenttel.

Kerestük az SZTDSZ titkárát, de Szúnyog Péter nem kívánt nyilatkozni. Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta: megvizsgálták, és véleményük szerint az ügy nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. A munkavállaló a szakszervezetnek nyilatkozik, a munkáltatónak pedig meghatalmazást ad a tagdíj munkabérből történő levonásáról és átutalásáról. Téves átutalás nem történt, sem munkavállaló, sem az érintett szakszervezet nem élt kifogással, így ezzel kapcsolatos egyéb felelősség a munkáltatót nem terheli.

Más is borzolja a kedélyeket az SZKT-nál. Nyilvánosságra került ugyanis egy újabb hangfelvétel, vélhetően ez is az üzemi tanács üléséről. (Hasonlóan ahhoz a felvételhez, ami – megírtuk – szeptember végén bukkant fel, és amelyen az ügyvezető a BTDSZ-elnökről és édesanyjáról beszél.)


A 38 másodperces részletben az igazgató a polgármesteri hivatal dolgozóit és a városvezetőt szidja káromkodva. A felvétel elérhető YouTube-on, a cég belső levelezőrendszerében, és eljutott az önkormányzati képviselőkhöz. Tóth István Tibor elmondta, az előző hangfelvétel kapcsán nem tett feljelentést, de a határideje sem járt le. Az újabb kapcsán még nyomoztatnia kell, mert ennek a továbbítását senki nem merte névvel felvállalni.

„Játszanak, kit érdekel. Törvénytelenül visszaél valaki egy hangfelvétellel, arra jellemző, aki ezzel visszaél" – fogalmazott az igazgató. Solymos László alpolgármester röviden reagált: „A stílus maga az ember." Szabó István BTDSZ-elnök a két felvételről azt mondta, az ilyen megnyilvánulás csak hátráltatja a munkaügyi kapcsolatokat. Az első ügyében felszólították az ügyvezetőt bocsánatkérésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káros a sok monitor - tévé és okostelefon egyben?

Károsodhat az agyműködése, érzelmi problémái alakulhatnak ki annak, aki több monitort figyel egyszerre - jöhet a depresszió és a szorongás. Tovább olvasom