Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan távoztak, október elsejétől húsz dolgozót küldenek el a tanárképzőről.
Az egyetemi tanárképzés átalakulása a tanítási évben is folytatódik. A szenátus döntése nyomán a tanárképzés átszervezését a bölcsészkar koordinálja. Az óvodapedagógus-, a tanító-, a gyógypedagógus-képzés, valamint a készségszakok maradnak változatlanul a tanárképző karon.

Néhány hete a bölcsészkaron elkezdődött az új típusú, három plusz kétéves tanárképzés. Mellette megvannak még a kifutó, régi típusú képzést adó évfolyamok. Ezek a tanárképzőn három év múlva, a bölcsészkaron pedig 2010-ben végeznek. Addig a kétféle képzési rendszer egymás mellett fut, bár a régi rendszerben egyre kevesebb oktatóra lesz szükség.

A tanárképzőn és a bölcsészkaron is létező szakok (például a magyar és a matematika) néhány évig még egymás mellett léteznek. A tanárképzőn, ahol eddig 32 szakot oktattak négy évfolyamon, csupán 15-20 kétéves, továbbá 10-12 három évfolyamos képzés lesz. A bölcsészekéhez hasonló ötéves mesterképzésből 5-6 marad. A szakok lassan, de radikálisan átformálódnak, ezért kevesebb dolgozóra lesz szükség. A legnagyobb a leépítés a tanárképzőn. Homor Géza főigazgató-helyettes elmondta: jelenleg 380-an dolgoznak a karon. Október elsejétől húszan távoznak.

Mindannyian olyan oktatók, akik nyugdíj mellett közalkalmazotti státusban voltak. Bár a főigazgató korábban tartott tőle, hogy a végkielégítés kifizetése gondot jelent, helyettese megerősítette: eleinte okoz csak megterhelést, később azonban pénzt takarítanak meg vele. Az órarendet nem kell megváltoztatni, ugyanis a felmentési idő a félév végén telik le.
Hasonló nagyságrendű leépítések a természet- és a bölcsészettudományi karon a mostani átalakítás miatt nem voltak, és nem is várhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom