Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Újabb megmozdulás az ACTA ellen - galériával

Szeged - Néhány tucat civil aktivista demonstrált a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellen szombaton Szegeden.
Anti-Counterfeiting Trade Agreement, az ACTA elfogadása ellen demonstrált körülbelül 40 aktivista szombaton Szegeden. A pár tucat tüntető a Lófarától a Széchenyi térig tett egy sétát, az Occupy Szeged tagjai szórólapokat osztogattak, néhányan maszkban voltak.

Az Occupy Szegeden kívül a "Mondjunk nemet az ACTA-ra!"–nemzetközi akciónaphoz kapcsolódóan az internet szabadságáért emelték fel a szavukat a Zöld Pók Alapítvány, a Kalózpárt mozgalom, és az Occupy Pécs nevű civil mozgalmak tagjai. Ők szintén megmozdulásokat tartottak Budapesten és Pécsett.

Szegeden is újra demonstráltak az ACTA ellen. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az egyik szegedi aktivista elmondott egy történetet, amit mesének nevezett el. Majd kifejtette, ha valaki ezt a jövőben elmeséli, akkor jogdíjat kell fizetnie. Elmondta, hogy ez ugyan ez nem az ACTA-val függ össze, de azért ez sem tetszik neki.

- Célunk az internet szabadságának a megvédése – mondta még.

A szervezők arra hívták fel a jelenlévők figyelmét, hogy az Európai Unió nem függesztette fel az ACTA ratifikálását azzal, hogy az Európai Bíróság vizsgálja annak szövegét. Elmondták azt is, hogy bár több uniós ország felfüggesztette az elfogadás folyamatát, az Európai Parlament a jövő héten mégis elkezdi a dokumentum tárgyalását.


A szombati a második nemzetközi akciónap, amely az egyezmény ellen szerveződött. Európa mintegy húsz országában tiltakoztak a megállapodás ellen.

Olvasóink írták

 • 7. K.T. 2012. február 27. 08:27
  „Kedves Samu!
  Bizonyára a divatkeltés és a mesterséges termék-elavultatás hozzájárul a "sikerhez", az egy más kérdés, hogy társadalmi hasznossága mekkora.
  Számomra nulla, de szerencsére nem vagyunk egyformák.
  (Kinek kell egy olyan alma, amiből már más harapott? :)))) )”
 • 6. samu 2012. február 26. 12:14
  „Kedves K.T. !
  Arra is van válaszod, hogy miért ér el ekkora gazdasági sikert az APPLE ?
  Csak azért kérdezem mert a jogdíjak meg nem fizetése egy nagyon széles réteget tett működésképtelenné a film iparban, szórakoztatásban, zenében, fotózásban...
  Ami maradt az a tömegek igénytelenségét szolgálja ki. (szerintem)”
 • 5. K.T. 2012. február 26. 10:58
  „Milyen érdekes, hogy arról nem igen hallani, hogy a magyar kormány (nem érdemelnek még nagy betűt sem) vagy releváns szerveinek szakértői hogyan gondolják technikailag megvalósítani a szolgáltatók általi szűrést.
  Ez ugyanis szinte lehetetlen. Van rá technológia, DE ez irreálisan megdrágítaná és lelassítaná a szolgáltatást.
  Ugyan azt az eredményt fogja hozni, mint az adathordozókra kivetett jogdíj, mindenkit egyetemlegesen megvádolva a lopással.

  A területtel foglalkozóként ismerem a napi gondjait a létező közel 400 Mo-i. kábeltévés internet szolgáltatónak és állíthatom, hogy ezt a beruházást, ami a törvényi kötelezettség betartásához kell - szolgáltatókként több tízmilliós összeg- nem tudják majd megvalósítani. Feltehetően külső (állami/uniós) támogatásra lesz hozzá szükségük, azaz a néppel lesz megint megfizettetve a videóban is említett szűk ipari réteg "játéka".

  Annak ellenére, hogy egy szoftverfejlesztő cég munkatársa vagyok, teljes mértékben egyetértek a Kalóz Párt azon állításával, hogy minden szerzői produktum a kulturális háttérre épül, így az a társadalom tulajdonát képezi és nem kisajátítható- vagy magántulajdont.
  A szerzőket az a jog illesse meg, hogy produktumuk piacképessége esetén a kifejlesztésbe/létrehozásba beleölt munkájuk és reális hasznuk ellenértékéhez jussanak hozzá és semmi több.
  Vajon igazságos-e az, hogy pl. egyes Hollywood-i sztárok filmbéli szereplését dollár milliókkal jutalmazzák? Hoz akkora társadalmi hasznot a produktumuk, mint amekkora az ellentételezés nagysága? Kötve hiszem.

  Ha valamelyik újságírót érdekelné a technológiai kivitelezés háttere (nem jellemző, de ha mégis..) szívesen segíteném oknyomozó munkáját.”
 • 4. greg 2012. február 26. 10:48
  „Ezek nem civil aktivisták, hanem gyerekek!”
 • 3. achilleus 2012. február 26. 10:10
  „"A szervezők arra hívták fel a jelenlévők figyelmét, hogy az Európai Unió nem függesztette fel az ACTA ratifikálását azzal, hogy az Európai Bíróság vizsgálja annak szövegét."

  Tessék tudomásul venni, az internet szabadságát kizárólag a magyar médiatörvény és Orbán Viktor veszélyezteti, az ACTA és egyéb ehhez hasonló, fűt-fát törvénysértésbe, majd esetleg börtönbe taszító multinacionális svindlik nem.”
 • 2. Tommyst 2012. február 25. 20:47
  „Üdvözletem az ezt olvasó Moderátornak. Annyit tennék hozzá a mesémhez, hogy az annak nyilvános továbbadása a jogdíjköteles, a hangsúly ugye a nyilvánoson van. Köszönöm :)”
 • 1. klj-54 2012. február 25. 20:37
  „Nem szeretem a Linuxot, mert van pár háklija mint egy feleségnek:)
  De ingyenes és nem kell tartanom még az elszaporodott vírusoktól sem.
  Ez az egyik oldal.

  A másik pedig az elmebeteg minden adathordozóra kivetett "jogdíj"!
  Miért is fizetek én külön díjat egy vincseszter után ha azon a büdös életben nem lesz másolt film vagy egyéb baromság?
  Jó lenne valahol határt húznia hülyeségnél, mert én már évek óta egy szlovák cégtől rakom össze a gépeket.
  Féláron.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden alig lehet nosztalgiázni

Szegeden épp azok a patinás épületek állnak kihasználatlanul, amelyeket keresnek a várost régebbről ismerő turisták és a hazalátogatók. Tovább olvasom