Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Újabb szegedi autós kapta vissza a kiszabott bírságot

Szeged - Megbüntették olvasónkat, mert a Sing-Sing oldalában parkolt. Hónapokkal később visszakapta a 20 ezer forintos bírságot, miután kiderítette: a kihelyezett tábla semmilyen szabálynak nem felel meg.
– Reggel fél 8-kor büntettek meg a Sing-Sing oldalánál. Beugrottam tejért, mire kijöttem, egy cédulát találtam a szélvédőn: tiltott helyen várakozott – kezdte történetét Lajos. Olvasónk kérte, munkája és közeli nyugdíjazása miatt csak keresztnevét írjuk le. Lajos azért fordult lapunkhoz, mert olvasta, hogy az „álrokkant" parkolóban 100 ezer forintra megbüntetett autósok hosszas utánajárással visszaszerezték a jogtalanul kiszabott bírságot.

– 20 ezer forintról kaptam csekket azért, mert megálltam a Sing-Sing mellett. A tábla szerint itt csak a diszkó dolgozói várakozhatnak, ezt nem vettem észre. Kértem a rendőrségtől, hallgassanak meg a szabálysértéssel kapcsolatban, időközben az önkormányzat városüzemeltetési irodájához fordultam, hogy megtudjam: jogosan büntettek-e meg a Sing-Singnél – folytatta olvasónk.

A közlekedési hatóság szabálytalannak találta a táblát. Fotó: Segesvári Csaba
A közlekedési hatóság szabálytalannak találta a táblát.
Fotó: Segesvári Csaba

A nyugdíjhoz közel álló férfi megtudta, a parkolónak nézett hely a Szegedi Vásár és Piac Kft.-é. Magántulajdont adtak át közforgalom céljára. – Az előírások szerint a táblákat terveztetni kell. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultam, mivel a terület nem közterület. Egy helyszínbejárás során megállapították: ilyen tiltó tábla nincs. Írásban arról tájékoztattak, hogy „álláspontunk szerint (...) a kihelyezett megállni tilos tábla és kiegészítő táblák elhelyezése nem felel meg a jogszabályokban, illetve a műszaki előírásokban foglaltaknak". Ez a tábla nulla – summázta olvasónk a hatóság levelét. Hozzátette, azért mesélte el a történetét, mert rendszeresen büntetik a Sing-Sing mellett figyelmetlenül parkoló autósokat.

– A rendőrségi meghallgatásra elvittem a közlekedési hatóság ajánlását, később arról értesítettek, visszavonják a 20 ezer forintos bírságot „mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányában megszüntetem" – fejezte be a beszélgetést olvasónk.

Közel egy óráig figyeltük múlt hét péntek délelőtt a Sing-Sing oldalában lévő parkolót. Mivel a környék zsúfolt volt, gyorsan megtelt a várakozóhely. Több megkérdezett autós is állította, nem vette észre a falra kirakott táblát.

Nem csak szegedi probléma

Budakeszi KRESZ-t sért – írta a Népszava egy „Megállni tilos! Kivéve engedéllyel" tábla kapcsán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lapnak arra a kérdésére, amely szerint „Megállni tilos!" tábla alá lehetséges-e várakozási engedélyt kiadni, azt válaszolta: „A KRESZ a jelzés hatálya alóli felmentési lehetőséget nem tartalmaz, így a tábla érvényességi területére és idejére várakozási engedély sem adható ki."

Mit tehet az autós, ha úgy érzi, jogtalanul büntették meg? Kinek a feladata a szabályos táblázás, honnan tudhatja a sofőr, ha közcélra megnyitott magánterületen parkol? – Sem a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), sem a Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségei nem „vadásznak" hivatalból a jogszabályokkal ellentétesen kihelyezett KRESZ-táblákra. Erre nincs is apparátusuk, ami viszont meg kell, hogy legyen a közutak kezelőinél – szögezte le Szeri István. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség igazgatója ugyanakkor hangsúlyozza: a kihelyezett tábla utasításának betartása és betartatása kötelező. – A táblák kihelyezése, a forgalmi rend meghatározása a közút kezelőjének feladata. Első körben tehát a törvény szerint is a közút kezelőjéhez kell fordulni. Ha a kezelőtől kapott válasszal nem ért valaki egyet, akkor fordulhat a Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeihez, illetve az NKH-hoz – tudtuk meg az igazgatótól. Kifejtette, a rendőrségi intézkedéssel szemben a közlekedési hatóság nem járhat el. – A közlekedési felügyelet csak kirívó esetekben kezdeményezi hivatalból a forgalmi rend felülvizsgálatát – tette hozzá az igazgató.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. árvaádám 2013. augusztus 29. 08:01
  „Tisztelt hozzászólók!
  Szerintem egy dolgot le kell szögezni, az ilyen és hasonló ügyekkel kapcsolatban.
  Minden hatóságnak, szervnek a jogszabályban leírtak szerint kellene intézni az ügyeit az állampolgárokkal szemben. A hatásköröket meghatározzák rendeletek jogszabályok.
  A táblák kihelyezésének engedélyezése Szeged város területén a Polgármesteri hivatal jogköre.
  Szerintem nagyon fontos lenne a szabálysértési hatóság és az előbb említett hivatal szoros együttműködése. Engedélyes a kihelyezés, vagy sem. Szerintem lényeges lehet még a járőr állomány rendszeres ilyen irányú továbbképzése is. A szabálysértőkkel szemben, pedig a következetes eljárás megindítása lefolytatása.
  Amire itt gondolok, ne az autó mérete, ára, színe határozza büntethető-e a jogellenes magatartás.”
 • 31. info 2013. augusztus 28. 14:49
  „Igen, a kihelyezett táblák mindig is gondot okoztak. De valóban azt senki sem tudja, hogy melyik az igazi ill.valósan kihelyezett vagy fölfestett terület, ugyanis önkényesen már többen is megengedik maguknak, hogy döntsenek a fölfestésről is. A közelmúltban a Selyem utcában történt, hogy az egyik ott lakó nő( a nyulakat megszégyenítő módon futásban első) kérvényezett egy(mozg.korl.) parkoló helyet magának amit megkapott, de mellé önkényesen egy X-t fölfestett amit az ott lakók tudva azért ráálltak az x-re(ami nem hivatalos fölfestés). Majd miután a lánya rendőr fölbuzdulva azon, hogy mások erre- arra a helyre parkoltak minden alkalommal bejelentette a rendőrségen a parkolókat. Rendőr autó érkezik a rendőrnő prioráltatja a kollégával az autó rendszáma alapján a tulajdonost amit ugyan lehet v.sem ki tudja(bizonyára nem lehet). Eldönti önhatalmúlag, hogy márpedig ez nem itt lakik mit akar itt, nem is parkolhat itt. Ez a parkoló márpedig nem személyre szól, de őt ez nem érdekli. Számtalan esetben ment is a följelentés-bírság-végül aki az illetékes helyen járt közölték vele, hogy bizony a rend buzgó őrének nincs igaza. A lakók miután megunták őt viszont bejelentették, hogy nem használta a parkolókártyát és a fölfestetett mozg.korl. helyre állt, rendőrt hívtak szintén. Rendőr jön és ő helyezi ki a kártyát a szélvédőre és azt mondja, hogy "na ugye hogy ott van az a kártya!?" Lám lám, kollégák!
  Azóta a parkolókártyát fölragasztották a kesztyűtartóra ami nem látható módon-nem a szélvédőre van kihelyezve (feltehetően nem csak az illetékes használja) De, hogy kerek legyen a történet a rendőrnő v. rokonai azóta is jelentgetnek mindenkit, ha ők úgy gondolják hogy egy bolhafingnyivel odébb gurul egy autó a parkolóhelytől vagy rá a vonalra vagy elől állt be nem háttal áll be. Ezek a nagy dolgok!!!-számukra. És képesek a rendőröket rendőrséget, a munkaadóját is lejáratni ezért-többször voltak már ott ez ügyben helyszínelni mint egy balesetnél. Úgyhogy nemcsak a táblákra, de a fölfestésekre is tessék odafigyelni!!! Bizonyára a fiatal buzgó rend őr nő kitüntetésben fog részesülni a jelentgetései miatt!”
 • 30. árvaádám 2013. augusztus 28. 11:53
  „Tisztelt:29. papsajt 2013.08.28. 10:21
  Vissza utalnék egy korábbi bejegyzésre: 18. árvaádám 2013.08.27. 15:11
  Kiegészítő tábla adhat időkorlátot, illetve ellenkező értelmű tábla is feloldja azaz a busz a troli megállhat a részére kihelyezett táblánál! Valójában azzal van komoly gond, hogy boldog-boldogtalan kihelyez táblákat, majd a rend őrei a az ilyenekre büntetnek és az akinek nincs ideje ismerete, hol, merre menjen utána fizet a minimálbéréből !!”
 • 29. papsajt 2013. augusztus 28. 10:21
  „Csongrádi sgt -Rózsa u sarkon ki van téve megállni és várakozni tilos tábla, alatta 06-20óráig kiegészítéssel.
  Mögötte 20 méterre a buszmegálló,ami nem buszöböl,csak megálló a szélső sávban.
  A busz, troli a tábla szerint szabálytalan ha megáll.”
 • 28. szatyi 2013. augusztus 28. 09:56
  „"26. szegedivagyok 2013.08.28. 08:10
  A közútkezelőnek elméletileg alkalmaznia kell útellenőrt, akinek pl. az is a dolga, hogy a közúti jelzések állapotát figyelemmel kísérje és rögzítse a változásokat."

  A Sing-Sing bádogborításán? :-)”
 • 27. Rotkiv 2013. augusztus 28. 09:30
  „A forgalomszabályozás kizárólagos megállási lehetőséget jelző tálát nem ismer, tehát a jelzés valóban nulla.”
 • 26. szegedivagyok 2013. augusztus 28. 08:10
  „A közútkezelőnek elméletileg alkalmaznia kell útellenőrt, akinek pl. az is a dolga, hogy a közúti jelzések állapotát figyelemmel kísérje és rögzítse a változásokat. Na, ez most nem sikerült.”
 • 25. szatyi 2013. augusztus 28. 07:15
  „"24. Fremen1 2013.08.27. 23:26
  Csak kérdezem, remélem emiatt még nem ront rám a TEK! Az intézkedő rendőrnek, vagy annak látszó személynek, ezt nem kellett volna tudnia??? "

  Pedig néha igencsak cinikusan ki tudják "oktatni" az autóst, ha hibázik!”
 • 24. Fremen1 2013. augusztus 27. 23:26
  „Csak kérdezem, remélem emiatt még nem ront rám a TEK! Az intézkedő rendőrnek, vagy annak látszó személynek, ezt nem kellett volna tudnia???
  Ezt meg egy barátomtól idézem: "Miért a jogkövető polgárnak kell kinyomoznia a saját igazát, a Rendőrség helyett?"”
 • 23. Fremen1 2013. augusztus 27. 23:26
  „Csak kérdezem, remélem emiatt még nem ront rám a TEK! Az intézkedő rendőrnek, vagy annak látszó személynek, ezt nem kellett volna tudnia???
  Ezt meg egy barátomtól idézem: "Miért a jogkövető polgárnak kell kinyomoznia a saját igazát, a Rendőrség helyett?"”
 • 22. szatyi 2013. augusztus 27. 17:51
  „"19. Commander-V2 2013.08.27. 16:22 "
  Úgy emlékszem, az nem >megállni tilos< tábla, annál lehet kiegészítő.”
 • 21. okz63 2013. augusztus 27. 17:49
  „19. Commander-V2 2013.08.27. 16:22
  "Van ilyen tábla a Széchenyi téren, oda az van írva hogy "Kivéve bírósági és ügyészségi dolgozók részére". Az szabálytalan?!"
  Így van, és van még ilyen a Polgármesteri Hivatal előtt is, ahol ugyebár a hivatal dolgozói állhatnak meg.
  Viszont ezek a város engedélyével kihelyezett táblák és "Várakozni tilos" táblával, nem pedig "Megállni tilos" táblával. Utóbbira nem adhat senki kivételt, főleg nem úgy, hogy azt a Sing-Sing helyezte szerintem oda, ennyi!”
 • 20. okz63 2013. augusztus 27. 17:46
  „4. szatam 2013.08.27. 09:00
  "A bevásárló központok parkolói tele vannak 2-3 parkolót elfoglaló autósokkal...ezt miért nem bünteti meg soha senki? Pedig ez teljesen jogos lenne!"
  A bevásárló központok területe továbbra is magántulajdon, így a rendőr csak akkor büntethet ott, ha megrendelik tőlük. Egyéb esetben csakis a saját biztonsági őrségük jogosult bármit is tenni ott, de ő pénzbírságot nem szabhat ki.”
 • 19. Commander-V2 2013. augusztus 27. 16:22
  „Van ilyen tábla a Széchenyi téren, oda az van írva hogy "Kivéve bírósági és ügyészségi dolgozók részére". Az szabálytalan?!”
 • 18. árvaádám 2013. augusztus 27. 15:11
  „Több észrevételre is van elfogadható megjegyzésem: 1.; Aki tanult KRESZ-t az tudja a tiltó tábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő kereszteződéig tart, vagy a kiegészítő táblán megjelölt távolságig, vagy a megjelölt időintervallumban, vagy az ellenkező értelmű tábláig. Nos a kiegészítő tábla jelölheti azt is hogy a tiltás a tábla előtti útszakaszra (az úttest jobb oldala) is vonatkozik, ha ezt a tiltó táblára merőlegesen elhelyezett nyíl jelzi. További megjegyzésem, hogy a várakozni tilos táblánál vannak, lehetnek kivételek, de a megállni tilosnál csak a forgalmi, vagy műszaki meghibásodás lehet a kivétel. Megjegyzem a Népszava online kiadása is foglalkozott hasonló esettel ahol a megállni tilos-kivéve engedéllyel táblát helyeztek ki. "Dunakeszi törvényt sért" a cikk címe. A terület a Vásár és Piac Kft. tulajdona, az igaz áttételesen Szeged városé. Közforgalom céljára átengedett magánterület. Az nagyon érdekes kinek mit kell tudnia, vagy mit tud. Egy biztos elég sok polgártárs fizethetett itt súlyos pénzeket, valakinek a bakijaiért. Talán érdemes lenne szétnézni a táblák területén a belvárosban.”
 • 17. waterbear 2013. augusztus 27. 14:01
  „Csak egy apró észrevétel... tudomásom szerint a Mars téren nincsen magántulajdonú földterület...
  a Szegedi Vásár és Piac Kft. a városé, így a közterület az közterület, ahová nem jelölhet ki egyetlen macskajancsi Kft sem magánparkolót.
  De tessék csak leellenőrizni a Földhivatalban!”
 • 16. szatyi 2013. augusztus 27. 13:11
  „"14. csiperke73 2013.08.27. 12:14 "

  Nem kellene valamit átkapcsolni a gépeden?”
 • 15. Goldmund 2013. augusztus 27. 12:23
  „Ebgondolat, ugyanerre gondoltam én is!
  Nem azért parkolt oda, mert fantasztikus tájékozottságával azonnal kiszúrta, hogy ez nem szabályos (érvényes) tábla, hanem bevallotta: nem vette észre.
  Úgyhogy azért neki is jobban kéne figyelnie a táblákat!”
 • 14. csiperke73 2013. augusztus 27. 12:14
  „Itt m?r mindenki önkényes kiskir?lynak érzi magát....”
 • 13. csiperke73 2013. augusztus 27. 12:12
  „A tarj?n bisztr? volt épülete háta mögött is egy üzlettulajdonos önkényesen kiragasztott egy meg?llni tilos matric?t mert sérelmezte hogy a h?ts?bej?rat?n?l parkolnak az aut?k.2méterrel mellette kijelölt rakod?si terület van,amit viszont rendszeresen elfoglalnak a szab?lytalan parkol?k.Csak ritk?n büntetik meg őket a közterületesek.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit üzent Horn Gyula a temetésén?

Horn Gyulára emlékeztek a szocialisták Szegeden. Kiderült, Bajának a hajára, Géczi Józsefnek a pulóverére tett megjegyzéseket Horn Gyula, akinek dicsérték a vénáját. Tovább olvasom