Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Újabb Szent-Györgyi relikvia a Móra-múzeumban

Szeged - Újabb Szent-Györgyi Albert személyéhez köthető relikviával gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Egy saját kézzel dedikált portréról van szó, melyet a Nobel-díjas tudós hűséges munkatársának adott. A tárgyat a megajándékozott férfi immáron nyugdíjas fia adományozta a Csongrád megyei múzeumnak.
Szent-Györgyi Albert tizenöt esztendőt töltött Szegeden. A közvetlen stílusú, jomodorú vegyészt sokan csak Albinak szólították. Munkatársai visszaemlékezései szerint ő volt a „legszeretetreméltóbb professzor." A rábízott kollegák apró-cseprő dolgaival is törődött. A laboratóriumban a kutatómunka szünetében a később legendássá váló teázások közben beszélgettek a világ és a mindennapok történéseiről.

A Szent-Györgyihez talán legközelebb álló laboráns, Farkas András volt, aki a kutatómunkához szükséges technikai hátteret biztosította. A Nobel-díjas kutató neki ajándékozta a róla készült bekeretezett portrét a következő szöveggel: „Farkas Andrásnak, a hűséges munkatársnak. Szent-Györgyi Albert."

Farkas és Szent-Györgyi között szinte barátinak tekinthető kapcsolat alakult ki. Egyszer a vegyészprofesszor a feleségétől kapott egy télikabátot. Szent-Györgyinek viszont nem igazán tetszett a darab, ezért úgy döntött, ha Farkas András elfogadja, akkor inkább neki adja. A laboráns örömmel vette az ajándékot és még fia is használta a Nobel-díjas tudóstól kapott ruhaneműt.

Újabb Szent-Györgyi relikvia a Móra-múzeumban.

Az ötvenes években Szent-Györgyi Albert már emigrációban élt, amikor Farkas András súlyos beteg lett. A család levelet írt a tudósnak; kérték segítsen a tüdőrákban szenvedő egykori kollegának. Gyors válasz érkezett, Szent-Györgyi olyan akkoriban Magyarországon nem is használt gyógyszert küldött, amely a legjobbnak számított nyugaton. Segíteni azonban sajnos nem tudott, a „hűséges munkatárs", Farkas András 1956-ban meghalt.

A Farkas család mindmáig őrizte a Szent-Györgyi-portrét. Farkas András fia most döntött úgy, hogy a Szent-Györgyi emlékét, illetve dokumentum és tárgyi anyagát is gyűjtő Móra Ferenc Múzeumnak adományozza a relikviát.

A Csongrád megyei közgyűjteményben található többek között Szent-Györgyi Albert íróasztala, szekrénye, szemüvege, írógépe és közel másfélszáz fotó Szeged Nobel-díjasáról. A múzeum munkatársai az utóbbi években rendeztek kiállítást Szent-Györgyiről például a Ferihegyi Repülőtér VIP várójában vagy a hollandiai Groningenben is. A legközelebbi Szent-Györgyi Albert-kiállításnak már a most közgyűjteménybe került dedikált portré is része lesz majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fekete Péterre készülnek a kisszínházban

Szeged - A kisfiú és az oroszlánok című Lázár Ervin-mese, valamint a népszerű Eisemann-operett, a… Tovább olvasom