Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Újdonságok az idei felvételi kínálatban az SZTE-n

Szeged - Még három hétig gondolkodhatnak a pályaválasztás előtt álló diákok, hova adják be jelentkezésüket. A tizenkét karú Szegedi Tudományegyetem szeptembertől 9249 érettségizett gólyát fogad az alapszakokon és az osztatlan képzésben.
Még három hétig gondolkodhatnak a pályaválasztás előtt álló diákok, hova adják be jelentkezésüket. A tizenkét karú Szegedi Tudományegyetem szeptembertől 9249 érettségizett gólyát fogad az alapszakokon és az osztatlan képzésben, de a diplomával rendelkezőket is várja például a bővülő számú mesterszakokra. A képzés gyakorlatorientáltságáról, az újdonságokról Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettessel beszélgettünk.

Az átalakuló felsőoktatás részeként megújult Szegedi Tudományegyetem (SZTE) immár tizenkét karúvá növekedett. E klasszikus univerzitás – néhány speciális szakma kivételével – valamennyi tudományterületet lefedi, idén szeptembertől 9249 gólyát fogadhat. Az érettségizettek számára kínált alapszakok, illetve osztatlan képzés mellett a diplomával rendelkezőknek is sokféle továbbtanulási lehetőségeket kínál – hangsúlyozza Pukánszky Béla. Az oktatási rektorhelyettes a szegedi képzés sokszínűségére példaként említette, hogy egységes, osztatlan képzést kínál az egyetem legifjabb és legkisebb kara: a fogorvos-, továbbá az általános orvos-, valamint a gyógyszerész-, illetve a jogtudományi. Ez utóbbi karon azonban alapképzéses szakok is szerepelnek az „étlapon".

A kék könyv iránytűt ad a felsőoktatási felvételi és a jövő tervezésében a szegedi Tömörkény gimnázium végzős diákjainak is. Fotó: Miskolczi Róbert

A karok között a legtöbb gólyát indító bölcsészek hirdetik meg a legtöbb alapszakot. A zömében hat féléves szakok mellett nyolcszemeszteres a képzés például a pedagógusképző kar tanító, illetve gyógypedagógus szakján. A már ismert formák mellett viszont újdonság a biomérnök, illetve a vadgazda mérnök szak.

Határidők

Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre 2008. február 15. a jelentkezési határidő, mesterképzésekre azonban egészen március 17-én éjfélig nyújthatják be a szükséges dokumentumokat a diplomával rendelkezők.

A diplomásoknak mesterképzést, felsőfokú szakképzést is kínál az SZTE. A mesterképzésben mesterfokozat és szakképzettség szerezhető. A mesterfokozat tulajdonképpen a második felsőfokú végzettségi szint. Mesterképzésre az vehető fel, aki alapképzésben fokozatot és szakképzettséget tanúsító oklevelet, illetve a hagyományos képzésben főiskolai, vagy egyetemi diplomát szerzett. Ez utóbbi csoport számára idén különösen jó a bejutási esély az újonnan induló szegedi mesterszakokra – magyarázza Pukánszky Béla. A mesterszakok akkreditálásában élen jár a természettudományi kar (például informatikus), a gazdaságtudományi kar (például közgazdálkodás és közpolitika szak), a mérnöki kar. Ugyanakkor a tanári mesterszakok engedélyeztetése is jól halad: a már meghirdetett tíz (például multikulturális nevelés tanára) mellett idén szeptembertől indítható újakról a www.mab.hu honlapon, illetve az úgynevezett kék könyv kiegészítő füzetében is olvashatnak az érdeklődők.

A felsőfokú szakképzésre például az egészségtudományi kar (például szülésznő), valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (például csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó, titkárságvezető) kínál a legtöbb lehetőséget. Érdekesség, hogy a gazdaságtudományi kar idén is bekapcsolódott a távoktatásba.

Internetes teszt a pályaválasztáshoz

A továbbtanulásban lehet a végzős középiskolások segítségére az az internetes teszt, amelyet a szegedi egyetem megbízásából pszichológusok állítottak össze. Ez a diák érdeklődési körét, értékrendjét, készségeit térképezi fel 51 kérdésen keresztül, amelyekre egy 1-től 10-ig terjedő skálán a kiválasztott értékre kattintva lehet válaszolni. A teszt végén megjelenő rövid szöveges értékelésben leírják, a válaszok alapján mely képzési területet – például az agrár-, a jogi, a gazdasági, a műszaki, a művészeti vagy az orvosi pályát – javasolják az érdeklődőnek. A válaszokból leszűrhető eredményt egy oszlopdiagram teszi szemléletesebbé. Ha ennyi értékelés mégsem lenne elegendő, a diák az egyetem életvezetési tanácsadó irodájának munkatársaihoz fordulhat, hogy pontosabb képet alakíthasson ki magában a jövőjéről. Révész Balázs, az SZTE marketing- és kommunikációs igazgatója szerint még ha az internetes teszt kitöltése után nem is kap valaki konkrét választ arra, milyen szakma való neki, már önmagában az is segítség lehet a pályaválasztás eldöntésében, hogy elgondolkodik a kérdéseken.

A képzési orientációs teszt a http://www.eletv.u-szeged.hu/kepzesiteszt/ oldalon található meg.

Pontszámítások

Alapképzési szak, illetve egységes, osztatlan képzés esetén két pontszámítási mód alkalmazható: vagy a tanulmányokért járó (200) és az érettségi pontok (200) összegéhez adhatja hozzá a jelentkező a többletpontokat (80); vagy az érettségi pontok kétszerese növelhető a többletpontokkal. Az elérhető maximális pontszám: 480.

A mesterképzésre és kiegészítő alapképzésre jelentkezők felvételéről a felsőoktatási intézmény saját hatáskörben dönt, azonban a rangsorolás szakonként egységes szempontok alapján történik az adott intézményen belül. Kötelező viszont, hogy a jelentkező teljesítményét százpontos rendszerben értékeljék, független attól, hogy mely felsőoktatási intézményben szerezte korábbi oklevelét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb, jobb minőségű gyufa egyetemi fejlesztéssel

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói találmányának köszönhetően jobb minőségű gyufát… Tovább olvasom