Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Újházi Mihály is kezet rázott a miniszterelnökkel

Mórahalom - Matematika tagozatosként végzett, mégis a biológiába és a kémiába szeretett bele. Ösztöndíjasként jelenleg a fejlődésgenetikai laborban kutat.
Matematika tagozatosként végzett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban Újházi Mihály. A mórahalmi fiú mégis a biológiába és a kémiába szeretett bele.

– Úgy éreztem, nem a matek a célom az életben. A biológia és a kémia érdekesebbnek tűnt – mondta a 19 éves fiú, aki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának elsőéves hallgatója.

Ha a tanulás mellett ideje engedi, zenekarban gitározik Újházi Mihály. Fotó: Schmidt Andrea
Ha a tanulás mellett ideje engedi, zenekarban gitározik Újházi Mihály.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem családi indíttatásból választotta az orvosi pályát, szülei mindketten agrármérnökök. Azt mondta, orvos vagy kutató szeretne lenni. Ösztöndíjasként jelenleg a fejlődésgenetikai laborban kutat.

Ha a tanulás mellett ideje engedi, zenekarukban, a Division By Zeróban gitározik vagy vokálozik. – Sportolni sajnos nincs időm, de korábban úsztam és kosárlabdáztam – mondta. 2014-ben sikeresen kijutott a Bali szigetén megrendezett IBO (Nemzetközi Biológia Diákolimpia) versenyre, amelynek előzménye egy többfordulós országos válogató volt.


– Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek felkeltették az érdeklődésemet, és az eredményeim – a 2012–13 és 2013–14-es tanévben az OKTV országos döntőjében: matek 38., kémia 15. és 2., biológia 10. és 6. helyezés – megerősítettek abban, hogy érdemes megmérettetni magam ezen versenyen – mondta Újházi Mihály, aki a nemzetközi diákolimpián bronzérmet szerzett. Felkészítő tanárai Bán Sándor, Gál Viktória és Hancsák Károly voltak. Gimnáziumában megkapta a Radnóti Oktatási Alapítvány oklevelét és emlékérmét, illetve a Richter Gedeon Talentum Alapítvány kétéves ösztöndíját.

Január végén Orbán Viktor miniszterelnök adta át a sikeres diákolimpikonok és tanáraik kitüntetését az Országház Kupolacsarnokában. – Lazára vették, azt hittem, formálisabb lesz. Orbán Viktor is közvetlen volt. Amikor kezet fogtunk, azt mondta, üdvözli a szüleimet – mesélte az ünnepségről Újházi Mihály.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebolondították az embereket a befektetésekkel

Befektetni csak rossz helyre veszélyes. Tovább olvasom