Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Ujhelyi István: Hatalmas szerencsém volt, nem repülővel mentem

Ujhelyi István: Hatalmas szerencsém volt, nem repülővel mentemPancza Zoltán és Ujhelyi IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Szerencsésnek tartja magát Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő, hogy talán valami Isteni sugallat hatására kedden nem repülővel, hanem autóval érkezett Brüsszelbe. A politikus korábban mindig repülővel érkezett a belga fővárosba, ahol gépe keddenként mindig a terroristák által felrobbantott Zaventem repülőtéren landolt.
– Két éve most döntöttem először úgy, hogy repülő helyett autóval megyek Budapestről Brüsszelbe – mondta lapunknak Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő. A politikusnak kedden több értekezlete lett volna. – Már hétfőn is lett volna néhány megbeszélésem, de ezen a napon vettem át a Radnóti Miklós antirasszista díjat a fővárosban. Sok holmit kellett Brüsszelbe vinnem, ezért döntöttem az autóút mellett. Hatalmas szerencsém volt – mondta Ujhelyi István. Korábban keddenként mindig azzal a repülővel érkezett Brüsszelbe, ami reggel fél 9-kor landolt a Zaventem repülőtéren. Pontosan ebben az időpontban történt itt a halálos robbantás.
Félárbócon a gyászlobogó

Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata a mai brüsszeli merénylet áldozatainak emlékére az épület előtti zászlórúdra kihelyezte – majd félárbocra engedte a gyászlobogót.  

Botka László polgármester táviratban fejezte ki együttérzését Szeged belga testvérvárosa: Liége polgármesterének.       


– Iszonyatos dugó van a máskülönben szinte teljesen kihalt városban. Azt az utat, amit máskor negyedóra-, most másfél óra alatt tettem meg. Mindenhol katonákat, rendőröket és kordonokat láttam. A forgalmat szigorúan tereli a hatóság. Olyan magas fokú biztonsági intézkedéseket vezettek be a városban, amilyen még a tavalyi párizsi terrortámadás után se volt tapasztalható – számolt be a látottakról a politikus. A városban autóját nem állították meg a rendőrök. Egy magyar rendszámú, az Európai Parlament emblémájával ellátott jármű nem volt gyanús a hatóságoknak.

– Az értekezleteimet törölték, de a kabinetirodám tagjaival még kedden találkoznom kell. Ezt valószínűleg valami külső helyszínen tesszük meg, miután kiengedik őket az Európai Parlament épületéből, ahol most hermetikusan el vannak zárva a külvilágtól. Mi szerencsére jól vagyunk, de aggódunk, hogy mi lesz ezután – magyarázta Ujhelyi István.
Szegeden félárbócon a gyászlobogó.
Szegeden félárbócon a gyászlobogó.


A képviselő eredeti tervei szerint csak szerdáig maradt volna a belga fővárosban. – A Zaventem repülőtér súlyosan megrongálódott a merénylet miatt, így onnan a közeljövőben biztos nem száll fel gép. Van egy másik repülőtér is Brüsszelben, de már felhívták a figyelmemet arra, hogy azt se használjam. Egy visszafelé autózást nem szívesen vállalnék be, az ideút is 15 órán át tartott. Jelen pillanatban nem tudom, hogyan jutok vissza Magyarországra – mondta Ujhelyi István.

Pancza Zoltán: 900 méterre tőlünk történt a második robbantás

Szerencsésen átvészelte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadást a szegedi Pancza Zoltán és a szőregi Hegedűs Orsolya, akik Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő kabinetjének tagjai. A repülőtéren történt első két robbanásról Pancza Zoltán csak a hírekből értesült, ezért nem is indult el Európai Parlamentben levő munkahelyére. A felrobbantott metróállomás légvonalban alig egy kilométerre van lakásától.
Brüsszel
Pancza Zoltán brüsszeli fotói - Galéria


– Teljesen felbolydult a város – mondta lapunknak néhány órával a merényletek után a Brüsszelben élő és dolgozó Pancza Zoltán. A szegedi férfi 2014 novembere óta Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő kabinetjének tagja. Munkatársa, a szintén a kabinethez tartozó szeged-szőregi Hegedűs Orsolya már az Európai Parlamentben levő munkahelyén volt, amikor nem sokkal 9 óra után robbantás történt a maalbeeki metróállomáson.

– Az állomás légvonalban mindössze 900 méterre van a munkahelyünktől és a lakásomtól. Normális kerékvágásban indult a nap, 9 órára akartam beérni az Európai Parlamentbe, ami a lakásomtól gyalogosan 3-4 percre van. Amikor a hírekből értesültem a Zaventem repülőtéri kora reggeli két robbanásról, úgy döntöttem, hogy otthon maradok. Nem is értettem először, hogy mi történik – magyarázta Pancza Zoltán.

Az Európai Unió intézményeinek közelében levő metróállomáson történt 9 órai robbantásról azt mondta, hogy bár közel van hozzájuk a az állomás, a detonáció hangját nem hallotta.

Az Európai Parlamentben a tragédia után nagyon gyorsan intézkedtek. – Arra kértek minden dolgozót, hogy aki beért a munkahelyére, az ne lépjen ki az épületekből. Aki viszont még nem jött be, az már el se induljon otthonról. Egész délelőtt a menyasszonyommal együtt ülünk otthon, de délután már lemerészkedtünk egy közeli kisboltba. A délután közepére már kezdett visszatérni az élet az utcákra. Hegedűs Orsolya az Európai Parlamentben rekedt, Pancza Zoltánnal a Facebookon tudtak kommunikálni, pedig gyalog csak három percre voltak egymástól.

Amíg délelőtt beszéltünk vele telefonon, a háttérből másodpercenként hallottunk szirénázó mentőket és rendőröket, délután már nem hallatszott szirénahang. – A hatóságoknak sikerült fenntartani a rendet próbálják fenntartani a rendet. Reggel a merénylet után a nagy forgalmú utak bedugultak, a város sok aluljáróját lezárták. Délután már egyre több utcán indult meg újra a járműforgalom. A belga miniszterelnök délelőtt arra kért mindenkit, hogy se gyalogosan, se autóval ne induljon el otthonról – tájékoztatta lapunkat Pancza Zoltán.
Félnek az egyetemisták Brüsszelben – A bátyámmal reggel fél 8 körül a Gare du Nord vonatállomásnál vártuk a buszunkat Amszterdamba, ami körülbelül egy órát késett – mesélte lapunknak a Brüsszelben tanuló Kesztyűs Antónia. – Ez közel van a Zaventep reptérhez, láttuk a hatalmas konvojokat és katonai terepjárókat szirénázni a reptér felé. Akkor már tudtuk, hogy valami történt. A metróról csak annyit tudok mondani, hogy közel húzódik az EU épületeihez, és én mindig azt a vonalat használom, szóval szerencsém volt – fejtette ki az egyetemista lány. – Szükségállapotot hirdettek, és az egyetemen hazaküldtek mindenkit. A csoporttársaim félnek, és otthon maradnak, emellett arról tájékoztattak bennünket, hogy ne telefonáljunk, hanem Facebookon kommunikáljunk, mert lehallgatják a telefonokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilépett az LMP-ből a megyei tagság

Kiléptek az LMP-ből a párt meghatározó Csongrád megyei politikusai. Tovább olvasom