Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Ujhelyi István is éhségmenetel

Miskolc, Szeged - Éhségmenet indult hétfőn Miskolcról Budapestre, a parlament elé, Munkát, kenyeret! jelszóval. A szegedi Ujhelyi István is csatlakozott. Elképzelhetetlen nyomorban élnek – mondta a demonstráció ötletgazdájáról a politikus.
Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre hétfő délelőtt. A csaknem kétszáz kilométeres távot gyalog teszik meg a résztvevők, akik akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: „munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".

A tervek szerint február 13-án, az Országgyűlés nyitó ülésére érnek a fővárosba a tiltakozók, akikhez rövidebb szakaszokra is lehet csatlakozni. Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint Gödöllőről, Budapestről igen sokan társulnak a gyaloglókhoz, akik naponta 20–30 kilométert tesznek meg.

Ütés gyaloggal
Több szempontból is tragédia a borsodiak éhségmenete. A kezdeményezők szerencsétlen emberek, akik biztosan rosszabbul élnek, mint pár évvel ezelőtt. Csakhogy tapasztalatlanok az érdekérvényesítésben. Nem érzik: azzal, hogy ellenzéki politikusok is útra keltek velük, a kormány és támogatói máris osztályozták, beárazták menetüket: „ezek a szocik bábui". Megértésre nemigen számíthatnak. A gyalogló politikusok nyilván tudják ezt, de ők meg olyan lehetőséget látnak ebben az akcióban, amit nem akarnak kihagyni. Tehát Ujhelyi, a korábbi miniszterelnöki főtanácsadó, államtitkár, most is képviselő – szóval egy sikeres, az elithez tartozó fiatalember – megindul az éhezőkkel a Parlament felé, amely tíz éve a munkahelye.
És biztos, hogy őszintén gondolja a szolidaritást: neki is rosszabbul mehet a sora a korábbiakhoz képest.
Bakos András 
„Gyalog indulunk el Budapestre civilekkel, munkanélküliekkel, szegényekkel – azokkal, akikről és akikért politikánknak, politikai tevékenységünknek, s minden pillanatunknak szólnia kell. Orbánék azt hazudják, hogy senkit nem hagynak az út szélén, éppen ezért mi a régi 3-as útvonalán – útba eső településeken megállva – Budapestre, konkrétan a Palament elé vonulunk, a február 13-i nyitó ülésre" – olvasható az esemény oldalán egy közösségi portálon.

A menettel indult el Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere, Takács László és Vécsi István is.
Ujhelyi István lapunknak elmondta, a szervezők segítséget kértek az MSZP-től a demonstráció hátterének, infrastruktúrájának megszervezéséhez. A Facebookon olvasta a felhívást, „minden mondatával egyetértett". Vasárnap érkezett Miskolcra, majd találkozott Alsógagy polgármesterével, és meglátogatta az ötletgazdát, Tóth Imrét is.
– Elképzelhetetlen nyomorban élnek néhány négyzetméteren egy saját kezűleg eszkábált viskóban. Tóth Imre életerős fiatalemberként küzd, hogy munkához jusson ismét. Egy nagyon tiszta fejű ember, aki az elmúlt egy évben veszítette el a munkáját, de nem menekült az alkoholba, igyekszik megtalálni, hogyan biztosíthatná a jövőjét, sajnos nem sikerül.

Nagyon rossz irányba megy az ország, a kormány magára zárja az ajtót, és nem veszi észre, hogy ez a politika a legelesettebbeken szorít folyamatosan. Ennek szociális katasztrófa lesz a következménye – mondta a politikus, aki hozzátette: gyerekkorában többször elkísérte orvos édesapját szegény családokhoz, de amit a térségben látott, az megdöbbentette. A kérdésre, hogy végiggyalogol-e Budapestig, a parlament alelnöke azt válaszolta, hogy vannak hivatalos programjai, de többször visszatér a menethez.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. baloghiren 2012. február 13. 16:32
  „lerobbant a kocsi hogy nem ért be a parlamentbe?”
 • 85. baloghiren 2012. február 13. 05:12
  „ma hogy megy munkaba pisti?mercivel vagy gyalog a menettel?”
 • 84. baloghiren 2012. február 12. 13:03
  „gyertek szegedre itt van munka mindig:
  utca takaritás ,holapátolás stb...”
 • 83. baloghiren 2012. február 11. 15:02
  „ujpisti hazament hogy nem látszik az ujabb videokon?”
 • 82. baloghiren 2012. február 10. 10:44
  „hol tart a csapat?miért nem frissitik a hirt?”
 • 81. baloghiren 2012. február 09. 18:57
  „rocska néven szoktam irogatni ide oda :)”
 • 80. baloghiren 2012. február 09. 16:16
  „megéheztek?
  :)”
 • 79. baloghiren 2012. február 09. 08:57
  „visszafordultak?”
 • 78. baloghiren 2012. február 08. 15:58
  „a hiradoban már nem volt ott pitti
  hova tünt?”
 • 77. baloghiren 2012. február 08. 07:06
  „nincs friss hir roluk visszafordultak?csak mert minusz 20-at az egeszséges szervezet is nehezen birná ki
  pl egy maratonfuto ,de ezek hol edzettek? titokban?”
 • 76. Görgényi 2012. február 07. 22:43
  „Milyen érdekes! A MS.. párt feliratával menetelnek...hol voltak akkor,
  mikor szétgyalázták az országot az előző kormány idején, miért
  nyomkodták szolga módra a gombokat?
  A politikai felállástól függ az érzékenységük - micsoda hazugság...
  Sajnos, mert igazuk van, hogy lázadnak...lesz itt valaha párttól független
  összefogás?”
 • 75. imre57 2012. február 07. 20:48
  „Gyurcsány Avas lakótelepi beköltözésénél is véletlenül ott volt a TV.”
 • 74. baloghiren 2012. február 07. 20:32
  „a hiradoba mán ott se volt az ujjpista csak a hurr nándor hazament enni?”
 • 73. orszagzaszlo936 2012. február 07. 18:51
  „Recsknél lekanyarodhatott volna egy építőtábori bulira, úgy 40-50 évre, kis munkára az összes politikust meg bankárt utána, hogy segítsenek!”
 • 72. bánki 2012. február 07. 18:15
  „Csap azt nem értem amikor a Szeviép becsődölt olyan csődgyanús körülmények között, akkor a 350-400 vállalkozó mellett miért nem menetelt Pista ?

  Köztudottan szoci kapcsolatos tulajdonosok puszipajtása !”
 • 71. zöldbéka 2012. február 07. 16:24
  „Elég utálatos, hitvány dolog az, hogy piócaként rátelepülnek a civil kezdeményezésekre! Látom magam előtt, hogy Ujhelyi, Gúr (nem keverendő: Új-gúr) éségtől elcsigázva (már nem ettek vagy másfél órája) 100 000HUF-os téli gúnyában lapátolja a havat, hogy időben felérjenek Nagyfaluba! Mennyire álságos, hazug dolog ez a millió körüli fizetés és különböző juttatások fényében! Remélem a havat tényleg eltakarítják Pestig, nem csak letapossák! Gondolom az éjszakát is kint töltik a szabad ég alatt, mert ugye aki éhezik , annak nincs pénze szállodára!”
 • 70. messzegedi 2012. február 07. 14:48
  „Ujhelyi képviselő iPhone-jának árából elég sok babgulyásra tellett volna ...”
 • 69. baloghiren 2012. február 07. 14:35
  „hát némelyik hajléktlannak ezerszer jobb teloja van mint nekem :)”
 • 68. howatowabb 2012. február 07. 14:25
  „Gondolom 67. hsz. S teljesen véletlenül ott volt a tv is! Vagy tán egy hajléktalantól kértek kamerát, hogy megörökítsék a nemes pillanatokat.”
 • 67. gondolom 2012. február 07. 11:42
  „Ez a menet botorság,senki sem hiheti,hogy ezek után Orbán valami jót is tesz a szegénység érdekébe.Ujhelyi részéről piár fogás ugyan ugy mint Orbán,Győzike szerelésbe hajléktalanokat látogat "véletlenül"”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baksra készül a Jobbik

Helyreigazítást kért a Délmagyarország december 8-i számában és portálunkon is megjelent cikk kapcsán Baks jegyzője. Tovább olvasom