Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ujhelyi Kínában tárgyal

Ujhelyi István a Kínai Kommunista Párt külügyminiszterével közösen nyitotta meg a világtrendeket tárgyaló pekingi konferenciát.
Közép-Európa és Ázsia regionális szintű együttműködésének fontosságáról és az Európai Unió mélységi változásairól is beszélt megnyitó beszédében Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés szocialista Alelnöke Pekingben. Az MSZP európai parlamenti képviselő-jelöltje az ázsiai ország állami vezetésének felkérésére – a Kínai Kommunista Párt Külügyminiszterével, Wang Jiaruival közösen – nyitotta meg a következő évtized globális trendjeit tárgyaló nemzetközi konferenciát. A számos kínai állami vezető, illetve európai, ázsiai és észak-amerikai diplomata, valamint civil- és szakpolitikai szervezet képviselőjének részvételével megtartott tanácskozáson Ujhelyi István többek között arról beszélt, hogy a következő évtized politikai kihívásait illetően Kínának és az ázsiai partnereknek Európára és az Európai Unióra is regionális szinten kell gondolnia a közös siker érdekében.

„A gazdasági válság felgyorsította és szélesebbre nyitotta a föderális unió létrehozásának kérdését. Személyes véleményem is az, hogy a válság sok egyéb mellett egy dolgot biztosan megtanított mindannyiunknak: új megoldásokra, új szisztémákra, új és hatékonyabb stratégiai együttműködésekre van szükség, méghozzá regionális szinten. Kínának is szüksége van arra, hogy regionális szinten gondoljon Európára és az Európai Unióra. Mi, európaiak pedig nem csupán önálló államok képviselőiként, de közös, európai partnerként kell viszonyuljunk ázsiai barátainkhoz" - mondta többek között a pekingi konferencián a szocialista politikus. Ujhelyi rámutatott arra is, hogy a jövő évi európai parlamenti választások és az átalakuló politikai viszonyok miatt Brüsszelben egyértelműen új időszámítás kezdődik, ami új időszámítást fog jelenteni Európa és Ázsia viszonyában is. Ujhelyi beszédében kitért arra is, hogy a következő évtizedben az új regionális partneri együttműködés az európai, azon belül is a közép-európai országok és Kína között új fejezetet nyithatnak majd a gazdaság, a kereskedelem és a kulturális együttműködés területén.

A kétnapos konferencián a szocialista politikus több személyes tárgyalást is folytatott az európai régió, ezen belül is hangsúlyosan Magyarország és Kína kapcsolatának megerősítéséről. Ujhelyi érdemi egyeztetést folytatott többek között Yu Hongjun külügyminiszter-helyettessel, illetve az ázsiai ország egyik legerősebb gazdaságát működtető Hubei tartomány párttitkárával, Li Hongzhong-gal is. Utóbbi meghívására a magyar politikus a következő napokban Hubei tartományban folytatja szakpolitikai tárgyalásait: ennek részeként egyeztet majd például Wuhan város polgármesterével, többek között a tartomány oktatási, üzleti és gazdasági kapcsolatainak bővítéséről. Ez utóbbi annak egyértelmű megerősítése, hogy Hubei tartomány a közép-kelet európai koordinációs központját Budapesten kívánja kiépíteni.

Olvasóink írták

 • 15. vakanyad 2013. november 11. 14:54
  „Ott is marad?”
 • 14. GondaIstván 2013. november 11. 11:09
  „Újhelyi évek óta, szisztematikusan bedolgozza magát a kínai relációba. Ezt nagyon okosan teszi, mert ennek a viszonylatnak nagy jelentősége lesz Mo. és Európa számára is. Az is jó húzás, hogy most elmegy 4 évre Brüsszelbe képviselőnek. Látja, hogy a szocik nem tudnak fordítani a 2014-es választáson, ezért nem erőlködik, hanem kihasználja az időt, és uniós tapasztalatokra tesz szert.
  Bár személyesen nem ismerem, de mindebből azt szűröm le, hogy jó érzéke van a trendek kitapintására, az optimális politikusi stratégia kialakítására. És hát még nagyon fiatal, előtte a politikai pálya, akár még miniszterelnök is lehet belőle egyszer.”
 • 13. x 2013. november 11. 11:06
  „10. Együgyű "... Az infláció negyven éve nem volt ilyen alacsony, mint most! ..."
  - Ez most miért is lenne baj? Egyre nehezebben élsz meg a kamatos kamatokból?”
 • 12. Nyenyere 2013. november 11. 09:05
  „Mekkora befolyású és kaliberű embört küldtek ki. De kérdem én miféle döntést tud ez az ember előkészíteni, mikor a húsos fazekat lenyúlták tőlük? Vagy ez is csak egy elvtársi udvariassági látogatás?”
 • 11. kontrapista 2013. november 11. 07:23
  „A k nagy kínai úttal kapcsolatban feltevődik néhány logikus kérdés :
  1. Kit képvisel
  2. Ki adott megbízatást az utazásra
  3. Ki fizeti az utazást
  4. Miről tud érdemlegesen tárgyalni
  5. Mit nyer az ország ezzel a látogatással”
 • 10. Együgyű 2013. november 11. 07:10
  „,,Ujhelyi Kínában tárgyal"
  Rogán Antalunkkal együtt mentek? Esetleg Rogán urunk most másfele kötött jó pénzéért történelmi stratégiai megállapodásokat? Mindenkire rájött a tárgyalási, utazási mizéria? Az infláció negyven éve nem volt ilyen alacsony, mint most! Magyarország jobban teljesít!”
 • 9. Ferrer 2013. november 11. 01:11
  „Jó napot, tessék mondani, itt kell szocizni?”
 • 8. vélemény 2013. november 11. 00:27
  „Cuslágot a volt helyettesét nem vitte magával?
  http://www.delmagyar.hu/kepek/ujhelyi_istvan_a_birosag_elott/2009150/2260064/”
 • 7. TELSTAR 2013. november 11. 00:10
  „Újhelyi kínjában tárgyal?”
 • 6. vélemény 2013. november 11. 00:04
  „"Ujhelyi érdemi egyeztetést folytatott többek között ..."
  Érdemi?
  Ezt ki állítja?”
 • 5. majzik 2013. november 10. 22:11
  „3._ka.
  Berettyóújfalú?
  Csupa nagy ember- pl. Konrád
  ,,városalapitó" györgy.”
 • 4. majzik 2013. november 10. 22:08
  „A <moderálva> tudja. Ezért kinába menni?
  Én ma is tárgyaltam egy kinai vezetővel. Vásároltam 200 ft.-ért egy elemet.
  Jobb mint a szevi buli!”
 • 3. pachakuti 2013. november 10. 21:18
  „Mikor eltanácsolták Berettyóújfaluból még nem sejtette a mi Pistánk, milyen jó helyre, jó munkára kerül Szegeden, ráadásul milyen jó pénzért.”
 • 2. lukrecia 2013. november 10. 21:01
  „Miota is targyal pisti kinaban??? Hanyszor volt mar kina kulonbozo varosaiban ??? (szerintem mar nem tudja osszeszamolni)
  En meg ossze tudom szamolni mekkora a sikeressege a targyalasainak, Epp annyi amennyit ti is ossze tudtok szamolni.
  Elbezest , de en varnam legjobban hogy esetleg Szeged is reszesulne targyalasai surusegebol.”
 • 1. kipkop 2013. november 10. 20:57
  „Az elvtársai közé való, maradjon is ott és élvezze a kommunisták vendégszeretetét.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilia Mihály is Hazám-díjat kap

A szegedi Ilia Mihály irodalomtörténész is megkapja idén a Hazám-díjat. Tovább olvasom