Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Ujhelyi nem akar belső ellenzéket játszani

Szeged - Bajnai Gordon vitte volna a gazdasági minisztériumba, a miniszterelnök azonban ezt nem akarta. Ujhelyi István leköszönő önkormányzati államtitkár lapunknak elmondta: már februárban le akart mondani, de adott még egy esélyt.
– Miért mondott le?
– Hónapok óta nyűglődöm a kormányon belül, nem éreztem az irány helyességét és a belső bizalom kifejezetten hiányzott. Már februárban be akartam adni a lemondásom, akkor a feleségem győzködött, azt mondta, adjak még egy esélyt. A mostani struktúraváltással és az ezzel kapcsolatos egyeztetési folyamattal végképp nem tudtam egyetérteni. Ezúttal a feleségem is támogatott.

– Miért szűnt meg a bizalom? Minek köszönhető, hogy nem vonták be az átalakítási tervekbe?
– Ez nem nekem szólt. Ma hektikus a politika. Azon kevesek közé tartozom, akik nem jelentkeztek pozícióra, már korábban bejelentettem, hogy nem szeretnék miniszter lenni. Innentől kezdve nem is voltam érdekes. Én viszont nem a tisztségért akartam dolgozni.

– Mindenki többre vágyik, ön miért ne akarna miniszter lenni?
– Az elmúlt hat évben végig betöltöttem valamilyen kormányzati feladatot, nagyon szisztematikus tanulópályát jártam be. A mostani nem az a pillanat, amikor nekem magasabb posztra kell törnöm. Botka Lászlóval tíz éve szövetséget kötöttünk, harmonizáltuk a pályánkat és erősítettük egymást. Vele abban maradtunk, hogy eddig Szeged érdekében érdemes volt bent maradni a kormányban. Mára viszont többet tudok segíteni, ha Szegeden vagyok.

– Holott most jönnek majd az uniós támogatások.
– Az intézményrendszer működik. Az uniós fejlesztési pályázatok elindultak, komoly munkát végeztünk, Szeged fejlesztési ügyeit elindítottuk. A belső kapcsolatrendszerem és tudásom pont megfelelő lesz, hogy a szegedi ügyeket tovább folytassuk.

– A miniszterelnökkel megmaradt a jó kapcsolata?
– Két négyszemközti megbeszélésen úgy éreztem, hogy meglepődött a döntésemen de korrekten váltunk el. Nem fogok belső ellenzéket játszani.

– Mit mondott önnek?
– Két ember novellába illő intellektuális beszélgetése volt. Egyszer talán mindketten visszaemlékszünk rá, de nem az újságlapokra való.

Ujhelyi István: Felszabadultnak érzem magam. Fotó: Schmidt Andrea
Ujhelyi István: Felszabadultnak érzem magam.
Fotó: Schmidt Andrea

– Bajnai Gordon miért nem vitte magával a gazdasági minisztériumba?
– Szeretett volna. De a miniszterelnök nem akarta.

– Miért?
– Ezt tőle kell megkérdezni.

– Mit szól ahhoz az értelmezéshez, hogy a Zuschlag-ügy miatt adta be a lemondását?
– Nevetséges kormány közeli forrásokra hivatkozva azt állítani, hogy egyrészt miniszter akartam lenni és megsértődtem mert nem lettem, másrészt hogy menekülök a kormányból mert félek a Zuschlag-ügy dossziéjától. Ez a kettő egymást is kizárja. Semmi félnivalóm nincs. Fel sem merültem gyanúsítottként az ügyben.

– Mit fog most csinálni?
– Országgyűlési képviselő vagyok. Ha az ember aktív, minden napra tud magának feladatot. De parlamenti bizottsági tisztségviselői munkát nem fogok vállalni. Az elmúlt években hajnalban elindultam Pestre, este 9-10-kor értem haza. Most hihetetlenül felszabadultnak érzem magam. Szeged előre tolt csatára voltam évekig. Nincs olyan fejlesztés, beruházás, amelyhez ne lett volna aktív közöm. Ugyanakkor a helyiek erről alig tudnak.

– Úgy érzi, hogy ezért tartozik önnek a város?
– Nem. Én tartozom azzal, hogy a szegediek pontosan lássák, eddig is az ő képviselőjük voltam és ezentúl is az leszek.

– Anyagilag hogy érinti a váltás?
– Bele sem gondoltam. Nem vagyunk anyagias család. A képviselői fizetésből korábban is megéltünk. Hosszú távon kell majd valami stabil egzisztenciát teremteni. A legkisebb gyermekünk lassan óvodába megy, a feleségem azon gondolkodik, hogy 10 év után ismét munkát vállal.

– A környezete hogy fogadta a döntését?
– Kedd éjféltől több mint 160 SMS-em érkezett művészektől gazdasági szakembereken át a szomszédjaimig. Karakán döntésnek tartották, mert Magyarországon nem szokás egy kényelmes állásból felállni, nem szokás felállni és letenni az Audi-kulcsot. A tegnapi napom legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor a nyolcéves Balázs fiammal konzultáltam erről. Láttam rajta, hogy érezte, az életemből hiányozni fog valami.

– Más is készül lemondani a kormányban?
– Nem egyeztettem senkivel, megpróbálom elkerülni, hogy valamiféle belső szervezkedőnek látszódjak. Az én feladatom továbbra is a kormány stabil hátterének biztosítása, de nem államtitkárként, hanem egyszerű képviselőként.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. hévalaki 2008. május 02. 21:45
  „@...maci52 ! ---------te megéred a pénzed, vazze------
  ---te milyen alak vagy ...?”
 • 22. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 02. 20:09
  „A semmittevésért fizettük.”
 • 21. maci52 2008. május 02. 19:55
  „Ilyen undorító.kétszínű alakot régen hordott a föld a hátán.”
 • 20. kormány 2008. május 02. 17:49
  „A legjobb az ha nem politizálunk,hanem csak szavazunk!Mégcsak pletyka sem lesz belőle.”
 • 19. Illegal 2008. május 02. 16:46
  „Legal: jah kérem szépen,ha egy választópolgár ezek alapján szavaz a baloldalra akkor meg is érdemli őket és nem is érdemel mást...mert mostanában a nagy magyar átlag nem lát messzebb,mint a TESCO este 11kor,mert anélkül már szarni sem lehet,meg az akciós LCD,meg mennyé mááá bazzzmeg..., meg a csikket kibaszni az erkélyen,meg a kocsiból meg a buszmegállóban!!!Jónapot!”
 • 18. Kapolyi 2008. május 02. 16:24
  „To Ppprq: azt mondják a nagyok,hogy az arany ára és annak emelkedése hozzá képest tevesz.r”
 • 17. 639-53 2008. május 02. 16:16
  „a kis hazudós!!!inkább a pénz szagára gyűlnek a keselyűk!!!!gratula balázs istvánnak!!a jóbarátnak!!!!jó nagy nyelve van!!!!rekeszizomig ér!!!!elég undoritó!!!!!”
 • 16. Ppprq 2008. május 02. 15:34
  „Kapolyi: Benedekkel mi a baj?”
 • 15. legal 2008. május 02. 15:26
  „Némely hozzászóló nincs tudatában e nyílt fórumon megjelenő hozzászólása "jobboldalon várt szimpatizánsokat" elidegenítő kultúrálatlan kifejezéseivel. Különösen annak figyelembe vételével, hogy ebben a közel kétszázezres lakosú megyei jogú városban és Csongrád megyében ez az egyetlen(!) online folyóirat.”
 • 14. Kapolyi 2008. május 02. 15:16
  „1. Kár,hogy a feleségére hallgatott februárban...nem mindig egézséges a női megérzésés az irányról csak annyit,hogy már 2002-ben mágnes került az iránytű közelébe...!2. Ilyen MSZP-s haverokkal mint Zuschlag én sem jelentkeztem volna pozícióra,plussz ha olyan emberek dolgoznak a kezem alá mint Kőmíves Benedek!3. A segítsége akkor lenne a legjobb Szegednek,ha kiballagna a város északi részére és elkezdeni ásni az M43-as nyomvonalán. 4.Igaz is ..Szegedre jönnek az EU-s pénzek, a Dél-Alföldi Regionális Tanácsban jobban lehet töltögetni a bukszát...!

  Plussz még egy:ha pedig úgy dönt,hogy valamelyik éccaka újra ellátogat a Szotéba,akkor legyen szíves kivárni a sort akármennyire kellemetlen... (a félreértések elkerülése végett nem volt belépőkártyája)”
 • 13. zsuzsika 2008. május 02. 13:43
  „Zsuzsi, egészségedre!”
 • 12. homo 2008. május 02. 13:42
  „Botka helyett Ujhelyit a polgármesteri székbe!!!
  Botka más lett, mint az előző négy évben, tele van tele vannal!!!
  JÖJJÖN UJHELYI PISTA!!!”
 • 11. homer 2008. május 02. 13:24
  „Valh, miért ugrottak nekem a cikket ovasva egyből
  a "patkány és a "süllyedő hajó" szavak????”
 • 10. szegedifiú 2008. május 02. 13:14
  „Ez egy gyönyörű cikk! Megkönnyeztem!
  Egy talpig becsületes úriember! A talpától a feje búbjáig (kb. 146 centiméteren keresztül).”
 • 9. madártej 2008. május 02. 09:49
  „Ilyen pofával max. a szibériai gulágon lenne a helye, mint brigadéros.”
 • 8. Ellenzéki 2008. május 02. 09:49
  „A jó Isten óvja meg Szeged városát attól, hogy ez a bukott fazon polgármester legyen ebben a városban!

  Bakó, nagyot nyaltál!

  g.f.
  Ma már ne igyál!”
 • 7. JoKo 2008. május 02. 09:11
  „Szeretem ezeket a csak a népükért aggódó talpig becsületes politikusokat. De hogy a rákban van az, hogy 33 éves korára ez az ember több pénzt szedett össze mint egy tudományos fokozatokka rendelkezől, nyelveket beszélő egyetemi tanár egész élete alatt ? A helyettese Cusi a börtönben ül, ő pedig nem tud semmiről. Néhány tízmillát lenyúltak a tudta nélkül. Ügyes.”
 • 6. Balázs István 2008. május 02. 09:10
  „Korrekt önnálló döntés.Nem ismertelek félre István
  Annó 2002-ben is azt tetted amit megmondtál.
  Csak egy baj volt eddig hogy nem lehetett megtalálni és közölni problémáinkat veled,remélem tööb időd lessz ezután a választópolgáraidra.”
 • 5. ejha 2008. május 02. 08:52
  „Még a szeme se áll rendsesen!!!

  kamuzik, bajok vannak szegeden, ezért jött le!

  cuslág ügy...
  ingatlanspekuláció a városban...

  ajajjaa”
 • 4. g.f. 2008. május 02. 08:51
  „Szerintem nagyon rendes ember. Ritka az ilyen a politikusok között. Igazán lehetne ő a polgármester Botka úr helyett.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változott a fóliarendelet

Balástya - Pontosan egy hónappal ezelőtt írtunk egy balástyai asszony kálváriájáról. A cikk nyomán… Tovább olvasom