Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ujhelyi: Orbánnak meg kell buknia 2014-ben

Szeged - Helyesen látott problémákra hoz rossz válaszokat a Fidesz, amely hamis ígérettel áltatta választóit - hangzott el a Baloldali Páholy Félidőben a Fidesz címmel rendezett fórumon. Somogyi Zoltán és Szigetvári Viktor értékelt.
Agresszivitás, értelmetlenség, felelőtlenség – e szavakkal jellemezte a két éve kormányzó Fidesz produkcióját Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző és Szigetvári Viktorpolitológus, Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadója, az MSZP kampánystratégája csütörtökön Szegeden. A Baloldali Páholy Félidőben a Fidesz címmel rendezett fórumot a Szegfű Klubban, a házigazda Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke volt.

– Ha van hibája Orbán Viktornak, akkor az: nem tartja be az ígéretét, hogy mást hoz, mint ami az elmúlt 20 évben volt Magyarországon. A valódi problémákat pedig nem látszik igazán megoldani – fogalmazott Szigetvári Viktor, aki a Fidesz-kormány két évét értékelő, Kisiklott forradalom című kötet egyik szerkesztője. A József Attila Alapítvány által támogatott könyvet a napokban mutatták be. Értelmetlenségről és felelőtlenségről azért beszél, mert úgy látja: helyesen látott problémákra hoz rossz válaszokat a Fidesz, például az önkormányzati rendszer reformjában vagy a földkérdésben. Szimbolikus dolgokban – mint a Nyírő-ügy – pedig a kormány megosztja az országot. Úgy, hogy közben gazdasági értelemben is kevesebb nyertese van a Fidesz politikájának, mint 2002-ben.

Ujhelyi: Orbánnak meg kell buknia 2014-ben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az agresszivitásnak van pozitív vetülete: az agilitás. Állítom: a Fideszben benne volt, hogy agilis politikai erő legyen. De a lerohanás politikája nemcsak a parlamentben működött, az emberekkel is. A kormány hamis ígéretet sugallt: azt, hogy a jólét jóindulat kérdése, és hogy eddig azért nem volt jólét, mert rosszindulatú politikai erő volt hatalmon. Ám azzal, hogy nemzetközi nyomásra nem tudta elengedni a hiányt, gazdaságpolitikai koncepciója felborult – értékelt Somogyi Zoltán.

Az ellenzék állapotáról Szigetvári úgy fogalmazott: „2010 kampányfőnökeként azt mondom, eredmény, hogy van még egy iroda, vannak itt emberek, nem esett szét az MSZP jobban, mint amennyire. Ilyen elnyomás mellett örülni kell, hogy vagyunk". Véleménye szerint „hogy életben maradt az MSZP, ez már egy csoda". Somogyi Zoltán hozzátette: az MSZP azóta erősödik, hogy Gyurcsány Ferenc elhagyta a pártot.

Ujhelyi István hozzáfűzte: „elképesztő hadjáratot indított ellenünk már ellenzékben Orbán Viktor, a teljes baloldal ellen. Hogy kormányon megcsinálják, amivel korábban lázították választóikat, szerintem őrült nagy veszély. Orbánnak meg kell buknia 2014-ben".

Géczi József Alajos egyetemi oktató, egykori országgyűlési képviselő zárszavában úgy értékelt: a Fidesszel kapcsolatban mindenre fel kell készülni, ami elképzelhetetlen.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. igazságkereső 2013. november 04. 15:52
  „István! A lerohanás politikája hűen tükrözi a bankok csalássorozatát, a devizát hírből sem látott "devizahitelesek" teljes tönkretételét!De Kedves Újhelyi István!Mit tettetek Ti ennek megszüntetésére 2002-2010 között,amikor is a bankok tobzódtak az indexálási trükkjeikkel és tettek teljesen tönkre közel másfél millió magyar polgárt?! Dr. Botka László úr, Szeged polgármestere miért nem tiltakozott a Parlamentben a magyarországi bankok indexálási trükkjei ellen, azaz a devizát hírből sem látott és forintban folyósított és forintban is törlesztett bankkölcsönök "devizaárfolyamon" történő banki követelések miatt?!!”
 • 93. papucsos 2012. június 11. 04:18
  „Nézzetek tükörbe mindannyian....Köszönjétek magatoknak,meg a derék két kiváló pártnak....Vagy normális emberek kerülnek be a parlamentbe v semmilyen....Hajrá!”
 • 92. Mil 2012. június 09. 12:19
  „89. v.imre 2012.06.08. 22:49

  A magánnyugdíjrendszer szétverését drágán fogjuk megfizetni évekkel később, amikor elkezd nyugdíjba menni ez a korosztály. Lényegében arról szól ez a történet, hogy a mostani nyugdíjasok juttatásait, népszerűségi okokból, megőrizze a kormány, a későbbi nyugdíjasok rovására..”
 • 91. Kisg 2012. június 09. 07:57
  „Jozko, nyitott szemmel olvastalak. Igazából a hangnem és az nem tetszett, ahogy írtál. Elegem van már a mindent felzabáló cinizmusból, abból, hogy az emberek irigyek más nyugalmára, boldogságára. Javaslom a kormány számára a nyugalom- és boldogságadó bevezetését! Aki nem él stresszes körülmények között, nem idegbeteg, ugyan, tegyük már meg neki, hogy megzakkanjon! Aki boldog (bármitől), ugyan, oldjuk már meg, hogy lehúzzuk a saját lelki nyomorunk szintjére a szemetet, nehogy már neki jobb legyen...

  "Én "lent" is, "fent" is elítélem az ingyenélést, a léhűtő életmódot, a lehetőségektől elrugaszkodó igényeket, a mások zsírján élősködést! Vallástól, pártállástól függetlenül!

  Ezt értettem, azért nem tértem ki sem társadalmi, faji csoportokra.

  Akik már hatalmon voltak - és ott csak a saját zsebüket tömték meg - elvesztették előttem a tekintélyüket!

  A mostaniak is azt csinálják, csak sokkal vérlázítóbb módon. A Gyurcsány-kormány lehet, hogy korrupt volt, lehet, hogy tömte a zsebét, de neked mindegy, hogy ha egy fegyveres rabló megállít este az úton, és nálad van az egész havi megélhetésre szánt pénz, mondjuk, 50 ezer, akkor "pénzt, vagy életet" felszólítással elvesz tőled 20 ezret, és elenged, vagy ugyanaz a rabló eléd toppan, "Ha ideadja, ami magánál van, nem bántom", aztán leüt a pisztoly agyával, összerugdos, elveszi mind az 50 ezredet, és még a ruhádat is leszedi... Ez a különbség a két kormány között. Mindkettő lopott, de az egyik sokkal többet, és túl sok a "hulla" utánuk, és még több lesz.
  Újhelyi István, Gyurcsány Ferenc és csoportja nem tartozik előttem a "csak bocsánatos bűnök elkövetői" közé.
  Olyan politikusokat szidsz és gyűlölsz, akiknek egyetlen bűne az volt, hogy nem megfelelő emberek közé keveredtek. Egy ember nem attól rossz, hogy olyan csoportban tartózkodik, ahol vannak rossz emberek...
  Véleményem szerint Újhelyi István és Gyurcsány Ferenc is remek emberek és jó politikusok. Sokan lennének ebben az országban boldogok, ha megint ők vezetnék... Csak hát mi vagyunk a csendes többség, aki nem ordít...”
 • 90. sobrij1 2012. június 08. 23:26
  „Megalapítom a Bizonytalan Szavazók Pártját (BISZAP). Ígérem, hogy a politikát kiírtom és hagyom élni az embereket.”
 • 89. v.imre 2012. június 08. 22:49
  „87.Power 2012.06.08. 21:06

  A nyugdíjak miatt válaszolok. 2010-ben, a kormányváltás évében a költségvetésből kb. 270 milliárd forinttal kellett volna kiegészíteni a nyugdíjalap hiányát, hogy az évben kifizetett nyugdíjaknak meglegyen az elszámolható költségvetési fedezete. De az EU parlament Bizottsága ehhez nem járult hozzá! Nem emlékszel? Nem emlékeztek erre a vitára? Ezért lett volna és lett több az államháztartás hiánya 3,5%-nál több, alakult úgy 7% körül. Orbánnak lépni kellett, hogy a nyugdíjalapba kerüljenek a befizetések az addig a nyugdíjkifizetésben szerepet, terhet nem vállaló magánnyugdíj pénztárak helyett. 2011-ben ez a különbözet teher az átlagfizetések éves emelkedése miatt 350 milliárd forint lett volna. Nem volt más választási lehetőség, újra kellett szabni a mellényt, újra kellett szabályozni a teljes nyugdíj jogosultság körét. Ez is olyan terület volt, amit bármilyen szinezetű kormánynak meg kellett volna lépnie. Valamennyi csatlakozott Kelet-európai országban hasonlóan ugyanez történt.”
 • 88. info 2012. június 08. 21:35
  „majd akkor lesz meglepi,ha elkezd csomagolni a merci és szuzi is -´oszt jónapot!-lásd telefongyár!”
 • 87. Power 2012. június 08. 21:06
  „86. v.imre 2012.06.08. 20:48
  "A korrupcióról. Ha valaki tud ilyenről, tessék feljelentést tenni a bíróságokon, a rendőrségen, vagy az ügyészségen"

  Szerinted Budai Gyula például feljelenti Orbánt a törvények által már egyszer megállapított nyugdíjak (szolgálati, rokkant) visszamenőleges elvételéért?”
 • 86. v.imre 2012. június 08. 20:48
  „85.skyzo50 2012.06.08. 20:12

  Nézd, a különadók dolgában az eurózóna tagállamai fele már bevezette náluk is, amit Orbán kitalált. Sőt, a tranzakciós adó bevezetését már Merkel asszony is támogatja az összes tagállammal együtt. Az adónemek vonatkozásában nehéz állást foglalnom (még a szakembereknek is) amiatt, hogy nagyon sok a kölcsönható összefüggés akár a családi, akár a vállalkozások kedvezményeit érintő részletekben. A földpályázatok dolgában aki hibát, vétséget lát, adott a jogorvoslat lehetősége, tessék a bíróságokhoz fordulni. És nem csak beszélni róla, úgy általánosságban. A földtörvényen még dolgozik a parlament, ezt a tényt is kérem figyelembe venni. Miért kellene az IMF és az EU minden óhaját figyelembe venni akkor, amikor az ottani parlamenti vitákat látva, hallva gyakran nem is ismerik a tényleges, de támadott törvényeinket? Hát ne legyen gerincünk? Miért ne szólhatnánk vissza, hogy kívánságaiknak nincs valóság alapja. A korrupcióról. Ha valaki tud ilyenről, tessék feljelentést tenni a bíróságokon, a rendőrségen, vagy az ügyészségen. Nekem az az állampolgár jut eszembe úgy 1994 körül, amikor már mindenféle nyugati tv kapható volt az üzletekben immár nem púlt alól, s mégis láttam, előttem történt pénzt adott a bolti eladónak, hogy megvehette a kirakott tévé készülék egyikét. A gondolkozás változáshoz az egyes emberek gondolkozásának is meg kell változnia, hogy a társadalom gondolkozása is megváltozzék.”
 • 85. skyzo50 2012. június 08. 20:12
  „73. Imre, konkrét példák, amik riasztják a befektetőket:
  - idéglenesre ígérik az ágazati különadókat, és most mégis tovább viszik őket
  - kevesebb adónemet, egyszerűbb adórendszert ígérnek, de csak nő az adófajták száma
  - járulékcsökkentést ígértek, de emelték 1,5%-kal
  - visszamenőleges jogalkotás
  - kisgazdaságoknak kiírt földpályázatok, amiket végül a nagyok nyernek (az elbírálás persze titkos)
  - gyors megegyezést ígérnek az IMF-fel, de aztán mégsem sikerül úgy elfogadni a törvénymódosításokat, ahogy mondták
  - az érintettekkel nem egyeztetnek a tervezett változtatásokról
  - a korrupció növekszik (pedig korábban sem volt kicsi): nemcsak hogy saját haveroknak adnak megrendeléseket, már a törvényeket is rájuk szabják
  (És ezek most csak a vállalkozásokat is érintő dolgok voltak, magánembereknek is jut bőven a jóból.)”
 • 84. studyfy 2012. június 08. 20:06
  „v.imre, olvasva eszmefuttatásaidat, sok mindenben igazad is lenne, csak egy alapvető dolgot nem veszel figyelembe. Magyarország mikor belépett az Unióba, nagyon sok jogkötelezettséget vállalt. Ezek betartását vállaltuk, ez volt a belépés feltétele. Most ezt el akarod feledni. Csak arra emlékszel, ami neked szimpatikus. Az EU meg mindenre. És ezt kéri betartani. Próbáljál tárgyilagos lenni és akkor rájössz, hogy sokkal nagyobb a baj, mint ahogy Matolcsy a CNN-nek lefestette: "Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára."”
 • 83. orszagzaszlo936 2012. június 08. 19:30
  „69 csonakos

  Épp tinik voltak? És akkor mi van? A gengszterváltás 1989-ben kezdődött, s csak rablók, banditák, tolvajok álltak a politika és a gazdaság élén, sokszor olyanok, akik a korábbi gengszterbandából lettek jó bolsevikból kiváló kapitalisták egyik pillanatról a másikra! Elloptak egyes számítások szerint a nemzeti össz vagyonból 4000 milliárdot, nagyobb földbirtokokkkal rendelkeznek, mint ahogy tanultuk anno a "horthyfasiszta nagybirtokos osztály"! 1989-től a volt rezsim és a jól helyezkedők filléreken megváltott százmilliókat loptak a közösből, Ziegheili Pistike és a hasonszőrűek elindultak a lopjuk el amit még lehet úton, orbánviktorka és liberális cégéből népnemzeti színekben tündöklő brigantik lettek. És a lenti szintektől az állami posztokig szabad rablásba torkollott minden, ami ma is tart. S miközben milliós tételű pénzeket keresnek a parlamentben semmit tevők, a gazdaságot megnyomorító bankok és multik, szolgáltatók vezetői dúskálnak, miközben a lakosságból egyes számítások szerint 2,5-3 millió ember él létminimum alatt és 400 ezer gyermek éhezik nap mint nap! Vissza kell venni az ellopott földeket, minek egy családnak több száz vagy ezer hektár? Offshore cégek tömkelege? Miért kap egy soha semmit sem dolgozó politikus,legyen bármelyik pártban is, főleg ha a gengszterváltás után nőtt fel és csak ezt tette világ életében, milliós nagyságrendű fizetést, miközben a választói éheznek, nem tudják a számlákat, a hiteleket fizetni? Miért nincs állami kézben az összes stratégiai fontosságú szolgáltatás, lásd Izrael ( gáz, víz, villany)? Miért kell a jó magyar földön gaznak nőni, s nem termelünk annyit , hogy az élelmiszerek jelentős részét ne a selejt nyugati, déli államokból hozzuk be, legyen az zöldség, gyümölcs , hús, cukor? Mert az EU azt mondja, az önmaguknak az úr megszólítást követelők asszisztáltak/nak ahhoz, hogy így is maradjon, mert nem számít a magyar nép sorsa semmit, csak a saját önös érdekeik. S aki később került a rendszerbe ugyanúgy felelős ezért, mint aki kommunista volt,aztán MDF-es lett s most a Kisgazdák után pl: a Fideszben politizál ( ez képletesen írtam, mert ezt lehet látni, köpönyegforgatás minden szinten, csak a havi 1 misi megmaradjon). Amikor egy állam a multik ( bank, áruházláncok, szolgáltatók) érdekeit tartja fontosabbnak a lakosság érdekeinél nagy a baj! A munkahelyeket szándékosan tönkretették (lásd 70. hozzászólást), a lakosság fiatal részének java el akarja hagyni az országot, mert nincs munkahely, s ha van, ugyanazért a munkáért 600 km-el arrébb 5x annyit kap. Mi tartaná itt? Hol itt az 1 millió munkahely? Munka, jólét, lehetőségek? Hacsak nem politikus, celeb vagy már orozott vagyon "jogos" örököse, semmi. Ha én nem 45 lennék 2 gyerekkel, akkor már odalennék Togoban!
  :) POGO IN TOGO! :)

  Isten óvjon minket ezektől a semmirekellőktől, mert ha nem, csak a vas és vér marad, ami rendet tehet ebben az országban.

  MOST JÖHETNEK AZ OKOS HOZZÁSZÓLÁSOK!”
 • 82. csonakos 2012. június 08. 19:00
  „81. SP 2012.06.08. 18:25
  Ezt mond azoknak akik nem tudnak a gyerekeiknek enniadni Borsodban, vagy Baranyában! Ők már ezt nem hiszik el!:(”
 • 81. SP 2012. június 08. 18:25
  „Ha maradt volna az a 8 éves
  rendszer nagyobb bukta van, tovább növekvő államadóssággal.

  Két rossz
  közül a jobbik rossz a Viktor rendszere.”
 • 80. Power 2012. június 08. 18:19
  „"Képviselőink" számára nem volt és soha nem is lesz válság... módszerváltás ide, vagy oda a saját fizetésüket mindig megszavazták.”
 • 79. achilleus 2012. június 08. 17:56
  „"Somogyi Zoltán hozzátette: az MSZP azóta erősödik, hogy Gyurcsány Ferenc elhagyta a pártot."

  Ezzel nem lehet vitatkozni. Óvatosan jegyzem meg, talán ha már 2006-ban megtörtént volna, mondjuk amikor az őszödi beszéd elhangzott, /Ujhelyi úr tiltakozott-e?/ de legkésőbb, amikor az nyilvánosságra került, akkor nem kellene olyat állítania Szigetvári úrnak, hogy "ilyen elnyomás mellett örülni kell, hogy vagyunk". (Meg kell az ezzel kapcsolatban viszont jegyeznem, olyan félholtra vert szocialista képviselőt egyet sem látok, mint ami Révész Máriusz képviselővel megtörtént, pontosan azokban az időkben, amikor nevezett pártgyengítő Gyurcsány Ferencnek útilaput kellett volna kötni a talpára, ehelyett az egész képviselőcsoport bizalmat szavazott a most DK-s úrnak.)”
 • 78. jozko 2012. június 08. 17:48
  „75.kisg:

  Kapcsold le a túlterhelést - és szép nyugodtan cseréld ki azt a biztosítékot.
  Ne tegyél be nagyobbat - nem kell a "rendszert " - úgy értem, a szervezetedet - túlterhelni!
  Ha kérhetlek, nyugodtan olvasd végig még egyszer a hozzászólásomat /# 53.hsz/

  Eszemben sincs , nem áll szándékomban korlátozni senki egyedülléthez való jogát!
  És "összeboronálni" sem akarok senkit senkivel!
  Viszont együtt kezelem a jogokat, a lehetőségeket és a kötelességeket.
  Csupán erről van szó.
  És ha odafigyelsz a hozzászólásaimra, feltünhet:
  Én "lent" is, "fent" is elítélem az ingyenélést, a léhűtő életmódot, a lehetőségektől elrugaszkodó igényeket, a mások zsírján élősködést!
  Vallástól, pártállástól függetlenül!
  Akik már hatalmon voltak - és ott csak a saját zsebüket tömték meg - elvesztették előttem a tekintélyüket!
  Igyekszem nem csak a látszat szerint dönteni - tévedek iks néha, és van kevés kivétel is.
  Újhelyi István, Gyurcsány Ferenc és csoportja nem tartozik előttem a "csak bocsánatos bűnök elkövetői" közé.
  Elítélni nem nekem kell és nem is én fogom őket.
  A véleményemet viszont nem rejtem véka alá.”
 • 77. Anmari51 2012. június 08. 17:44
  „Anmari51
  A néhány közgazdász, pü. szakember hozzászólásán túl most is csak a rosszindulatú frusztrált ráérők szidják Dr Újhelyi Istvánt! Fölösleges egymást ennyire sértegetni, van még 2 év a következő választásig és van idő új magasan kvalifikált pénzügyi&gazdasági&jogi ismerettel rendelkező értelmiségi akikből megalakulhat egy kormányváltó párt. Már körvonalazódik és ők már tudják, hogy kompromisszumot fognak kötni a mostani ellenzéki pártokkal együttműködés céljával és lesz, kell hogy legyen változás! Az is tény nem lesz könnyű dolguk, de ha gyűlölködés, vissza mutogatás helyett az ország érdekében elérik és be is tartják amire vállalkoznak van esély arra, hogy jó irányú változás lesz! Gazdaság megerősítése, munkahelyteremtés elősegítése, vállalkozások beruházási hitelhez juttatása a bankszektor megerősítése, bizalom vissza állítása. Progresszív adózás vissza állítása, AB & MNB monetáris politika független működésének biztosítása. Igazszágszolgáltatás függetlenségének biztosítása. Természetesen tudjuk nem egy-két év alatt jön létre a tejjel, mézzel folyó kánaán nagyon sok az ország adóssága a könnyű & feldolgozó ipar jelentős része fel lett számolva a 90-es évek elejétől amíg csak volt mit privatizálni, a mezőgazdaságunk sincs jobb helyzetben. Legyünk optimisták még akkor is ha ma már kb. 4 millió honfitársunk él nyomor közelében, mert nincs munkalehetőség nem tudják fizetni a rezsit és hiteleiket megalázó közmunkabérből és segélyből élnek.”
 • 76. TrombiFrédi 2012. június 08. 16:45
  „"Orbán Viktronak buknia kell...", de a "díszes páholy elóadói" is követhetnék, mert agresszivitásban, gyűlölet-, negatív kampány terén nekik sem kell messzire menni...egy kis riogatás "fasiszta terror veszély, stb..." Ezt sem kellene feledni...Mert nem csak az a fontos, hogy mit mond, hanem ki mondja!!!”
 • 75. Kisg 2012. június 08. 15:55
  „Azért ez kiverte nálam a biztosítékot... Hogy az egyedüllét luxus... Képzeld, én is egyedül élek tanácsiban, mert az idegbeteg láncdohányos anyám mellett nyugodtan megfulladhattam volna. Asztmás vagyok ugyanis... Még ettől is boldog vagyok, mint majom a farkától. Rajtam élte ki az összes frusztrációját, hogy a családját elmarta, senki nem áll vele szóba, rá is mentem negyven éves koromra az állandó lelki terrorra. Én sem tudom fenntartani az önkormányzati lakást, de vagyok annyira becsületes, hogy nem állok össze senkivel csak azért, mert "együtt könnyebb". Hadd ne azért éljenek már együtt emberek, hadd ne azért szülessenek már gyerekek, hogy anyagilag könnyebb legyen! Amúgy ha jól tudom, az amerikai alkotmányban benne van az egyedülléthez való jog... Az, hogy kényszerből együtt kell élniük embereknek, senkinek nem jó, csak az államnak. Normális világban egy ember önmagát fenn tudja tartani.”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szóban, emelt szinten: megkezdődött az érettségi utolsó fordulója

Elkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. A Deák Ferenc Gimnáziumban jártunk, ahol a matematikának és az angolnak futottak neki a diákok. Tovább olvasom