Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Újjáéled a Szegedi Mamut

Egy szegedi növénynemesítő, még a hatvanas években, létrehozta a Szegedi Mamut nevű kajszibarackfajtát. Aztán egy ceglédi nemesítő – a szakmában magasabb beosztású – létrehozott egy hasonló, másik fajtát, és elérte, hogy a szegedi fajta állami elismerését visszavonják. Ma az egykor országszerte termesztett Szegedi Mamutot a Csemete Természetvédelmi Egyesület igyekszik újra elterjeszteni – legalább a városban.
A 85 éves Foki István, a Szegedi Mamut ábrájával. Fotó: Frank Yvette
Évtizedes kutatómunka, amíg egy gyümölcsész létrehoz egy-egy, a korábbiakhoz képest valamiben jobb, új gyümölcsfajtát. Ilyen a Szegedi Mamut nevű kajszibarack is, amit Foki István, az egykori Dél-alföldi Mezőgazdasági Kutatóintézet – ma: Gabonatermesztési Kutató Kht. – főkertésze hozott létre a hatvanas években.

Nem magától tűnt el

A nyolcvanöt esztendős, nyugalmazott főkertész, üzemmérnök örül annak, hogy a Csemete Természetvédelmi Egyesület illetékese – mint nemrég megírtuk – úgy nyilatkozik: az egyesület a különféle régi magyar gyümölcsfajták között a Szegedi Mamutot is igyekszik újra elterjeszteni Szegeden. Ugyanakkor a nemesítő fölhívja a figyelmet: ezt a fajtát ő hozta létre, s egyáltalán nem „magától" tűnt el a köztermesztésből.

– Én a Szegedi Mamutot 1960-ban kezdtem kinemesíteni Kovács Imre Dunántúlon tevékenykedő főkertésszel együtt. A fajta 1972-ben kapott állami elismerést – beszéli Foki István. – Ragyogó tulajdonságokkal rendelkezett a Szegedi Mamut, nagy termetű, nagy C-vitamin- és cukortartalmú volt, s a szállítást is jól bírta. Kedvező sajátságai folytán elterjedt az egész országban – ismerteti az idős gyümölcsnemesítő.

Visszavonták az elismerést

A kedvező időszak azonban csak a kilencvenes évek végéig tartott. Mert közben a ceglédi kutatóintézet akkori igazgatója kinemesített egy másik fajtát, a Ceglédi Óriást, és szorgalmazni kezdte: az ő fajtáját ismerjék el államilag, a Szegedi Mamut elismerését pedig vonják vissza. – Miután ő igazgató volt Cegléden, én pedig csak főkertész Szegeden, el is érte célját. Szakértők ugyan megígérték, hogy kijönnek a helyszínre, tanulmányozni a Szegedi Mamutot, de nem jöttek ki. Csak egy értesítés jött, mely szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Szegedi Mamut kajszibarackfajta állami elismerését visszavonja – emlékszik Foki István. A Ceglédi Óriást azóta is termesztik, a Szegedi Mamutot azóta sem...

Salamoni döntés

Egy meggyfajtát is kinemesített annak idején: a Szegedi Rubint. S ez az eredményt is megsemmisült. – El sem jutottam az engedélyeztetésig, mert mire rá került volna a sor, egy pesti kutatóintézetből is bejelentettek egy hasonló fajtát. Én akkor kifogással éltem, mire az illetékesek – salamoni döntéssel – mindkét fajtát törölték, az enyémet is és a pestit is. A továbbiakban már nem tudtam foglalkozni az üggyel, akkoriban mentem nyugdíjba – emlékszik vissza az idős gyümölcsnemesítő.

De azért létezik gyümölcsfajta, melyet szintén ő nemesített ki, még 1969-ben – ez pedig egy őszibarack, a Szegedi Arany. Ilyentájban, szeptemberben érik, hatalmas gyümölcsű, magvaváló, konzervgyári célra, befőzésre kitűnő. Lédús is, ám szárazanyagtartalma is van annyi, hogy könnyen lehessen szállítani. S azóta is elismert államilag.


Küzdelem, gyümölcsfronton

Foki István kilenc hónapig harcolt a szovjet fronton a II. világháborúban. Ahogy vonult vissza a magyar hadsereg, ő is jött vissza. Budapesten került fogságba, s huszonkilenc hónapot volt hadifogoly, Moszkvától északra. – Megjártam a poklot – emlékszik vissza. Arra azért ő sem gondolt: miután kiszabadul a fogságból és visszakerül Magyarországra – gyümölcsfronton is elkezdődnek a küzdelmek. 

Olvasóink írták

  • 1. Szöllősi Károly 2008. október 30. 17:23
    „Nekem évek óta nagyon nagy vágyam,hogy hozzájussak egy szegedi mamut csemetéhez.Egy ismerősömnél Nagymágocson találkoztam a fajtával,talán szerelem volt első kóstolásra!Mostanra adatott meg a saját kertesház,bizosan éke lesz a kertemnek még az ősszel 1-2 példány.Minden tiszeletem az öné Foki úr!Tiszelettel És köszönettel Szöllősi Károly”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom