Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Újjáéledt az újszegedi liget

Egyre többen fedezik fel újszegedi ligetet. A társasági élet és tömegsport színhelyén idősek és fiatalok jól megférnek egymás mellett. Az emberek sétálnak, piknikeznek, futballoznak, trécselnek, olvasgatnak.
Élet a ligetben: sportolnak, sétálnak, levegőznek a szegediek. Fotó: Frank Yvette
Szeged tüdeje, az újszegedi liget hasonlít a New York-i Central Parkra, Manhattan szabadidős óriás kertjére. Csak kisebb. Egyre többen fedezik fel újra a ligeti élet üdítő varázsát. A hivatásos sportolók, elsősorban gyaloglók, hosszútávfutók, triatlonosok és kézilabdások már évek óta kihasználják kitűnő adottságait és edzéseiket előszeretettel tartják a friss levegőn. Az egészségükre valamicskét is adó környékbeliek is rendszeres szereplői a ligeti nyüzsgésnek. Kálmán Piroska barátnőjével, Katona Renátával hetente kétszer köröz a sétányon. Alkalmanként három-négy kilométert kocognak, majd levezetésként sétálnak még negyed órát.

– A pihenő alatt van idő pletyizni. Inkább itt jövünk össze, mint a cukrászdában, ahol csak híznánk a sütiktől – mondják a középkorú hölgyek. A kocogók általában a megjelenésükre is adnak. Követik a sportruházati divatot, de a lényeg a jó cipő – állapítja meg Kiss Olivér, aki fél évente cseréli csukáit. Igaz a fiatal férfi heti száz kilométert fut.
A hatalmas füves területre egyre többen járnak piknikezni. Pokróc, kosár a kerékpár csomagtartójában is elfér. Távolabbi városrészekből is szívesen jönnek, a zöld környezet, a csendet megbontó madárcsicsergés vonzza az embereket. Többen viszont azt kifogásolják, hogy egyre több a kutyaürülék a füvön. A futballozókat és a baseballosokat azonban egy-egy barna gombóc abszolút nem zavarja. Két-két trikóval kijelölik a kaput és mehet a játék. Füredi Gáborék azt mondják, jobban szeretik a füvet, mint a bitumenes dühöngőket, mert a lábuk nem fájdul meg, és ha elfáradnak, jókat lehet heverészni az ősgyepen.

– Dumálunk, osztjuk az észt. Néha jön egy gitáros haverunk és napnyugtáig énekelgetünk – mondják az egyetemista srácok, akik bevallják: sötétedés után nem szívesen járnak a ligetben, hiszen a lámpák nem adnak elég fényt. Nem egy gyanús alak ólálkodik ilyenkor a fák árnyékában.

Újabban igen sok idős ember sétálgat, olvasgat itt. Többen hiányolják a hírlapárus bódét és rámutatnak az aszfaltburkolat hiányosságaira is. Kádár József és felesége nosztalgiával gondol azokra az időkre, amikor még rózsalugasok között sétálgattak. Azt javasolják, legalább a liget egy részén állítsák vissza az eredeti környezetet. Ehhez viszont a nagy szabad területen hanyagolni kellene a koncerteket és a vurstlit, mert a rendezvényeken a tömeg a rózsák nagy részét mindig kitapossa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig adtak haladékot a háziorvosok

Az Országos Mentőszolgálat ígérete szerint a hét végéig kifizetik a szegedi háziorvosok elmaradt… Tovább olvasom