Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Újjászületett a művelődési ház

Ruzsa - 52 millió forintból felújították a ruzsai művelődési házat. Itt kell keresni ezentúl a teleházat és a könyvtárt is.
– Ha valami megszületik, egyúttal valami el is múlik – fogalmazott a felújított ruzsai Móra Ferenc Művelődési Ház hétfői avatásán Sánta Gizella polgármester. Az Intelligens Faluért Egyesület az önkormányzattal összefogva közel 44 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre. Önerőre nem volt szükség, a község mégis 8 millió forintot áldozott saját pénzéből a renoválásra, hogy minél teljesebb legyen az átalakítás.

– Mi született? Átalakították a külső homlokzatot. Új a nagyterem parkettája és mennyezete, felújították a villanyhálózatot, a fűtést, és új a festés is – mutatta Vörös Tiborné intézményvezető a rendezvények helyszínét. Az épület 150 négyzetméterrel gyarapodott. Beköltözött a teleház; 19, többségében új számítógéppel várja a betérőket. Végleges szobát kapott a falugazdász. Bővült a könyvtár; a 16 ezer kötet között böngészni és olvasni is tágas, hangulatos környezetben lehet. A beköltözés óta hat munkatárs dolgozik egy fedél alatt. Régi-új helyükön tartják a jóga-, a néptánc-, a gerinctorna-, az aikidofoglalkozásokat és az ifjúsági klubot. November 7-étől ingyenes kézműves-foglalkozás is indul.

Sánta Gizella polgármester és Vörös Tiborné intézményvezető (balról) a megújult kultúrház nagytermében. Fotó: Frank Yvette
Sánta Gizella polgármester és Vörös Tiborné intézményvezető (balról) a megújult kultúrház nagytermében.
Fotó: Frank Yvette

– Mi tűnt el a renoválás során? A 46 évvel ezelőtti hangulat, szívemhez nőtt a nagyterem parkettája. Annak idején a belső énem egy darabját is beleépítettük a házba. De nem bánom, gyönyörű intézmény született – emlékezett az első igazgató, Rakonczai János, aki hat éven át „lakott" a kultúrházban. – Ahhoz, hogy a 4000 lelkes településen mindenkinek teljesüljön a kívánsága, napközben szerveztem, előkészítettem, este részt vettem a programokon. Itt tartottuk a téeszek zárszámadásait, minden hétvégén báloztunk, lakodalmaknak adtunk helyet, próbált a citerazenekar és a tánckar. Annyira beletanultam a szalontáncokba, hogy a végén én is foglalkozásokat hirdettem. Jó kedélyű emberek laktak és laknak itt, baráti a viszony, ha segítségre volt szükség, vagy közönséget szerveztünk, senkit nem kellett nógatni, mindenki jött magától.

Olvasóink írták

  • 1. mgabca 2011. október 26. 22:11
    „Gratulálok! A Szülők bálján én is itt fogok táncolni Önökkel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberre kész a kerékpárút Kisteleken

Kistelek - Épül a kerékpárút a város belterületén az 5-ös számú főúttal párhuzamosan, Kistelek déli… Tovább olvasom