Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Újra akcióban a Tolvajkergetők

Budapest, Szeged - "A Tolvajkergetők virágokat mutatnak be, és az időjárásról is szó esik" - olvasható az önjelölt bűnüldözők újraindult Facebook oldalán. A szegedi csoport segítségével a közelmúltban Szabadkán is megalakult a Tolvajkergetők helyi közössége.
A Tolvajkergetők Facebook-csoportjának újraindult oldalán ez olvasható: „A Tolvajkergetők nem önbíráskodnak. Virágokról és az időjárásról beszélgetünk, és nem bántunk senkit. Peace!"

Mint megírtuk, oldalukat június elején törölte a Facebook, miután Hódmezővásárhelyen egy Nádtető utcai családi házzal kapcsolatos jogi vita odáig vezetett, hogy a Tolvajkergetők egyike gázpisztollyal rálőtt a vásárhelyi Borbás Zoltánra, a helyszínre nagy erőkkel kiszállt a rendőrség, kommandósok vonultak föl. Az ügyben a csapat vezetője, Polgár Tamás ellen indult büntetőeljárás súlyos testi sértés bűntett kísérletének gyanúja miatt. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint még mindig „folyamatban van a nyomozás".

A történtek után mindössze néhány nappal újraindult az oldal. A csoport néhány évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét. Mint honlapukon írják, megunták a biciklitolvajok pofátlanságát, a rendőrök tehetetlenségét, ezért műholdas jeladóval felszerelt csalikerékpárral buktatják le a tolvajokat. 2009-ben kezdtek kísérletezni a GPS jeladókkal. Az oldalnak jelenleg 55 ezer 500 kedvelője van.

A csoport ténykedése többször váltott ki ellentétes reakciókat. Rendszeresen közlik bűncselekmények vélt vagy valós elkövetőinek nevét, lakcímét és fotóját a Facebookon. Dovalovszki András, a társaság szegedi szervezetének alapítója azt mondta, a fotók közzétételének társadalmi hasznossága nagyobb, mint egy ember személyiségi jogainak sérelme. Elmondta, segítségükkel a közelmúltban egy besurranó tolvajt kaptak el a rendőrök. A fiatalember még áprilisban surrant be egy Bécsi körúti pizzériába, ahonnan hátizsákot lopott el. A szegedi tolvajkergetők oldalukon nyilvánosságra hozták a biztonsági kamera felvételeit, majd a facebookozók segítségével néhány órán belül azonosították az elkövetőt.

Két hete Szabadkán tartott közönségtalálkozót a Tolvajkergetők szegedi csapata, ahol előadáson meséltek eddigi tapasztalataikról, bemutatták a tettenéréseikről készült felvételeket, beszéltek a kulisszák mögötti folyamatokról, és több, eddig nem látott hang- és videofelvételt is megosztottak az érdeklődőkkel. Budapesten és Szegeden kívül több nagyvárosban, határainkon kívül pedig Kolozsváron és Szabadkán működik a közösség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos a forgalom Röszkén

Vasárnap estére megszűnt a várakozás a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő oldalán. Tovább olvasom