Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Újra divat a stafírung

Tolltisztítónak álltunk egy tápéi műhelyben, és végignéztük, hogyan születik újjá a régi párna és paplan.
Péntekné Erikának egy hosszabb nap végére már nem csak a háta tollas. Fotó: Schmidt Andrea
Reggel nyolc óra. A tápéi családi tolltisztítóban kezdődik a „rendelés". A tulajdonos, Király Soma szervezi az üzletmenetet. Több lábon áll a vállalkozás, tizennégy éve nyitották a tollboltot, pár éve vette át édesanyjától. Ő tanította be az egyetlen alkalmazottat, Erikát.

A műhelyben példás a rend, a polcokon gazdára várnak a nejlonba csomagolt párnák, paplanok, dunnák. Használt tollat nem vesznek. Ha a tölteléket ki kell egészíteni, új libatollat vásárolnak. Miattuk nem pusztul el egyetlen szárnyas sem, mert csak a libák hasa aljáról ritkítanak friss tollat – tavasszal, a nevelőben.

– Vár a munka, nem tollászkodunk sokáig. A toll huzatát nevezzük cihának vagy anginnak, mindegy. Bele viszont korántsem egyforma toll kerül, párnába a keményebb és nagyobb való, hogy tartása legyen, paplanba pedig a kisebb, meg a pehely – magyarázza Péntek Zsoltné Erika.

Érkezik az első megrendelő. Magyari Zsolt az üdülőtelepről hoz három párnát, megszívta magát nedvességgel az áradáskor. Erika az ügyfél előtt hasítja fel a párnát egy sniccerrel.

– Nem, nem cihába varrt bankjegyeket keresek, ellenőrzöm a tölteléket – nevet Erika. Nem talált még semmit, de főnöke, Soma édesanyja egy párnába véletlenül beleejtette a karikagyűrűjét, egy másikba meg belevarrta a karkötőjét. Lehet, hogy most is jókat alszik rajta valaki. A toll jó – mint általában –, vagyis felhasználható a kilencven százaléka. Erika leméri dekára: egy nagy és egy kispárnára elég. Az ügyfél cihának való anyagot választ, Erika kiszámolja az árát. A kuncsaft távozik, Erika megvarrja a huzatot, mi Somával beállunk tollforgatónak. Kibontjuk a huzatokat, és egy tollszívóval betöltjük a nagyra nőtt mosógépbe.

Évi kétmillió kiló toll

Magyarország egyik legnagyobb tollfeldolgozó üzemét működteti tizenhat éve Klárafalván a Németh Toll Kft. A 10 ezer négyzetméteren üzemelő öt mosóvonalon és a nyolc osztályozógépen évente 2 millió kiló toll halad keresztül. Biológiailag lebomló vegyszerekkel mosnak, majd többször öblítenek. Összesen 3 millió kilót osztályoznak betöltésre készre. A toll nagyobb hányadát külföldön értékesítik, de helyben is vállalják a bértöltését.

– Nem vízzel dolgozunk. Szárazon forgatjuk át a tollat, hogy a gép kirostálhassa a hulladékot – javít ki. Kint harmincfokos a hőség, de bent sem kevesebb. És hozzá még a gép is zakatol. A huszonöt perces program forró vízgőzzel csírátlanít, végül szárít. A friss toll puha, fehér, sokkal többnek látszik, mint volt. Erika közben kész a varrással. A párnát pillanatok alatt megtölti, de a kedvünkért készít még egy paplanhuzatot is. Látványos, mert huszonnégy varrott kazettából áll, azokat kell feltöltenie egyenként. Öt-hét deka tollat számol egy részbe. Mér, tölt, igazít – száll a pihe. Végső „tollvonás": a szegélyek levarrása és kész. Csomagolás előtt, mint Holle anyó: Erika felrázza paplant és a párnákat. Jöhet a következő. Délután ötig nincs megállás.

– Megtollasodni? – A cégtulajdonos nevet a kérdésemen. A tollüzlet tisztességes megélhetést jelent. Van igény a használt ágynemű tisztítására. Ki gondolta volna, hogy újra divatba jön a kistafírozás. A nagyszülők átszabatják a régi garnitúrát, és odaadják nászajándékba vagy éppen ballagásra. Egy garnitúra kijön már 10-12 ezer forintból. A keresletet mutatja, hogy a tápéi műhelynek már a szegedi konkurenciája is bontogatja a szárnyát, és hirdetik magukat más tollfelvásárlók is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom