Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Újra elindulhat a Bárka

Szeged - A tervek szerint jövő tavasszal újra kinyit a legendás Bárka étterem: már csak egyetlen engedélyre van szükség ahhoz, hogy elkezdjék a 40-50 milliós felújítást. A régi étlap magyaros kínálata mellett szerb ízekkel is várják a vendégeket.
Bár az idei karácsonyra tervezték, csak jövő tavasszal nyílik meg újra a több mint hat éve bezárt Bárka étterem. Mint megírtuk, a legendás szegedi kisvendéglőt Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakozó vette meg januárban bruttó 24 millió 850 ezer forintért.

– Nemrég elkészült az összes szakértői vélemény, megkaptuk a szakhatósági engedélyeket. Natasáék jövő héten jönnek vissza a nyaralásból, utána az építésügyi hatósághoz is beadjuk a dokumentumokat. Már csak erre az engedélyre van szükség a felújítás elkezdéséhez – mondta a hosszadalmas előkészítésről Csonka Gábor, Janics menedzsere, aki a Bárka megnyitásában is segédkezik. Az engedélyek beszerzése többek közt azért húzódott ilyen sokáig, mert a több mint százéves épület városképi védettségű, így például még azt is meghatározták, milyen színű lehet az ablak vagy az ajtó – mondta el Csonka Gábor.

Janics Natasa anyukája tanít majd szerbül főzni. Fotó: Frank Yvette
Janics Natasa anyukája tanít majd szerbül főzni.
Fotó: Frank Yvette

Janics Natasa és vőlegénye, Csányi Szilárd – aki a Bárkát üzemeltető cég ügyvezetője – jelenleg Törökországban tölti közös vakációját. Mivel az ingatlan kulcsa az ügyvezetőnél van, ezúttal belülről nem láthattuk –, de Csonka szerint pontosan ugyanúgy néz ki, mint három éve készült fotóinkon.

A felújítás – amire főként a belső terek szorulnak rá – 2-3 hónapot vesz igénybe. A homlokzat renoválásával legkésőbb tavaszra szeretnének végezni. A tervek szerint a régi pados-boxos elrendezést megváltoztatják, az étterem egészében asztalok és székek lesznek, a mosdó és a kiszolgálóhelyiségek az emeletre kerülnek. A nagyjából 200 négyzetméteres ingatlan felújítása és berendezése a menedzser számításai szerint 40-50 millió forintba kerül.

A régi berendezésből már csak egy díszhorgony maradt. Fotó: Frank Yvette
A régi berendezésből már csak egy díszhorgony maradt.
Fotó: Frank Yvette

A házias, magyaros ízeket kínáló étteremben – ahol Janics sportrelikviái is helyet kapnak – a régi dizájn és étlap fogadja majd a vendégeket. A falatozni vágyók a kajakozó kedvenc szerb ételeit is megkóstolhatják. Ezek elkészítésének fortélyait Janics Natasa édesanyja – aki képzett szakács – tanítja majd be a vendéglő séfjének – árulta el Csonka Gábor.

Hat év hercehurca

2002. január 7-én zárt be a Bárka, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant. Bérlőként viszont nem akart költeni az elöregedett épület felújítására. 2004 augusztusában a vendéglős beperelte az IKV-t elmaradt haszna miatt, majd a pert 2005 novemberében megnyerte. A bíróság 9 millió forintot ítélt meg kártérítésként: döntésük szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. 2006 márciusában egy budapesti cég 33 millió 250 ezer forintos licittel elnyerte az üzemeltetés jogát. Áprilisban ismeretlenek feliratot festettek a Bárka falára: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!" A pesti cég májusig nem fizette ki az üzemeltetői jogot arra hivatkozva: az IKV nem értesítette őket a lakók ellenállásáról. Emiatt újra eladósorba került a vendéglő, amit Janics Natasa 2008. január 7-én vásárolt meg.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. lolaszeged 2008. október 07. 00:30
  „Regi, legendas hely, - sok sikert a tulajnak, - mindannyiunk erdekeben!:)”
 • 40. N.N.N. 2008. október 06. 22:55
  „39-nek:

  valami "menedzser"!

  (Tudod, azok a tipusok, akik sokat dumalnak,de maguk nem tesznek semmit!!
  Csak a penzt kaszirozzak!!!!).”
 • 39. sanyi1 2008. október 06. 22:39
  „Ki is ez a Csonka? Én arra is emlékszem.”
 • 38. A Barkaban... 2008. október 06. 21:22
  „....1978 juliusban voltam utoljara, de elötte a 70-es evek elejen sokat!
  A "Mora"-ban ha diszko, vagy elö zene volt (pl. a Kristaly-együttessel)
  a Barka-----egy muszaly volt!!!!!!!!!”
 • 37. kaky 2008. október 06. 21:03
  „nagyon sok arra a barna - sosedolgozó - cigó... janicséknak előre is sok erőt kívánok!”
 • 36. szilva24 2008. október 06. 20:48
  „kedves manci!

  hihetetlen gusztustalanok ezek!
  ennyiből ugyan hány névtelen följelentő lehet?
  szerintem sok.
  mikor és miért kaptak szócsövet a tahók!”
 • 35. egy Pick-es pikkelő 2008. október 06. 20:16
  „Nem tudom a sok hozzászoló tud olyan éttermet (vendéglőt) említeni itt Szegeden ,ahol az emberek HÉTKÖZNAP is sorban állnának azért, hogy bejussanak egy jó kis ebédre vagy vacsira(?)
  Na mert ha nem ,akkor lehet eldugulni..., ugyanis a Bárkának azért volt TÉNYLEG jó híre , mert nem csak olcsón (viszonylag a többi sznob étteremhez képest), hanem finom ételek is voltak...(nem beszélve a Pick Maros utcai dolgozói is szívesen jártak oda , a munka idő után: enni és sörözni )...!!!”
 • 34. TELSTAR 2008. október 06. 20:08
  „Igen, pont erre számítottam: "jaj, de jó, hogy lesz kockásabroszos kisvendéglő pacallal..."
  Ne reménykedjetek. Úgyse lesztek még egyszer húszévesek...”
 • 33. Sziszkó2 2008. október 06. 19:49
  „A Sajtos hús az király volt, gyerekkoromba rengeteget jártunk oda, a szakácsnő már ismert bennünket és amikor meglátott tudta, hogy az öcsém és én tuti sajtoshúst eszünk.
  Anyukám addig rimánkodott neki, hogy megkaptuk a receptet, a mai napig a család kedvence és hódítjuk vele a vendégeket is.
  Ha kinyit és lesz sajtoshús én tuti bemegyek és nosztalgiázok:)”
 • 32. P.Gergely 2008. október 06. 19:14
  „Utolsó kilenc hozzászóláshoz: örülök, hogy vannak még normális emberek a városban, normális hozzászólók a fórumon.

  :)”
 • 31. öreg Szegedi 2008. október 06. 19:03
  „Nem az az érdekes ki üzemelteti,csak tiszta ,olcsó és nagyon jól főzzenek.”
 • 30. manci 2008. október 06. 18:13
  „Ennyi rusnya írást, emberek, hogy ti milyen gonoszok, irigyek vagytok. És az ilyen fröcsőgő szájú akar egy-ről a kettőre jutni. Az írígység rákot okoz.Nem tudjátok: EMBEREK.”
 • 29. tanárember 2008. október 06. 17:35
  „Remélem tényleg finom magyaros ételek is lesznek az étlapon, mert sokszor sajnos nem tudunk elmenni étterembe, de ha igen, akkor nagyon jókat lehet enni Szegeden. Sajnos a hagyományosabb ételek egyre jobban kiszorulnak az étlapokról. Abban pedig semmi kivetnivalót nem találok, hogy valaki segít Natasáéknak, mert egy éttermet azért nem könnyű vezetni, főként úgy, hogy előbb-utóbb még nyereséget is termeljen. Ha ez éppen Csonka Gábor, akkor mi van? Semmi közünk hozzá, hogy egy magánember kit kér fel segíteni! A lényeg, hogy sikeres legyen az étterem. Én pedig ezt kívánom Szeged valaha volt legeredményesebb sportolójának és párjának!”
 • 28. geza 2008. október 06. 17:06
  „Gondolom Natasa-nak csak a neve kell Csonka úrnak.
  Remélem ez az étterem legalább olyan jól fog menni -hiszen szakértelem van- mint a Boleró”
 • 27. tora 2008. október 06. 15:20
  „Amúgy nem butaság a szomszédok konyháját is megismerni Szegeden. Főleg, ha jó. Lehet délszláv vagy román vagy sváb a kaja, ha jó, megéri megenni. A Híd (Csabai úr étterme) próbált is ilyeneket adni a tavalyi szezonban, szerintem jól csinálta és volt is forgalma.”
 • 26. patrióta 2008. október 06. 14:37
  „Elvadult tájon gázolok:
  Ős, buja földön dudva, muhar.
  Ezt a vad mezőt ismerem,
  Ez a magyar Ugar. ...

  Csönd van. A dudva, a muhar,
  A gaz lehúz, altat, befed
  S egy kacagó szél suhan el
  A nagy Ugar felett.”
 • 25. Ivett75 2008. október 06. 14:31
  „Én az elmúlt szombaton a Port Royal-ban ebédeltem és a John Bull-ban vacsoráztam. Utána még egy kis süti az ACapellában......
  Mert megtehetem......!
  (mondjuk "se kutyám, se macskám....")”
 • 24. Martina 2008. október 06. 14:22
  „A 2o. sz alatt hozzászólónak: Nekem sem telik éttermi vacsira, de nem kell irigykedni arra, akinek esetleg hébe- hóba futja erre. Valószinü Ő sem minden este vendéglőben eszik. Egyébként örülök, hogy másnak is feltünik, bármilyen apró hir jó arra, hogy nagyon sokan ide zuditják dühüket, mocskolódásukat. Szinte várják, hogy na végre most ugy arctalanul lehet fröcsögni. Undoritó.”
 • 23. joebácsika 2008. október 06. 14:21
  „Gergely! Ne vedd el az önsajnálat lehetőségét a panelkocsmák közönségétől. Szidják a politikusokat és mindenkit, egész nap a kocsmákban ülnek és sírnak, hogy nem elég a pénzük.
  Napi 500 cigire
  2000 sörre
  1000 a gépbe...és 2 hét után hitelbe isznak.
  De megszólják azt aki 2 hetente étterembe viszi a családját, annyiból amennyit 3 nap alatt egyedül eliszik.
  Ha nyaralni mész egyenesen kiutálnak a lakótelepről :)

  A kocsmáros meg évente egyre újabb és nagyobb autóval jár.”
 • 22. P.Gergely 2008. október 06. 14:05
  „*/*-nak ;)

  Belőled a keserűség, és az irígység szól csak, nem az objektivitás. Egyébként meg éppen erről beszéltem a hozzászólásom elején. De az nem fog előrébb vinni egy várost, vagy egy országot, ha a megkeseredett emberek szintjén gondolkozunk. Igen. Hál´ istennek megtehetem, hogy néha elmegyünk vacsorázni étterembe. Úgy gondolom viszont, hogy néhány doboz cigaretta, vagy kisüsti kihagyásával a tarjánvárosi kocsmában talán megoldható lenne alacsonyabb jövedelműeknek is kéthavonta egy vacsora a családdal egy középkategóriás helyen.
  De kinek a pap, kinek a paplan..


  (és még ezek után sem értem, hogy mi ezzel a Bárkával a probléma)”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balástyán tavat építettek a bemutatóteremben

Balástya - Szebbnél szebb virág- és zöldségkompozíciókkal várták a balástyai és a környékbeli települések gazdái az érdeklődőket a kilencedik virág-, zöldség- és lovasnapokon. Tovább olvasom