Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Újra és újra átéli a gyilkosságot

Ugyanazért a gyilkosságért előbb tíz, majd négy, végül három év börtönbüntetésre ítélték Nagy Istvánt. A 67 éves, beteg férfi kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőnek. Azt kérte, ne kelljen újra börtönbe vonulnia. Beismerte tettét, de ártatlannak vallotta magát. Azzal védekezett, hogy önvédelemből ragadott kést a rátámadó férfi ellen.
Nagy István beteg, nehezen mozog, családtagjai gondoskodnak róla. Fotó: Frank Yvette
– Február 15-én a szegedi Csillag börtönben, február 16-án a kórházban várnak. Nem tudom, mi lesz. Sólyom László köztársasági elnökhöz fordultam, kértem, egészségi állapotomra tekintettel kegyelmezzen meg, ne kelljen újra börtönbe mennem – mondja Nagy István.

A szegedi férfit gyilkosság miatt ítélték el. Előbb 10, majd 4, most 3 évre. Csak néhány nap telt el az utolsó tárgyalás óta, ahová mentő szállította.

A vád nem, de az évek változtak

– Mi végig azt próbáltuk bebizonyítani, hogy jogos önvédelem történt. Végül a bíróság részben figyelembe vette érveinket és csökkentette ügyfelem büntetését, aki eddig valamivel több mint 2 évet töltött börtönben. Jó magaviselete miatt negyedelhetik büntetését, akkor már „csak" 3 hónap és 10 napra kell bevonulnia. Egészségi állapotát tekintve ez is nagyon sok, ezért fordultunk az államfőhöz – mondja Krajkó Zoltán szegedi ügyvéd, Nagy István védője.

Nagy István három éve saját házában megölte albérlőjének vendégét, az egyébként körözés alatt álló 33 éves móri F. Sándort. Beismerte tettét, de ártatlannak vallotta magát. Azzal védekezett, hogy önvédelemből ragadott kést a rátámadó férfi ellen. Letartóztatták, tavaly áprilisban helyezték szabadlábra. Az első ítélet kihirdetése közben agyvérzést kapott és fél oldalára lebénult. Azt hitte, felmentik. Azóta sem épült fel, nehezen mozog, bottal vagy járókerettel néhány métert azért meg tud tenni.

– 2003. március 29-e óta nem múlik el egyetlen másodperc, hogy ne gondoljak a gyilkosságra. Milliószor lepergett előttem az egész, mit kiabált, hogyan fenyegetett, még most is tisztán látom, hogyan rontott felém a beszakított konyhaajtón. És a börtön... Pedig önvédelemből kaptam fel a kést – ismételgeti többször egymás után.

Nagy István azzal köszön el, hogy ha addig nem kap számára kedvező választ a köztársasági elnöktől, 15-én, reggel kilenc órakor jelentkezik a Csillag börtönben.

– Nem kockáztatom meg, hogy a kórházból vezessenek elő – mondja a nyugdíjas férfi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos a szeged.hu ára

Továbbra is egy magáncég tulajdonában van a szeged.hu internetes cím, amit az önkormányzat már évek… Tovább olvasom