Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Újra indul a vágás a Picknél

Újra beindítja sertésvágó-vonalát – Pick Szeged Rt. jelentette be Kovács László vezérigazgató, a cég igazgatóságának elnöke. Hetven-nyolcvan dolgozót vesz fel a közeljövőben. Jövőre maximális kapacitáson több sertést vágnak le, mint a patinás cég fénykorában: 450 ezer helyett várhatóan 650 ezer darabot.
Archív fotó: Gyenes Kálmán
Betartotta eddigi ígéreteit a Pick Szeged Rt. – mondta lapunknak Kovács László, a Pick Szeged Rt. vezérigazgatója. Mostanra a vezetésnek sikerült elérnie azokat a célokat, amelyeket májusban jelentett be. Azt követően, hogy a pécsi székhelyű, a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató közvetett tulajdonában lévő Délhús Rt. átvette a cég irányítását, megvásárolta a korábbi tulajdonos Arago Holdingtól a részvények 31,21 százalékát. (A Délhús mára a részvények 98 százalékát birtokolja.) Kovács László, aki a Délhúst és a Picket egyaránt elnök-vezérigazgatóként irányítja, négy hónappal ezelőtt a veszteséges gazdálkodás megszüntetését ígérte. Ehhez népszerűtlen intézkedésekre is szükség volt – mondta, utalva arra, hogy a közelmúltban 77 dolgozójától vált meg a cég (még az Arago-érában egy évvel ezelőtt 150 dolgozót küldtek el).

Kovács László kiemelte, a veszteséges első félév után a júliusi és az augusztusi üzemi eredmény már pozitív előjelű volt, annak köszönhetően, hogy a veszteséges tevékenységet folyamatosan felszámolják. A Délhússal való együttműködés teszi lehetővé a racionalizálást, amelynek nyertese Szeged és a Pick: hamarosan ugyanis – azzal párhuzamosan, hogy a Délhúsnál leáll a sertésvágás – újra termelni kezd a sertésvágó vonal. A jövő héten beindul a Pécsről áthelyezett zsírolvasztó üzem – erre a területre 10 dolgozót vesznek fel. Majd, mivel a sertésvágás újraindításának engedélyeztetési procedúrája lezárult, s megkezdték az állat-egészségügy által előírt műszaki beruházásokat is – termelésbe lendül a vágóhíd. Októberben indul a próbaüzem, december elején kisebb kapacitással, januártól pedig teljes gőzzel folytatódik a vágás, 70-80 új dolgozó munkába állításával. (A szegedi sertésvágást, mint emlékezetes, a korábbi tulajdonos Arago állította le, a tevékenység gazdaságtalanságára hivatkozva.)

Szegeden a cég fénykorában 400-450 ezer sertést vágtak, jövőre a tervek szerint 600-650 ezres éves darabszámmal a hazai vágókapacitás 20 százaléka koncentrálódna a Picknél. Arra a kérdésre, a két cég közül miért Szegeden fejleszt a tulajdonos, Kovács László azt válaszolta: Magyarország legjobb és legnagyobb kapacitású vágóhídja található a Tisza-parti városban, amit, ha nem használnak teljes fordulatszámon, akkor veszteségesen termel. Ekkora mennyiségnél viszont már alacsonyak a fajlagos költségek. Emellett a szalámigyártás technológiája is megköveteli, hogy helyben vágják le a sertést. A Pick ezen az őszön újra szerződést köt a helyi termelőkkel.


Botka és Csányi

Csányi Sándorral nemrégiben megbeszéléseket folytatott Botka László országgyűlési képviselő, Szeged polgármestere. Botka elmondta, arról tájékoztatta a Pick és a Sole tulajdonosát, hogy az M5-ös átadásával, az M43-as beruházás elindításával Szeged lesz az ország legjobb közlekedési infrastruktúrájával ellátott nagyvárosa, ahová érdemes tőkét befektetni. A vágóüzem beindítására és a további pickes tervekre reagálva elmondta, ezek azok a jelek, amelyek azt mutatják, a befektetők fantáziát látnak Szegedben. Hozzátette: az elmúlt hetekben négy olyan tőkeerős cég kereste meg, amely fejlesztésekben gondolkodik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom