Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Újra járja a megye falvait a szűrőbusz

Szeged - Újraindult a tüdőszűrőbuszos program Csongrád megyében, ami közel egy éve OEP-finanszírozás híján állt le, és fél évig szünetelt. Egy új rendelet szerint a 40 évesnél idősebbek évente egyszer díjmentesen vehetnek részt a vizsgálaton – a kistelepülések lakói élnek is ezzel. Mindenki másnak viszont fizetnie kell.
Újra jár a Csongrád megyei kistelepülésekre, szociális otthonokba és fegyintézetekbe a deszki szakkórház – daganatos és tbc-megbetegedések felfedezésére használt – tüdőszűrőbusza. A program tavaly márciusban állt le, ugyanis a régiós ÁNTSZ „jogszabályértelmező" körlevele lényegében megtiltotta a tömeges beutalást a háziorvosoknak. Díjmentes szűrésre beutalót csak az kaphatott, akinek a környezete vagy a betegségre utaló jelek miatt magas volt a tbc-kockázata. Mindenki másnak kétezer forintot kellett fizetnie a vizsgálatért. Mivel nagyon kevesen voltak, akiknek járt a díjmentes szűrés, a szűrőbuszt működtető deszki kórháznak – elegendő finanszírozás híján – le kellett állítania a több évtizede bevált programot.

A kistelepüléseken élők felháborodtak, hiszen mindig jelentős igény volt a „házhoz jövő" mobil szűrés iránt. A busz eközben kihasználatlanul porosodott a kórház garázsában. A kedvező változás egy új rendeletnek köszönhető. Ez tavaly októbertől engedélyezte, hogy megelőző céllal, minden panaszmentes 40 év feletti magyar állampolgár évente egyszer OEP-finanszírozással – azaz díjmentesen – részt vehessen tüdőszűrésen – tudtuk meg Mucsi Gyula régiós tisztifőorvostól. A vezető hozzátette: a járványügyi helyzet változatlan a megyében, határérték alatti a tbc-betegek száma – ezért nem indokolt a díjmentes tüdőszűrési kör további bővítése.

Hacsak valakinek nincs tbc-gyanú miatti háziorvosi beautalója, 40 éves kor alatt minden más esetben továbbra is fizetős a vizsgálat. Kétezer helyett viszont már csak 840 forintba kerül – mondta el Tóth Éva, a deszki szakkórház szűrésszervező vezető asszisztense. A szegedi szűrőállomáson a rendeletmódosítás nagyobb forgalomnövekedést nem hozott – tette hozzá –, mivel itt a jelentkezők többségének munkavégzéshez kell(ett) a lelet, amiért eddig és ezután is fizetni kell. A kistelepüléseken élő középkorúak és idősebbek viszont örültek, hogy újra felbukkant a szűrőbusz – községenként olykor több százan élnek a lehetőséggel. A busz legközelebb március 2-án és 3-án Kübekházán várja azokat a 40 évesnél idősebbeket, akik egy éven belül nem voltak tüdőszűrésen.

Panasszal gyorsabb

Makk László, a deszki kórház főorvosa hangsúlyozta: akinek a tüdejével kapcsolatban valamilyen panasza van, a szűrésen jelezze ezt, vagy háziorvosi beutalóval egyből a deszki tüdőgondozóba menjen tüdőröntgenre. Így ugyanis a leletét a szakemberek akár 30-40 perc alatt is kiértékelik, míg „sima" tüdőszűrésnél ez 5-6 napot is igénybe vehet. Megbetegedés esetén pedig minden nap számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogpont Hálózat: 7 helyen

Szeged - Uniós támogatással Jogpont Hálózat néven ingyenes jogsegélyszolgálat kezdett működni a… Tovább olvasom