Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Újra látható a Feszty-körkép

Ópusztaszer - A portalanítás és a terepasztal felújítása, átalakítása után csütörtöktől újra látható Feszty Árpád A magyarok bejövetele című monumentális alkotása az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Az ebből az alkalomból tartott ünnepségen Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, az elmúlt években sora érkeztek a segélykérő felhívások az emlékparkból, hogy a rotunda beázása miatt veszélybe került a Feszty-körkép. Az intézmény azonban nem kapott kormányzati forrást a károk elhárítására, csak egy uniós pályázat és a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatása tette lehetővé a hibák kijavítását.

Az elmúlt hetekben tíz restaurátor és díszítőszobrász dolgozott a 120 méter kerületű és 15 méter magas festmény és a terepasztal portalanításán, a beázás okozta hibák és az elmúlt évek során keletkezett kisebb sérülések kijavításán.

A látogatók a körképet ezentúl új szemszögből is megcsodálhatják, mivel az emlékpark uniós támogatásból megvalósuló 640 millió forintos fejlesztésének keretében egy részben átlátszó üveglapokból készült, a terepasztal felett vezető ösvényen a korábbinál jóval közelebb mehetnek a képhez.

Átadták a Feszty-körképet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A monumentális alkotás története 1891-ben kezdődött. Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napoleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő: a bibliai özönvíz történetét akarta vászonra vinni. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta, mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Végül apósa, Jókai Mór beszélte rá, hogy fesse meg inkább a honfoglalást.

A magyarok bejövetele 1894 tavaszára készült el, több festőtársa - köztük Medgyánszky László - is segítségére volt a hatalmas munkában. A képet 1894. május 13-án mutatták be először a budapesti millenniumi kiállításon, a vásznat később lebontották és Londonba vitték a világkiállításra. 1909-ben került vissza Budapestre.

Eredeti épületét a Szépművészeti Múzeum építése miatt lebontották, ezért "ideiglenes" faépületben kapott helyet a Városliget mutatványosai között. A második világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadás során a körkép épülete és vászna is megsérült.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark kialakítása 1970-ben kezdődött, ekkor határozták el, hogy Feszty körképét a restaurálás befejeztével itt mutatták be újra. Megkezdődtek a restaurálási munkálatok, és a rotunda építése is, ami azonban 1979-ben abbamaradt. A vászon darabjait újra hengerekben raktározták el, végül 1991 és 1995 között egy lengyel restaurátor-csoportnak köszönhetően született újjá az alkotás, amelyet eddig mintegy négymillió ember látott.

Olvasóink írták

 • 7. lidocain 2010. április 02. 16:44
  „nicsak milyen zászlók ezek? :)
  hol vagytok fasisztázó marharépák??”
 • 6. szilléri 2010. április 02. 01:41
  „Hát persze, kedves libsi olvasók egy ősi magyar emlékhely irritálja a ,,másik" oldalt.”
 • 5. abdul66 2010. április 01. 21:46
  „Vinnyogjatok csak, mi örülünk neki, a tavaszi szél kifújja a szemetet az országból.....”
 • 4. olmosnyomdasz 2010. április 01. 21:08
  „3.
  Iszonyú! Rettenet!
  Ennyi szép vitézkötés, arany gomb, és előállunk holmi évszámokkal!”
 • 3. macs 2010. április 01. 20:37
  „Bocs, de hogy kerül a honfoglaló magyarok ruháját imitáló viseletben feszítő két férfi kezébe ez a zászló? Időben is nagyon messze vannak egymástól. (Honfoglalás 896, I. Imre (1174-1204)”
 • 2. deszkás 2010. április 01. 20:34
  „Ki a túrót érdekli? Engem nem.”
 • 1. kevlar59 2010. április 01. 17:50
  „látom, ott feszít a képen a föpártember agrárvégzettségü asszonya.
  ö az emlékpark fö megmondoja (TSZ-mérnöknek hívták módszerváltás elött az ilyet, bruttó 3 év föiskola :)
  egy rendes világban ö domotoxolhatna a rózsatöveket a nemzet parkjában, nem észt osztana, minösíthetné a szolgáltatásokat, árakat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb ellenőrzést kér az SZKT-nál a Fidesz

Lényegesen szigorúbb és szorosabb ellenőrzésre volna szükség az SZKT-nál - követeli a Fidesz-KDNP, amely a közbeszerzéseket is hiányolja. Tovább olvasom