Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Újra láthatók a fosszák a vadasparkban

Szeged - Újra láthatók Madagaszkár különös csúcsragadozói, a fosszák a Szegedi Vadasparkban; a hím és a nőstény egyed Csehországból, a Dvur Kralove-i állatkertből érkezett a Tisza-parti városba.
A vadaspark egyik zoológiai különlegességei voltak a Madagaszkár Ház tágas kifutójában látható fosszák. A múlt évben azonban mindkét példány súlyosan megbetegedett és elpusztult.

A fajmegmentési program keretében a közelmúltban új pár került a megüresedett kifutóba Csehországból. Ezzel egy időben, mintegy cserébe, a Szegeden tavaly született törpe selyemmajmok utaztak a nagy hírű cseh állatkertbe – mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

Alfa, a nőstény és Kvitek, a hím a jelek szerint jól érzi magát új szegedi otthonában, és már a látogatók is megcsodálhatják a ritka csúcsragadozót. Igaz, egyszerre csak egyet, miután a párzási időszakon kívül nem tűrik egymás közelségét, a külső kifutót így csak felváltva használják.

Újra láthatók a fosszák a vadasparkban. Fotó: Szegedi Vadaspark
Újra láthatók a fosszák a vadasparkban.
Fotó: Szegedi Vadaspark

A madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszák az afrikai sziget erdeiben mindenhol megtalálhatók a tengerparti régióktól egészen a 2000 méter feletti magasságokig.

A sziget legnagyobb ragadozóinak hátsó lábai hosszabbak, mint az elsők. Atlétikus testfelépítésük, ruganyosságuk és hosszú farkuk révén a vékony ágakon is gyorsan szaladnak, a meredek fatörzsön is felkúszva a kedvelt zsákmányállataikat, a makikat üldözve.

Rejtett életmódú, szürkületi éjszakai állatok, magányosan vadásznak egy négyzetkilométer körüli területükön, melyet mindkét nem egyedei illatmirigyeikkel jelölnek meg.

Az erdőirtások miatt a fosszák élőhelye jelentősen csökken, emiatt egyedszámuk is az utóbbi években megfogyatkozott. A fiatal állatok kígyóknak, ragadozó madaraknak eshetnek áldozatul, a 12 kilogrammot is elérő kifejlett egyedek egyetlen ellensége azonban az ember.

Olvasóink írták

 • 4. franzvon 2010. március 31. 17:48
  „Apja anyját jól megtossza,
  Így születik a kis fossza...”
 • 3. flexsnake 2010. március 31. 15:33
  „a helyüket meg összefosszák :D”
 • 2. ferdzso 2010. március 31. 11:42
  „Az itteni fosszák, makik híján a madarak fészkeit fosszák? Úgy olvasom, jól szaladgálnak a fákra...”
 • 1. abrakapokusz 2010. március 31. 11:40
  „A vadaspark honlapján fotót is láthatunk:

  http://zoo.szeged.hu/zoomagazin_hir.php?cim=Fossz%E1k%20%FAjra%20a%20Vadasparkban&time=1269961233”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 10: a megye legveszélyesebb bűnözői

Egy új név szerepel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság márciusban közzétett, a tíz legveszélyesebb bűnözőt megnevező listáján. Tovább olvasom