Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Újra lehet otthona a hajléktalan Sándornak

Szeged - Hosszú évek után ismét otthonra lelhet Balasi Sándor. A hajléktalan férfinak, aki alapítványunk karácsonyi akciójának egyik támogatottja volt, albérletet ajánlottak. A kauciót azonban egyelőre nem tudja előteremteni.
Három éve lakik hajléktalanszállón Balasi Sándor, aki lapunk karácsonyi akciójának egyik támogatottja volt. A férfi már akkor is azért kért segítséget, hogy önhibáján kívül félresiklott életét rendbe tudja tenni.

Egy betegség miatt kihullottak a fogai, így viszont úgy érezte, esélytelen munkavállalásra és párkapcsolatra egyaránt.

Olvasóinktól kapott százezer forintját arra használta fel, hogy új fogakat csináltasson magának. A pénz a kezelés árának nagyjából negyedét fedezte – a többi az SZTE Fogorvostudományi Kar felajánlása volt.

Sándor most ismét válaszút elé érkezett. Már jó ideje tudja, hogy április végén ki kell költöznie a szállóból, ezért hónapok óta albérletet keresett. – El sem mertem mondani, hogy hajléktalan vagyok, mert olyankor mindenki egy lepukkant csavargóra gondol. De így sem boldogultam, mert mindenhol előre kérnek többhavi kauciót és az első havi lakbért.

A 79 ezer forintos rokkantnyugdíjamból azonban, amiből 25 ezer elmegy adósságtörlesztésre, ezt képtelen vagyok kifizetni. Társkapcsolattal is próbálkoztam, de az a helyzet, hogy ha egy nő megtudja, hogy 55 évesen semmim sincs, nem kellek neki.

Sándor tegnap már hozzá is látott a kerti munkához, hogy ezáltal is kevesebbet kellejen fizetnie. Fotó: Karnok Csaba
Sándor tegnap már hozzá is látott a kerti munkához, hogy ezáltal is kevesebbet kellejen fizetnie. Fotó: Karnok Csaba

A férfi tegnap éppen erről panaszkodott az utcán egy hajléktalantársának, amikor odalépett hozzá egy nő. Meghallotta, miről beszélgetnek, ő pedig éppen ki akarta adni házának egyik szobáját.

– Ápolt, jó megjelenésű, szimpatikus férfi volt, ezért ajánlottam fel neki ezt a lehetőséget – mesélte a főbérlő, aki kérte, nevét ne írjuk le. – Őszintén megvallom: amikor megtudtam, hogy hajléktalan, először én is elbizonytalanodtam kicsit, de aztán úgy voltam vele, tulajdonképpen bárkiről kiderülhet bármi, nem ezen múlik a dolog. Mindenképpen rizikós egy idegen embert befogadni az otthonunkba, de az ő történetét legalább az újságból ismertem.

Sándor tegnap meg is nézte a szobát. – Bármit megtennék, hogy itt lakhassak. Nem akarok még egyszer az utcán élni – mondta. A kerti munkákat már el is kezdte tervezni: hol alakít ki napozóhelyet, hogyan teszi rendbe a szőlőkordont. Úgy tervezi, a kinti munkákban nagy részt vállal, hogy azzal is kevesebbet kelljen fizetnie. A nagy gyümölcsösben lesz is mit tenni.

A 25 ezer forintos albérleti díjat és egy havi kauciót azonban így is ki kell most fizetnie, ahogyan a szállón is annyiszor 480 forintot, ahány napot a hónapban ott tölt. Erre azonban a teljes nyugdíja sem lenne elég.

– Tudom, hogy ez nem nagy összeg, nekem mégis elérhetetlen. Ha nem kapok valahonnan segítséget, valószínűleg ez a lehetőség is elúszik számomra, pedig vasárnap akár már be is költözhetnék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulnak a bringatúrák!

Persze nemcsak pedálozni érdemes a hétvégén. Príma kulturális programok is várnak mindenkit! Itt egy kis ízelítő. Tovább olvasom