Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Újra lezárnák a Bálint Sándor utcát

Szeged - Korábban betonfal zárta le Szegeden a Bálint Sándor utcát az átmenő forgalom elől, amelyet a 2-es villamosvonal építésekor eltávolítottak. A lakók szeretnék visszakapni az útzárat.
Lakossági kérésre ismét napirendjére vette a Bálint Sándor utca ügyét a szegedi városi közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. A Rókusi körútról a piarista gimnázium felé vezető utca nem először kerül a figyelem középpontjába. Pár éve a hipermarket oldalában álló ötemeletes panelház lakói betontorlasszal záratták le a területet a kanyarnál. Onnantól fogva a Franciahögy lakóparkban élők és az iskolához igyekvők csak a Körtöltés utcán tudtak közlekedni. Két éve nyáron a betonfalat eltávolították a Bálint Sándor utcából, mert kellett a kerülőút a 2-es villamosvonal építése miatt.

– Ideiglenes felnyitásról volt szó, ameddig az építkezés tart. Most meg hiába jelezzük a városnak, hogy vissza szeretnénk kapni a biztonságot és a nyugalmat, nem történik semmi. Miért kell megvárni, hogy elüssenek valakit az átszáguldó autósok? – háborgott a paneltömbben lakó 60 család nevében Andó Lászlóné. Az asszony hozzátette, a kanyart is többször kiegyenesítik a figyelmetlen sofőrök, és felszaladnak a járdára.

A lakópark felől gyerekekkel érkező kismamákat nem engedik át az úton, hiába tettek ki figyelmeztető táblát. Bár kérték és kérdezték, zebrát nem lehet felfesteni. Forgalomlassító fekvőrendőrt szeretnének, vagy ha az sem megoldható, visszakérik a betonblokádot. Azt is tudni akarják, mire alkalmas ez az utca, mert úgy tudják, szervizútnak készült, és nem átlagos közúti forgalom számára. Félnek, hogy még jobban tönkreteszik a járművek az aszfaltburkolatot.
Ottjártunkkor viszonylag kevés, de annál gyorsabb autó zúgott át a Bálint Sándor utcán. A száguldozók hangos fékcsikorgással torpantak meg, hogy az út szélén parkoló kocsikat kikerüljék. Fotós kollégánkat is majdnem elsodorta egy fehér autó, a sofőr még ki is ugrott az autóból, és ordibálva, öklét rázva adta tudtára, hogy haladna.

– Három megoldás lehetséges forgalomlassításra a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája szerint: terelőkúpok, fekvőrendőr vagy figyelmeztető borda. A szakiroda és a tapasztalatok szerint azonban nem jelentős a Bálint Sándor utca átmenő forgalma, ezért nem indokolt a beavatkozás, amely 3–7 millió forintba kerülne – tájékoztatott a döntésről Juhász Gyula, a bizottság KDNP-s elnöke.

Indoklásul elhangzott: a városi életmód kedvezőtlen velejárója, hogy néha autó megy el a ház előtt. Az utca teljes lezárása akadályozza a mentést, ha mentőt vagy tűzoltót kell hívni, többperces késlekedést okozhat, ha kerülni kell. Egy év múlva visszatérnek a problémára.

Olvasóink írták

 • 7. feri37szeged 2012. május 20. 21:02
  „Andó Lászlónénak üzenem ... éljen akkor máshol tanyán, szigeten, de ne keserítse meg az emberek életét... a korral haladni kell és ezt el kell fogadni... nem csak úgy átcsámborgunk az úton körbe sem nézve, hanem figyelünk, és körbenézünk.! Érdekes le volt zárva a körtöltés u. makkoserdő sor is... felszámolták, ezt is egy hasonló gondolkodású ember intézte hogy lezárják! Közlekedni kell, a kreszt meg mind az autósnak, mind a kerékpárosnak, és a GYALOGOSNAK is be kell tartani! Nem lépek le az autó elé ha az közel van! Gondolkodni kellene, azután feljelentgetni...beadványt készítgetni!
  Igaz, zárjunk le minden utcát, hisz zajosak az autók... A lópatacsattogás is zajos, tiltsuk ki a lovaskocsikat, de a villamos csikorog... hát állítsuk le, de a busz is zajos.. hát azt is állítsuk le... a troli meg süvít... az se kell, állítsuk le.. motorosok? repesztenek mint az őrült, tiltsuk meg!...

  És éljünk egy boldog országban ilyen emberek mellett mint ez a Lászlóné, ilyen adók közben, amit OV kormánya kitalál, és a 2/3 végett hatályba is hoz....

  Emberek, legalább egymást hagyjuk élni, ha már a kormányzat nem hagy..”
 • 6. nagypappa 2012. május 18. 03:47
  „5. kfer 2012.05.16. 17:47

  Mint pl. a Hosszú utca.”
 • 5. kfer 2012. május 16. 17:47
  „Javaslom, hogy zárjuk le a Rókusi körutat is, mert az még több embert zavar vagy a Kossuth Lajos sugárutat. Sőt az egész várost...
  Ilyen indokkal bármelyik utca lezárható.”
 • 4. masaka 2012. május 16. 08:44
  „Ha sikerülne a tervük, azt a 7 millát ugye összedobják saját zsebből?
  Mert, ha nem lehet arra járni, akkor éppen senkinek másnak nem lesz érdeke arra a területre pénzt költeni, miért költene a város a közösből, ami a közös célokra kellene költődjön?
  Na ezt jól megfogalmaztam. ;-)”
 • 3. szegedivagyok 2012. május 16. 08:43
  „macs!

  Csatlakozom.A sok "tudatos" és "okos" lakók, különösen a panelban élőknek semmi sem jó. A közlekedés tervezéséhez mindegyik kitűnően ért, ennél jobban már csak a makrogazdasági mutatók elemzése megy nekik jobban. Egyet ne felejtsünk el: az utakat a járműveknek találták ki, azért, hogy azon közlekedjenek. A gyalogosnak máshol kell járnia. Még a forgalomcsillapítás sem biztos, hogy indokolt, ugyanis akkor a másik útra terelt lakókat zavarja ugyanaz, ami addig itt volt. Ilyenkor a legtöbb lakó azzal válaszol, hogy "engem nem érdekel, ha más előtt van forgalom, zaj stb az nem baj". Éljen Magyarország!”
 • 2. macs 2012. május 15. 12:40
  „Cinikusan gondolkozva, engem is borzasztóan zavarnak az utcánkban közlekedő autók, mert veszélyesek, zajosak, légszennyezők. Tehát követelem, hogy utcát, ahol lakom zárják le a forgalom elől, illetve követelem, hogy legyen olyan busz, troli és villamos, mellyel a város bármely pontjára eljuthatok átszállás nélkül, de a járművek ne az én ablakom alatt közlekedjenek és a megálló se az ablakom alatt legyen, mert zavar az ajtók csapodása, és a várakozók zaja, és szemete.
  Ki csatlakozik? :-DDDDDD”
 • 1. klj-54 2012. május 15. 12:21
  „Nem szabad bárkit is privilegizált helyzetbe hozni!
  Akinek az a forgalom nem tetszik az menjen ki tanyára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak lejött a drót Szegedre

„Ne is álmodjanak arról, hogy a szegedi vonalat valaha is villamosítjuk" – jelentették ki a MÁV-nál a hetvenes években. Tovább olvasom