Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged - Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, s számos érdekesség mellett megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával.
Az immár ötödik alkalommal megrendezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást, s bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között – mondta Szalai Tamás doktoranduszhallgató.

A látogatóknak – akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is – bemutatják az intézményben folyó ipari kutatásokat, azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak.

A standoknál számos érdekes és látványos kíséreltetnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek többségét maguk is kipróbálhatják. Fény derül arra is, miért és hogyan foszforeszkálnak az élőlények, miként helyettesíthetőek a hagyományos mérőeszközök az virtuális méréstechnikával, s szó lesz a modern 3D-s mozik működéséről is. A vendégek megvizsgálhatják napszemüvegeik fényáteresztő képességét, tesztelhetnek vízgőzmérésen alapuló „hazugságvizsgáló-berendezést", és megismerkedhetnek a fizikai kutatómunka során is használt matematikai modellezés szépségeivel. Kiderül, miként lehet egy akvárium segítségével bemutatni az üvegszálak működését, s hogy a különböző mesterséges fényforrások mennyire károsak szemünkre és agyunkra.

A résztvevők érdekes tudományos előadásokat is hallhatnak majd: Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora a lézerek múltjáról, jelenéről és jövőjéről, Bari Ferenc professzor a hallás fizikájáról, Benkő Zsolt főiskolai tanár pedig technikai újdonságokról beszél majd.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2011. január 27. 08:32
    „A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja szervezésében idén is megrendezésre kerül "A FIZIKA NAPJA" c. program, 2011. január 29-én szombaton, 9-13 óráig. Ez a cikkből egyértelműen kiderül, és még más is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jávor Pál szerelmei

Rövidített stúdióváltozatban, új szereplőkkel láthatja a közönség a Jávor Pál utolsó hónapjairól szóló Kék-lila nyár című zenés játékot. Tovább olvasom