Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Újra muzsikál a Salieri Pál Tamással

Húsz éve alakult, tíz éven át sikeresen működött, hosszú szünet után most újra együtt muzsikál a szegedi Salieri Kamarazenekar. Az együttes alapítója, a hetvenéves Pál Tamás dirigálja a szombat este fél 9-kor kezdődő koncertet a városháza Muzsikáló Udvarán.
Nagy tábora van ma is Pál Tamás karmesternek, a Szegedi Nemzeti Színház egykori zeneigazgatójának. Sokan emlegetik nosztalgiával varázslatos koncertjeit, operaprodukcióit. Bár az általa alapított Salieri Kamarazenekar lassan már egy évtizede nem működik, ma is fogalom. – Amikor megpendítettem a koncert ötletét a zenekar egykori titkárának, Búza Róbertnek és a Muzsikáló Udvar programsorozatát szervező Száz Krisztának, lelkesen igent mondtak. Már az első próbán felmerült, hogy a jövőben is örömmel muzsikálnánk újra együtt. Ehhez elsősorban idő kell, ami részemről rendelkezésre áll, hiszen hivatalos állásaim a korom miatt már megszűntek – mondja Pál Tamás, aki július 16-án ünnepelte 70. születésnapját. A Salieri Kamarazenekart húsz évvel ezelőtt hozta létre, amikor idehaza szinte nem dolgozott, annyi feladata akadt külföldön. A kilencvenes évek végén – amikor nagy változások voltak a város színházi és zenei életében – költözött el Szegedről, az együttes sem tudott tovább működni.

Haydn és Mozart

A szombati koncerten a Salieri zenekar kedvenceit, Haydn és Mozart darabjait játssza, ezekben tudja leginkább mutatni az együttes, hogy mit tud. Kecskés György kürtművészt, aki a Mozart-kürtverseny szólóját fújja, Pál Tamás külön is a közönség figyelmébe ajánlja.  
– Megható Gyüdi Sándor támogatása, aki azonnal felajánlotta, hogy próbálhatunk a Szegedi Szimfonikus Zenekar új székházában. Régen a szimfonikusok és a Salieri zenekar között mindig volt egy ostoba, nem általunk kreált feszültség, ami ma már nincs. A szabadtéri vezetése javasolta, hogy legyen a felújított Reök-palotában a zenekar rezidenciája. Ha lesz a muzsikusoknak idejük, akkor folytathatjuk a munkát. Egy karmester számára az idősebb korral járó nagy tapasztalat óriási előny.

Létrehoztam a PálArt Operastúdiót a Budapesthez közeli Törökbálint fantasztikusan szép, új művelődési házában, ahol énekeseket, karmestereket, rendezőket és korrepetitorokat tanítunk Galgóczy Judit rendezővel és másokkal. Amikor Szegedre jövök, mindig erős hazaérkezés érzésem van.

Újraindítom az egyetemen az operatörténeti előadásaimat, a Reök-palotában is vannak további terveink, sőt operadirigálás is szóba került – árulja el a népszerű dirigens, aki ásotthalmi tanyáján szokott pihenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szabályt megszegnek a szegedi autósok

Szegeden közlekedési káosz van. A megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője tompít: a… Tovább olvasom