Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Újra népszerű ajándék a könyv

Szeged - Karácsonyi ajándékként is lassan visszanyeri becsületét a könyv – egy jól kiválasztott kötettel ma is meglepetést lehet szerezni. Az ünnepi eladási toplisták csúcsán egyszerre szerepel politikusi pályakép, lektűr és kortárs magyar szépirodalom.
Azt mondják a könyvkereskedők: mára lecsengett az elmúlt évek karácsonyi mikrosütő- és DVD-lejátszó-rohama, kezdi visszanyerni ünnepi ajándékként is becsületét a könyv. A gazdasági válság következményeként sokan a korábban megszokottnál szerényebb összeget tudnak csak idén ajándékozásra szánni – egy-egy személyre szólóan kiválasztott kötet számukra a legjobb megoldás. A választékra nem lehet panasz, a nagy hálózatokhoz tartozó könyvesboltok nyilvántartásában akár 50–100 ezer cím is szerepelhet. Ha valami nincs raktáron, egy nap alatt be tudják szerezni. Minden karácsonykor más a trend. Amikor 2002-ben elsőként a magyar írók közül Kertész Imre megkapta a Nobel-díjat, utána nemcsak az ő köteteit, hanem a Magvető többi kortárs szerzőjének könyveit is jobban keresték.

Idén a vámpírőrület dívik Szegeden is: a legtöbben
Stephenie Meyer Twilight-sorozatának új kötetét, az Újholdat veszik. A „vegetáriánus vámpír romantikus szerelmi története" képes anyát és lányát egyszerre elbűvölni. A karácsonyi könyvvásár másik slágere sem szépirodalom, hanem Debreczeni József Orbán Viktorról szóló új kötete, az Arcmás.

Széles választékból mazsolázhatunk a fa alá valókból a Fókusz Könyváruházban. Fotó: Frank Yvette
Széles választékból mazsolázhatunk a fa alá valókból a Fókusz Könyváruházban.
Fotó: Frank Yvette

– Pró és kontra szinte mindenkit érdekel, hogy egy mértékadó szerző mit ír a Fidesz elnökéről. Mi is meglepődtünk, mennyire népszerű lett ez a kötet. Folyamatosan keresik, már kétszer utánrendeltünk belőle – mondja Molnár Imréné, a Tisza Lajos körúti Fókusz Könyváruház vezetője. A tapasztalt szegedi könyvkereskedő karácsonyig egyre erősödő forgalomra számít, úgy látja: törzsvásárlóik újra egyre több könyvet visznek ajándékba. Nagy a tábora a magyar lektűrnek: Rácz Zsuzsa és Fejős Éva köteteit gyorsan, könnyen olvasható, szórakoztató irodalomként fogyasztják a nők – nemcsak szinglik, családanyák is.

Családi hagyomány

– Bosszant, amikor az emberek erőn felül karácsonyi ajándékozásba kezdenek. Nálunk régi családi hagyomány, hogy karácsonykor könyv kerül a fa alá. Az utóbbi években már CD-t és DVD-t is adunk egymásnak – mondja Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója, aki a szépirodalom mellett az útikönyveket és a képzőművészeti albumokat részesíti előnyben.

– Szívünk csücske Darvasi László, aki mostanában rengeteget szerepel a médiában, és új regényéből, a Virágzabálókból mi is sokat eladtunk. A szentesi születésű Cserna-Szabó András, a szegvári kötődésű Grecsó Krisztián is keresett szerzőnek számít – állítja Molnár Imréné, aki úgy véli: a könyv újra felértékelődik, mert visszaadja az ajándékozás örömét.
– Természetes, hogy a bulvárirodalomnak nagyobb a reklámértéke: százezer példányban jelenik meg, összehasonlíthatatlanul többen vásárolják. Én elégedett vagyok azzal is, hogy a Virágzabálók első 3000 példánya már elfogyott, és kétezres utánnyomást rendelt a kiadóm – mondja a friss Rotary-díjas Darvasi László, aki szerint a toplisták is népszerűsítik Szegeden játszódó nagyregényét.

Az Írók Boltja (Budapest) sikerlistája

1. Debreczeni József: Arcmás (Noran-Libro)
2. Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? (Magvető)
3. Kertész Imre: A megfogalmazás kalandja (Vigilia)
4. Krasznahorkai László: Az utolsó farkas (Magvető)
5. Darvasi László: Virágzabálók (Magvető)
6. Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban (Magvető)
7. Philip Roth: Düh (Európa)
8. Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk (Magvető)
9. Rózsa Erzsébet: Se félelem, se keserűség – Beszélgetések Heller Ágnessel (Jelenkor)
10. Julio Cortázar: 62/ Kirakós játék (L'Harmattan)

Olvasóink írták

 • 4. angela1221 2010. december 07. 13:14
  „Valóban egyre nagyobb a kereslet a könyvek iránt a karácsonyi időszakban! Szerintem egyre többen vásárolnak online könyves boltokban is, mivel ezeken az oldalakon nagyobb eséllyel találják meg a keresett műveket. Érdemes szétnézni például ezen az oldalon:
  http://konyv-konyvek.hu/karacsony”
 • 3. theseus 2009. december 14. 13:11
  „A "mértékadó", Orbán-gyűlölő szerző legutóbbi dobása:

  "Nem volt Putyin-Orbán-találkozó: ez teljes bizonyossággal kijelenthető." (Debreczeni József, 2009. december 1., Népszabadság)

  Aztán december 9-én a Népszabadság beszámolt arról, hogy Borisz Grizlov, az orosz duma elnöke levélben hívta meg Orbán Viktort a kongresszusra. A hideg zuhany azonban szombaton zúdult a baloldalra, amikor Alekszander Tolkacs, az állomáshelyét nemrég elfoglaló budapesti orosz nagykövet megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin nem a folyosón futott össze Orbán Viktorral, hanem négyszemközt tárgyalt vele fél órán keresztül. Sakk, matt.

  Debreczeni ezek után kénytelen volt bocsánatot kérni patologikus gyűlölete tárgyától, ám mindannyian tudjuk, hogy ő csak lelkes eszköz volt egy hazug politikus piszkos játszmájában. Az a valaki vezette a kezét, vezényelte a kórust, aki kényszeresen szeretné a hazugság, a hiteltelenség bélyegét rásütni ellenségként kezelt ellenfelére, akit minden igyekezete dacára sem sikerült eltávolítania a közéletből, még a 2006-os választások után sem. De ennek a történetnek az elemzése már legalább annyira a lélekbúvárok, mint a politológusok, elemzők asztala.

  A nagy felsülés ellenére a gyűlöletkampány biztosan folytatódik, a karaktergyilkosok még a fedélzeten vannak, találnak majd új témát. Talán majd azzal jönnek, hogy Orbán valójában a putyini hatalomgyakorlási modellt kívánja meghonosítani Magyarországon a rettegett kétharmados többségével, leváltva a nyugati típusú demokráciát, parlamentáris berendezkedést. Különben is, nemrégiben a kommunista Kínában járt...”
 • 2. flexsnake 2009. december 12. 13:35
  „A jó könyv mindig jó ajándék csak el kell találni i érdekli az ajándékozottat.
  Én inkább az ebook híve vagyok. Ebook olvasót karácsonyra! :D”
 • 1. theseus 2009. december 12. 11:17
  „Széles választékból mazsolázhatunk, de az útmutatás egyértelmű, hogy lehetőleg melyik könyvet tegyük a fa alá. Köszönjük Frank Yvette, köszönjük Hollósi Zsolt, no és persze köszönet a "mértékadó" szerzőnek!

  A könyvkereskedő meglepődött, hogy milyen népszerű lett ez a kötet, pedig nem olyan nagy csoda, hogy a legnépszerűbb politikusra kíváncsiak az emberek. Ezt használják ki az olyan alantas szerzők, mint Debreczeni, és megbízói, a baloldali politikusok. A gyanútlan olvasó pedig nem is sejti, hogy valójában egy Orbán-ellenes kötetet tesz a kosárba és esetleg a fa alá, karácsonyi olvasmánynak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útzár az M43-as építése miatt

Csongrád megye - Az épülő M43-as autópálya első szakaszán, az 5. számú főút csomópontjában december… Tovább olvasom