Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra népszerűek a természettudományok: elitben a szegedi képzés

Szeged - A jelentkezési statisztikák alapján az ország hetedik legnépszerűbb kara idén az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. Szabó Gábor rektor elégedett, a tanárszakok jövője miatt azonban aggódik. Csupán 4-en szeretnének fizikatanárok lenni a jelentkezők közül Szegeden.
Az első helyen megjelölt karok közül vidéken a második legnépszerűbb hely az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK), 1950 jelentkezővel. 5 fővárosi karon kívül csak a győri előzi meg. A hetedik legnépszerűbb kar az országban. – Az egyetem és a kar általános jó hírének köszönhető az eredmény, örülök, hogy a kar továbbra is a az ország elitjébe tartozik – mondta Szabó Gábor, az SZTE rektora.

A fizika napján minden évben több száz fiatal kíváncsi a látványos kísérletekre. Fotó: Karnok Csaba
A fizika napján minden évben több száz fiatal kíváncsi a látványos kísérletekre. Fotó: Karnok Csaba

Szakemberek

A természettudomány fontosságáról Hernádi Klára, az SZTE TTIK dékánja lapunknak korábban úgy nyilatkozott: a náluk szerzett diplomával az átlagosnál jobb esélyekkel lehet elhelyezkedni országos és nemzetközi viszonylatban is.

A fizikus akadémikus Szabó Gábor elmondta: külön öröm számára, hogy a fizika szak sem vesztett népszerűségéből. – Országszerte látható, hogy a természettudomány egyre népszerűbb, a középiskolások körében is. A fizika napján évről évre több száz fiatal vesz részt – hangsúlyozta a rektor. – A szegedi fizika szak országosan a második legnépszerűbb, ebben csak az ELTE előzi meg. Tavaly 239-en jelentkeztek erre a szakra, idén 281-en – államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben összesen.

Szabó Gábor azonban nagyon aggasztónak tartja, hogy a tanárszakokra évről évre kevesebben jelentkeznek. Fizikatanárnak nappalira mindössze négy hallgató jelentkezett idén, s ebből csak kettő az első helyen.

– Elkeserítő a helyzet, ez a társadalmi megítélésnek és az anyagi juttatásoknak is köszönhető – fogalmazott a rektor. Kiemelte: a társadalmi megítélésnek a rossz kommunikáció sem használ. Amikor ugyanis nagyarányú tanári diplomás munkanélküliségről beszélnek, senki sem említi, hogy ebbe például a kollégiumi nevelőtanár, vagy a tantárgyfejlesztő pedagógus szakon végzettek is beletartoznak. Aki például német vagy éppen fizika szakos tanárként végez, jó eséllyel talál munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakaós csiga és üdítő a bringázó munkásoknak

Bringásreggelivel ünnepelték a kerékpározást az ország 19 pontján ma reggel, így Szegeden is. Tovább olvasom