Délmagyar logó

2015. 10. 04. vasárnap - Ferenc 11°C | 24°C

Újra szabad némán koldulni Szegeden

Szeged - Az új szabálysértési törvény miatt a kutya póráz nélküli sétáltatása vagy az utcai ivászat is közösségellenes magatartás lesz. Az előterjesztésről holnap szavaz a közgyűlés.
Az új szabálysértési törvény április 15-étől hatályos. Kimondja: szabálysértést kizárólag törvényben lehet szabályozni. Az önkormányzatok által korábban alkotott, néma koldulást, dohányzást, utcai zenélést tiltó rendelkezéseket május 31-ig hatályon kívül kell helyezni. Az enyhülés csak látszólagos, ugyanis az új szabálysértési törvényben létrehozott „tiltott, közösségellenes magatartás" kategória lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy továbbra is szankcionálják a kifogásolt magatartásokat. A közgyűlés május 3-án tárgyalja az új besorolást: az előterjesztésből kiderül, az önkormányzat nyolc szabálysértési rendeletet vizsgál felül. Legtöbbször a méltóságra, a rendre, a lakosság védelmére és nyugalmára hivatkozva döntenek a további szabályozás mellett, miközben elismerik: az esetek többségében alig volt feljelentés.

Koldus a szegedi Kárász utcán. Zaklatni továbbra sem lehet a járókelőket.  Fotó: Segesvári Csaba
Koldus a szegedi Kárász utcán. Zaklatni továbbra sem lehet a járókelőket. Fotó: Segesvári Csaba


Dohányzás a megállókban

Januárban életbe lépett a nemdohányzók védelméről szóló törvény, ami tiltja a megállókban, játszótéren dohányzást. Így szükségtelen az újabb szabályozás.

Az új törvény szerint a helyszíni bírság összege 5-50 ezer forint lehet, feljelentés esetén akár 150 ezer forint. Bírságolhat a közterület-felügyelő és a rendőr is. Az új törvény lehetővé teszi a helyszíni bírság közmunkára váltását. Ötezer forint bírságot hat óra alatt lehet ledolgozni.

Eddig legfeljebb 30 ezer forintra büntethették azokat, akik a temetőkben kegyeletsértően viselkedtek, a sírok közé kutyát vittek, a sírkertbe autóval, kerékpárral engedély nélkül behajtottak – az új tarifa 50 ezer forint. Ennyi járhat Szeged jelképeinek „nem hiteles alakban", engedély nélküli vagy engedélytől eltérő, méltóságot sértő használatáért, a védetté nyilvánított építészeti örökség rongálásáért is. Közösségellenes lesz és büntethető, ha felszólításra sem rakjuk ki a házszámot, vagy ha póráz nélkül sétáltatjuk a kutyánkat.

2011-ben 3,39 millió forint bírságból

Legfeljebb 50 ezer forintos helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelők jogosultak. Közigazgatási bírságnál 150 ezer forintos büntetésre is lehet számítani. 2011-ben az önkormányzat 10,8 millió forint bírságot szabott ki, 3,39 milliót hajtott be.

A lakosság nyugalma érdekében továbbra is tiltott este 9 és reggel 10 óra között utcán zenélni és énekelni. Újraszabályozzák az utcai ivászatot is. Ugyanis az új szabálysértési törvény a közterületi szeszesital-fogyasztást nem szankcionálja, így az előterjesztő kéri: közrendvédelmi okokra hivatkozva az utcai italozás is legyen közösségellenes magatartás. A szombat esti rakparti „koccintózás" vagy éppen a buli előtti Dugonics téri alapozás így a szülőknek egy ellenőrzés esetén 50 ezer forintba is kerülhet.

Megszűnik a néma koldulást tiltó szegedi rendelet. Az előterjesztés szerint „a belvárosra és a Mars térre vonatkozó koldulás miatti feljelentések döntő többségében a koldulás zaklató módon valósul meg", amit viszont az új szabálysértési törvény is szankcionál, így nincs szükség további helyi szabályzásra. A 2005. március 15-étől hatályos városi rendelet a „koldulásra utaló magatartást" is tiltotta – vagyis Szegeden újra szabad némán koldulni.
Moderálásra küldöm 64. baba60 2012.05.03. 18:48

Mi volt a baj az eddigi rendeletekkel?

Moderálásra küldöm 63. szentmiki 2012.05.03. 12:07

végigmazsolázva a kommenteket félelmetes, mennyire elkorcsosult az ember, nyilvánvalóan korcs szabályok is kellenek..., Tisztelet annak a pár emberi embernek....

Moderálásra küldöm 62. Koszta 2012.05.03. 11:05

Csak papíron létező, elméleti rendelkezések, íróasztal specifikus törvénygyára...?
A lényeg a betartáson, a betartatáson lenne.
A nyílvánvaló esetekre se mozdul az illetékes hatóság... Lásd a járdán száguldozó kerékpárosokat a kiskörúton... Miközben a járőr a Fekete sas utcán "sunnyog"...
Avagy a Széchenyi tértől a Stefániáig minden "kutyafuttató" a kutyások szerint...
Ezek már ma is "büntethetőek" lennének, ha lenne aki büntetne, intézkedne... de nincs.
A napi több száz bringásból a járdán hányat büntettek eddig/nap? A naponta a vár mögött gyülekező kutyások tömege közül hánynak szólt a rendőr?
Mert az elméleti tiltásnak nincs foganatja... ha nincs aki foganatosítsa...
És akkor ehhez mérten hogyan fogja majd megbüntetni a rendőr a cola-s üvegbe kevert VBK-t iszogatókat? Mintát vesz?
Variálgatjuk a büntetés határokat, a megfogalmazásokat, definíciókat... de ez mit sem változtat... ha nem változik a "nemcselekvő" gyakorlat... Meggyőződésem, hogy… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 61. dave-id 2012.05.03. 09:38

58. Csecs
Olyan kár, hogy az általad megfogalmazott 2. pontra majdnem minden ember magasról sz*rik... Egyébként teljesen igazad van.

Moderálásra küldöm 60. dave-id 2012.05.03. 09:35

A póráz nélküli kutyasétáltatás büntetésével egyetértek, nem bízom a kutyákban (vagy a gazdáikban...?).

Emellett tetszik az a temetőn átbiciklizés... Asszem ettől kezdve sűrűn látunk majd rendőrt/közterületest/polgárőrt az Alsóvárosi temető bejáratánál, mert köztudottan bicikliútként van használva (mellesleg engem nem zavar, borzalmasan rossz helyen van az a temető (már ha szabad ilyet mondanom).

Moderálásra küldöm 59. vmagdi 2012.05.03. 09:35

xene@freemail.hu 2012.05.02. 18:26 huuu szeretem az egeszseges lelkuletu kommenteloket, tehat egyszer felajanlottad a zsomled egy koldusnak es nem kellett, azota se soha senkinek, mert minden koldus szemet allatt barom....ezen a gondolatmeneten vegighaladva damu rossz ember es osszes ferfi is az.... Ugye azert ez nem igy van.

Moderálásra küldöm 58. Csecs 2012.05.03. 08:46

55: A helyszínen szabad, de ha már átléptél a Kárász dűlőre, mehet is a büntetés. Minden rendezvénynek megvan a maga területe és annak határa.
ad 1: Piálhatsz a kocsmában, de részegen hazafelé ne zavard a józan és pihenni vágyó többséget. Ellenkező esetben jön a Közterület-felügyelet és a Rendőrség. Vagy valami öntörvényű lakó, aki lemegy és szétver a hátadon egy karót.
ad 2: Piálhatsz otthon, de utána ne zavard a józan és pihenni vágyó családtagjaidat, szomszédaidat. Ellenkező esetben jön a gyámügy és a rendőrség. Vagy hosszabb távon otthagy az asszony, viszi a gyerekeket és fizetheted a tartásdíjat.
ad 3: Piálhatsz az adott rendezvényen, de ha frusztrált vagy és elnyomva érzed magad, ne ott add ki magadból a felgyülemlett sérelmeidet, mert oda kikapcsolódni járnak a borkedvelő emberek. Ellenkező esetben kihajítanak a rendezvényről és visszatérhetsz az ad 1-hez. Rosszabb esetben beégsz a proli modoroddal és sörfesztiválig rajtad röhög az egész kilencedik emelet.

Moderálásra küldöm 57. info 2012.05.03. 08:40

"Megszűnik a néma koldulást tiltó szegedi rendelet. "-inkább mint élhető jövedelmet kapjanak az emberek

Moderálásra küldöm 56. alfa258 2012.05.03. 08:27

Az összes koldust azok háza elé kellene "csalogatni" akik életükben nem dolgoztak, csak loptak csaltak, az országot lassan a nyomorba döntik és döntötték. Aki saját országot csinál magának bármi áron is! Az a baj, hogy semmit át nem gondolva, egy böfögésre a többi agyatlan csak nyomja azt a bizonyos gombot!

Moderálásra küldöm 55. qrumpli 2012.05.03. 08:19

Valami nem világos előttem??!!
A város főterén rendezett buli alkamával , az most közterület vagy nem?
Egyszer szabad inni másszor nem?
Ki dönti el szabad vagy nem?
Mennyivel külömbözik mint a többi embertársa?
Kérnék tájékoztatást mikor és hol piálhatok!!


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Haág Zalán: Fizessen az alpolgármester

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!