Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Újra szabad némán koldulni Szegeden

Szeged - Az új szabálysértési törvény miatt a kutya póráz nélküli sétáltatása vagy az utcai ivászat is közösségellenes magatartás lesz. Az előterjesztésről holnap szavaz a közgyűlés.
Az új szabálysértési törvény április 15-étől hatályos. Kimondja: szabálysértést kizárólag törvényben lehet szabályozni. Az önkormányzatok által korábban alkotott, néma koldulást, dohányzást, utcai zenélést tiltó rendelkezéseket május 31-ig hatályon kívül kell helyezni. Az enyhülés csak látszólagos, ugyanis az új szabálysértési törvényben létrehozott „tiltott, közösségellenes magatartás" kategória lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy továbbra is szankcionálják a kifogásolt magatartásokat. A közgyűlés május 3-án tárgyalja az új besorolást: az előterjesztésből kiderül, az önkormányzat nyolc szabálysértési rendeletet vizsgál felül. Legtöbbször a méltóságra, a rendre, a lakosság védelmére és nyugalmára hivatkozva döntenek a további szabályozás mellett, miközben elismerik: az esetek többségében alig volt feljelentés.

Koldus a szegedi Kárász utcán. Zaklatni továbbra sem lehet a járókelőket. Fotó: Segesvári Csaba
Koldus a szegedi Kárász utcán. Zaklatni továbbra sem lehet a járókelőket. Fotó: Segesvári Csaba


Dohányzás a megállókban

Januárban életbe lépett a nemdohányzók védelméről szóló törvény, ami tiltja a megállókban, játszótéren dohányzást. Így szükségtelen az újabb szabályozás.

Az új törvény szerint a helyszíni bírság összege 5-50 ezer forint lehet, feljelentés esetén akár 150 ezer forint. Bírságolhat a közterület-felügyelő és a rendőr is. Az új törvény lehetővé teszi a helyszíni bírság közmunkára váltását. Ötezer forint bírságot hat óra alatt lehet ledolgozni.

Eddig legfeljebb 30 ezer forintra büntethették azokat, akik a temetőkben kegyeletsértően viselkedtek, a sírok közé kutyát vittek, a sírkertbe autóval, kerékpárral engedély nélkül behajtottak – az új tarifa 50 ezer forint. Ennyi járhat Szeged jelképeinek „nem hiteles alakban", engedély nélküli vagy engedélytől eltérő, méltóságot sértő használatáért, a védetté nyilvánított építészeti örökség rongálásáért is. Közösségellenes lesz és büntethető, ha felszólításra sem rakjuk ki a házszámot, vagy ha póráz nélkül sétáltatjuk a kutyánkat.

2011-ben 3,39 millió forint bírságból

Legfeljebb 50 ezer forintos helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelők jogosultak. Közigazgatási bírságnál 150 ezer forintos büntetésre is lehet számítani. 2011-ben az önkormányzat 10,8 millió forint bírságot szabott ki, 3,39 milliót hajtott be.

A lakosság nyugalma érdekében továbbra is tiltott este 9 és reggel 10 óra között utcán zenélni és énekelni. Újraszabályozzák az utcai ivászatot is. Ugyanis az új szabálysértési törvény a közterületi szeszesital-fogyasztást nem szankcionálja, így az előterjesztő kéri: közrendvédelmi okokra hivatkozva az utcai italozás is legyen közösségellenes magatartás. A szombat esti rakparti „koccintózás" vagy éppen a buli előtti Dugonics téri alapozás így a szülőknek egy ellenőrzés esetén 50 ezer forintba is kerülhet.

Megszűnik a néma koldulást tiltó szegedi rendelet. Az előterjesztés szerint „a belvárosra és a Mars térre vonatkozó koldulás miatti feljelentések döntő többségében a koldulás zaklató módon valósul meg", amit viszont az új szabálysértési törvény is szankcionál, így nincs szükség további helyi szabályzásra. A 2005. március 15-étől hatályos városi rendelet a „koldulásra utaló magatartást" is tiltotta – vagyis Szegeden újra szabad némán koldulni.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. baba60 2012. május 03. 18:48
  „Mi volt a baj az eddigi rendeletekkel?”
 • 63. szentmiki 2012. május 03. 12:07
  „végigmazsolázva a kommenteket félelmetes, mennyire elkorcsosult az ember, nyilvánvalóan korcs szabályok is kellenek..., Tisztelet annak a pár emberi embernek....”
 • 62. Koszta 2012. május 03. 11:05
  „Csak papíron létező, elméleti rendelkezések, íróasztal specifikus törvénygyára...?
  A lényeg a betartáson, a betartatáson lenne.
  A nyílvánvaló esetekre se mozdul az illetékes hatóság... Lásd a járdán száguldozó kerékpárosokat a kiskörúton... Miközben a járőr a Fekete sas utcán "sunnyog"...
  Avagy a Széchenyi tértől a Stefániáig minden "kutyafuttató" a kutyások szerint...
  Ezek már ma is "büntethetőek" lennének, ha lenne aki büntetne, intézkedne... de nincs.
  A napi több száz bringásból a járdán hányat büntettek eddig/nap? A naponta a vár mögött gyülekező kutyások tömege közül hánynak szólt a rendőr?
  Mert az elméleti tiltásnak nincs foganatja... ha nincs aki foganatosítsa...
  És akkor ehhez mérten hogyan fogja majd megbüntetni a rendőr a cola-s üvegbe kevert VBK-t iszogatókat? Mintát vesz?
  Variálgatjuk a büntetés határokat, a megfogalmazásokat, definíciókat... de ez mit sem változtat... ha nem változik a "nemcselekvő" gyakorlat... Meggyőződésem, hogy ha napi szinten minimum csak harminc bringást levettek volna a bringáról egy hónapon kersztül, akkor a kevés, pár ezer forintos büntetés is hatékony lett volna... Nem randalíroznának nyugodtan a bicajosok a járdán, hanem átszoknának a kerékpárutakra, mindössze egy utcával arrébb... Ha meg nincs büntetés, akkor papíron lehet akár az elméleti büntetés 30, avagy 50 ezer forint is... a kutyát se érdekli... nem hogy a gazdát.
  Újra lehet némán koldulni? Amíg tilos volt, addig is koldultak... Az "olyan éhes vagyok", meg "csak a buszra kellene" tipusú szövegekkel... Kéregetve. Amit nem tud kiszűrni a rendőr, mert nem tőle kértek... De mikor az Anna-kúttól a Dugonics térig négy ilyen kéregető próbálkozik be, az nem feltétlen nyugodt belvárosi séta... Persze ezért még nem hív rendőrt az ember, de amikor hétről hétre látom ugyanazon "buszost", ugyanazon dumával... akkor minimum gyanús a valóságtartalom. Vagy amikor a "nagyon éhes" embernek viszek kiflit és kikéri magának, hogy nem pénzt kap, akkor az szintén "almás"...
  Mindezzel szemben szemetelni mindenkinek "joga" van... A cigisnek eldobni bárhol a csikket... A hontalannak meg telehordani kacattal és szeméttel a környéket. Legyen az akár a Széchenyi tér lehajló ágú örökzöld bozótjának az alja, avagy a várost övező töltés melleti kiserdők bozótosa. Szeméthalom az egész... Egy szemét gyűrűben élünk...
  Szemét lenne hát a "szabályzó rendszerünk"?
  Ennyit ér az íróasztal szagú törvénykezésünk.
  Csak papírmunka, de a problémákat meg nem oldja, a helyzetet nem orvosolja.”
 • 61. dave-id 2012. május 03. 09:38
  „58. Csecs
  Olyan kár, hogy az általad megfogalmazott 2. pontra majdnem minden ember magasról sz*rik... Egyébként teljesen igazad van.”
 • 60. dave-id 2012. május 03. 09:35
  „A póráz nélküli kutyasétáltatás büntetésével egyetértek, nem bízom a kutyákban (vagy a gazdáikban...?).

  Emellett tetszik az a temetőn átbiciklizés... Asszem ettől kezdve sűrűn látunk majd rendőrt/közterületest/polgárőrt az Alsóvárosi temető bejáratánál, mert köztudottan bicikliútként van használva (mellesleg engem nem zavar, borzalmasan rossz helyen van az a temető (már ha szabad ilyet mondanom).”
 • 59. vmagdi 2012. május 03. 09:35
  „xene@freemail.hu 2012.05.02. 18:26 huuu szeretem az egeszseges lelkuletu kommenteloket, tehat egyszer felajanlottad a zsomled egy koldusnak es nem kellett, azota se soha senkinek, mert minden koldus szemet allatt barom....ezen a gondolatmeneten vegighaladva damu rossz ember es osszes ferfi is az.... Ugye azert ez nem igy van.”
 • 58. Csecs 2012. május 03. 08:46
  „55: A helyszínen szabad, de ha már átléptél a Kárász dűlőre, mehet is a büntetés. Minden rendezvénynek megvan a maga területe és annak határa.
  ad 1: Piálhatsz a kocsmában, de részegen hazafelé ne zavard a józan és pihenni vágyó többséget. Ellenkező esetben jön a Közterület-felügyelet és a Rendőrség. Vagy valami öntörvényű lakó, aki lemegy és szétver a hátadon egy karót.
  ad 2: Piálhatsz otthon, de utána ne zavard a józan és pihenni vágyó családtagjaidat, szomszédaidat. Ellenkező esetben jön a gyámügy és a rendőrség. Vagy hosszabb távon otthagy az asszony, viszi a gyerekeket és fizetheted a tartásdíjat.
  ad 3: Piálhatsz az adott rendezvényen, de ha frusztrált vagy és elnyomva érzed magad, ne ott add ki magadból a felgyülemlett sérelmeidet, mert oda kikapcsolódni járnak a borkedvelő emberek. Ellenkező esetben kihajítanak a rendezvényről és visszatérhetsz az ad 1-hez. Rosszabb esetben beégsz a proli modoroddal és sörfesztiválig rajtad röhög az egész kilencedik emelet.”
 • 57. info 2012. május 03. 08:40
  „"Megszűnik a néma koldulást tiltó szegedi rendelet. "-inkább mint élhető jövedelmet kapjanak az emberek”
 • 56. alfa258 2012. május 03. 08:27
  „Az összes koldust azok háza elé kellene "csalogatni" akik életükben nem dolgoztak, csak loptak csaltak, az országot lassan a nyomorba döntik és döntötték. Aki saját országot csinál magának bármi áron is! Az a baj, hogy semmit át nem gondolva, egy böfögésre a többi agyatlan csak nyomja azt a bizonyos gombot!”
 • 55. qrumpli 2012. május 03. 08:19
  „Valami nem világos előttem??!!
  A város főterén rendezett buli alkamával , az most közterület vagy nem?
  Egyszer szabad inni másszor nem?
  Ki dönti el szabad vagy nem?
  Mennyivel külömbözik mint a többi embertársa?
  Kérnék tájékoztatást mikor és hol piálhatok!!”
 • 54. Csecs 2012. május 03. 08:15
  „49: Nem kell átesni a paci túloldalára. A Tisza-parton sörözés, a Dugonics téri padon koccintózás és a kisteszkó előtt bandában vedelés jogilag ugyanaz a kategória. Lengyelországban 150 eurónál kezdődik a büntetés, és már azért is fizethetsz, ha kézben viszed a bontatlan piát, nem pedig átlátszatlan tasakban. A dohányzásért ugyancsak. És mi a következménye? Nem isznak és nem füstölnek az utcán. Nincs róka, hugytócsa meg csikk. Itt mi megy? A "magyar vállalkozók" egyből a kiskaput keresték, amikor (jogosan!) betiltották a dohányzást. A "lakóság" egyből óbégat meg hőbörög, hogy orbányság meg viktatúra van, mert már a Dóm oldalát se pisálhatja le következmény nélkül. Ennyi koldus, garázda meg utcai alkesz van a kommentelők között? Akinek nem inge, ne vegye magára!”
 • 53. qrumpli 2012. május 03. 08:09
  „Végre egy örömhír!!!!”
 • 52. Egyolvasó 2012. május 03. 05:37
  „Hallgassátok meg, érdekes és elgondolkodtató, hogy merre is tartunk, és mire is mennek el a közpénzek.
  47:35 perctől pedig kinyílik az ember zsebében a bicska.

  http://www.youtube.com/watch?v=2aK3cFOkmcw&feature=related”
 • 51. StencilAtya 2012. május 02. 22:55
  „a fidesz 1 millió munkahelyet teremt. oszt jónapot.”
 • 50. tom_peris 2012. május 02. 22:20
  „valamelyik ős FIDESZ-es/MSZP-s/SZDSZ-es/Jobbikos kommentelő igazán felvilágosíthatna, hogy miért is nagyobb bűn mindaz amit az előző post-omban kérdeztem!”
 • 49. tom_peris 2012. május 02. 22:18
  „nem igazán értem, hogy miért nagyobb baj, hogy két felnőtt ember a tiszapartra leülve elfogyaszt egy egy söritalt miközben beszélget/ismerkedik egymással... kulturáltan... mint az, hogy a politikusaink hibás döntése miatt bedől a költségvetés, büntetőeljárások indulnak hazánk ellen, és mindezen hibák miatt újabb adókat kell kivetni?
  vagy csak az a bűn, hogy a nép egyszeri lánya/fia jól érzi magát, és az nem ha az egyszeri politikus valóságtól elrugaszkodott döntései/szavazatai miatt mindenki szenved?”
 • 48. Lackó50 2012. május 02. 21:50
  „23. igazságkereső 2012.05.02. 13:45
  Maximálisan egyetértek. Lassan ez lesz a divat, hogy kitaláljuk miért mekkora büntit lehet begyűjteni. Az, hogy valamit próbálnak szabályozni, még majdnem rendben is volna, de ezekkel a brutális büntetésekkel előbb utóbb a visszájára fog minden fordulni. pl. a 47000 Ft-os fizetésből hogy fog valaki 50000-et kifizetni??? Megsúgom, sehogy. És ha havonta 2-3 ilyet begyűjt, akkor majd jön a börtön, mert akkora lesz az adóssága és majd mi eltartjuk az adónkból. Igaz, hogy lassan ott szabadabb élet vár rá, mintha kint marad, mert itt a "szabad világban" előbb utóbb minden tiltva lesz. Utcán nem lehet inni? Általánosságban ez kivitelezhetetlen. Meg kellene azt is határozni, hogy hol nem lehet, mert különben a sör- és borfeszteket is be kellene tiltani. Arról nem beszélve, hogy nyáron több étteremnek is van az utcán terület foglalása. Oda csak kólát fognak kivinni? Az pedig jelentős forgalom kiesést fog okozni a kereskedőknek is és az idegenforgalomnak is. Gondolom, hogy a koldusoknak tett kedvezmények is azért születtek, mert semmit nem tudnak velük kezdeni. Hajléktalan, semmilyen vagyontárgya nincs, amit el lehetne kobozni. Büntetni lehet, de behajtani rajta azt már nem. Abban a régi átkos rendszerben ők voltak, akiket KMK-ért büntettek (közveszélyes munkakerülés). Muszáj volt dolgozni! Most lehetősége sincs rá. A büntetések helyett a körülményeket kellene olyanná tenni, hogy élhetőbb legyen mindenki számára és ne csak azoknak, akik a büntetések elől a mentelmi jogukra hivatkoznak.”
 • 47. fili-busz 2012. május 02. 21:43
  „45. lukrecia 2012.05.02. 20:38

  "...Graz-ban járva az utcán nem egy kéregetőbe botlottam. Egyébként meglepően koszos is volt a város. ...Ott az ilyen dolgok még nem büntetendő tettek kategóriába tartoznak.
  Ami a szépséget, rendezettséget illeti, Szeged Grazhoz képest egy kis ékszerdoboz--örömmel állapítottam meg. ..."

  Hehehe.
  Ez tetszik.
  :-)”
 • 46. bánki 2012. május 02. 21:16
  „hiba !”
 • 45. lukrecia 2012. május 02. 20:38
  „Kicsit túl van minden szabályozva. Graz-ban járva az utcán nem egy kéregetőbe botlottam. Egyébként meglepően koszos is volt a város. A belvárosban a Mura híd korlátjáról köteleket lógatva , és abba kapaszkodva szörföznek a sebes vízfolyásban. Ott az ilyen dolgok még nem büntetendő tettek kategóriába tartoznak.
  Ami a szépséget, rendezettséget illeti, Szeged Grazhoz képest egy kis ékszerdoboz--örömmel állapítottam meg.
  A szabályozások sokszor érthetőek,, és értünk is vannak, de mégis amit lehet egyszerűsítsünk.”
64 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haág Zalán: Fizessen az alpolgármester

Közöltük Solymos László előterjesztését, amelyben olvasható: a Szegedi Intézménytakarító (SZINT) Kft. esetében jelentősen nőtt például a reklámkiadás. Haág Zalán fb-elnök válasza. Tovább olvasom