Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Újra szállít szalámit Amerikába a Pick Zrt.

Szeged - Egyelőre csak jelképes mennyiséggel, de újra jelen lehet Amerikában az idén 140 éves Pick Szeged Zrt. A tengerentúlra téliszalámit szállít a szegedi székhelyű húsipari óriás. Miért? Egyszerű a válasz: most gyenge a forint, gazdaságos az export. Kovács László vezérigazgatót Tokióban értük utol telefonon.
Ezen a héten újraindult a Pick Szeged Zrt. 2004-ben leállt amerikai exportja. A régi partnernek 12 tonna téliszalámit, egyelőre csak jelképes mennyiséget szállítanak.

Az idén 140 éves, öt gyárában 2800, Szegeden közel 1500 főt foglalkoztató Pick bátorságát a gyenge forint hozta meg. Kovács László, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta: az erős dollár miatt megéri Amerikába szállítani. Azért is élesztették fel a kapcsolatot a régi, tengerentúli partnerrel, mert új piacok után kellett nézniük. A tavalyi 15-16 százalékos növekedés után ugyanis 2009-ben 10 százalék körüli mennyiségi visszaesésre számítanak.

Az amerikai szállítások beindulásától azt várják, hogy évi 50-100 tonnás mennyiségben vihetnek téliszalámit a tengerentúlra. „Látunk perspektívát az üzletben" – jelentette ki Kovács László. Hogy ez a mennyiség mekkora arányt képvisel az exporton, és az évente előállított összterméken belül, arra a vezető nem kívánt válaszolni.

Japánba is szállíthat a Pick. Fotók: Segesvári Csaba
Japánba is szállíthat a Pick.
Fotók: Segesvári Csaba

A Délmagyarország archívumára rákeresve kiderült, ugyanennyi téliszalámit exportáltak 5 évvel ezelőtt is. Akkor a teljes kivitel néhány tized százalékát kitevő tételről beszéltek. A kapcsolat egy, a magyarországi húsipari termékeket sújtó amerikai bojkott miatt szakadt meg. 2004-ben a Pick ártatlan volt, más húskészítmények miatt „száműzték" az ő áruját is. Az export leállása azonban nem okozott fejfájást a vezetésnek. Igaz, elismerték: nehéz még egyszer visszakerülni egy ilyen kényes exportpiacra. De ez most, 2009-ben mégis sikerült.

Az USA-ba való szállításhoz kiemelt állat-egészségügyi feltételeknek kell megfelelni. A Picknél annak ellenére is fenntartották a minőségbiztosítási rendszert, hogy abbamaradt a tengerentúli export. Az előírások teljesítését minden évben amerikai auditor vizsgálta.

Tokióban a Pick-vezér

Kovács Lászlót tegnap Tokióban értük utol telefonon, de készségesen válaszolt kérdéseinkre. A kedden elkezdődött 34. FOODEX nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon vesz részt, pénteken érkezik vissza Szegedre. A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari szakvásárától is azt reméli, hogy üzleti kapcsolat épülhet ki Japánnal – mint ahogy arra a Pick történetében már volt példa. Az amerikai exporttól pedig azt remélik, hogy következő lépésként már Mexikóba is vihetnek szalámit.

A téliszalámik között szívesen elvesznének azok, akik kimondottan kedvelik.
A téliszalámik között szívesen elvesznének azok, akik kimondottan kedvelik.
Fotó: Segesvári Csaba

Üzleti titok a recept

Nemcsak a Pick 140 éves, hanem a téliszalámi receptje, gyártási folyamata is. Üzleti titoknak számít, hogyan készítik ezt a különlegességet, amely újra az amerikai családok asztalára kerülhet. A gyártáskor csak magyar alapanyagot használhatnak fel, és megvan, hány napig kell érlelni, hogy jellegzetes, penészes külsejét megkapja. Tavaly óta van már olyan Pick téliszalámi is, amely földrajzi eredetvédett, és dobozos csomagolásban, sorszámozva lehet megvásárolni. Ehhez csak a dél-magyarországi régió 4 megyéjéből származó, speciális takarmánnyal etetett sertését lehet felhasználni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez közelít az egészségügyi vándorlás Szegeden

Szeged - Az I-es kórház kiürítésével egy időre befejeződtek a szegedi egészségügyi intézmények integrációval együtt járó költözködései. Tovább olvasom