Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Újra tanítanak a Móra-iskolában

A szegedi Kolozsvári téri általános iskolában történt keddi diákverekedés, majd szülői ütleg után a szerdai „tanítási szünetet" követően tegnap újra megkezdődött az oktatás. Az órákról még mindig sokan hiányoztak.
A szegedi Kolozsvári téri általános iskolában történt keddi diákverekedés, majd szülői ütleg után a szerdai „tanítási szünetet" követően tegnap újra megkezdődött az oktatás. Az órákról még mindig sokan hiányoztak. Az iskola igazgatója egész nap elérhetetlennek bizonyult, a diákok pedig nem nyilatkozhattak. A biztonságra a közterület-felügyelet emberei vigyáznak.

Megválaszolatlan kérdések

Mivel az általános iskola igazgatója egész nap elérhetetlen volt, az önkormányzat oktatási irodájának vezetőjétől szerettük volna megtudni: indul-e belső vizsgálat az iskolában, ami a csetepatéban résztvevő, illetve az abba be nem avatkozó tanárokat érintené. Arra is kíváncsiak lettünk volna, a rendkívüli szünetet az igazgatónő saját hatáskörében, vagy az önkormányzat jóváhagyásával rendelte-e el. Mózes Ervin jegyző Solymos Lászlóhoz irányított minket. Az alpolgármester azonban nem óhajtott erről a témáról nyilatkozni. Kardos János, az önkormányzat oktatási bizottságának irodavezetője pedig értekezleten volt, így őt sem tudtuk megszólaltatni.

Irodalomóra és fegyelmezés neszei szűrődtek ki tegnap kora délután a Kolozsvári téri általános iskola épületéből. A Mórában újra elkezdődött a tanítás, ahol kedden délelőtt – mint azt többször is megírtuk –, két gyerek, a hetedikes Kovács Zsolt és a nyolcadikos Kolompár Adrienn összeverekedett, majd a lány apja alaposan helybenhagyta a fiút.
A tanulók létszáma azonban korántsem volt teljes. A fél 1-es kicsöngetés után mindössze néhányan léptek ki az iskola ajtaján. A diákok egymást figyelmeztették: „az újságíróknak nem szabad mondani semmit". A hetedikes Evelinnek még volt órája, ezért a bejáratnál maradt. Mivel szerdán a százhetven diákból mindössze hatan mentek iskolába, megkérdeztük tőle: tegnap már többen voltak? Válaszolt volna, amikor a portás néni kilépett hozzá, megfogta a kezét, és egy „nem megmondták, hogy nem szabad kijönni" mondat kíséretében visszahúzta az épületbe.

Megjelent viszont az iskola előtt a megvert kislány, Kolompár Adrienn és édesanyja. Kolompár Zoltánné elmondta, lányát tegnap is kivizsgálásra kellett vinnie, mert Adri többször rosszul lett az éjszaka. Ezután ismét a tanárokat hibáztatta, akik nem akadályozták meg a két gyerek összeakaszkodását. Adri eközben az iskolába belépő egyik felnőtt után kiáltott néhány szitokszót. Ezután hazamentek.

Felügyelnek

A Móra-iskola előtt kedd óta posztolnak a közterület-felügyelet emberei, akik minden reggel fél 8-tól délután fél 5-ig vigyázzák az iskola környékét és a tanítás befejezése utána a villamos-, és buszmegállókig kísérik az iskola tanárait. Tóth József, a közterület-felügyelet vezetője elmondta: a védelmet, mind az intézmény, mind a városrész önkormányzati képviselője, Katona Gyula kérte tőlük. Megbízatásuk egyelőre erre a hétre szól.

Azok a diákok, akik a tiltás ellenére megszólaltak, úgy vélték, nagyjából 50-100 tanuló volt tegnap az intézményben. – A többiek valószínűleg a keddi dolog miatt nem jöttek – vélekedett egy másik hetedikes lány. Elmondta, osztályában a húsz tanulóból mindössze öten jelentek meg, ezért jobbára semmittevéssel, de nyugalmasan telt a napjuk. Elmesélte, hogy szerdán a többség nem félelemből maradt otthon. – Az iskola vezetése már a keddi verekedés után közölte velünk, hogy másnap nem lesz tanítás – mondta. Állítását több diák is megerősítette, pedig az igazgatónő korábban azt mondta lapunknak, hogy szerinte azért maradtak otthon szerdán a gyerekek, mert szüleik féltették őket.

A nevüket vállalni nem merő diákok mesélték: tegnap a szokásosnál több tanárt láttak az iskola udvarán a szünetekben. A gyerekek nyilatkozatstopja után már nem is csodálkoztunk azon, hogy tegnap – bár többször is kerestük – az igazgatónő folyamatosan „értekezleten volt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom